menu

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

                72. Οξυώτικα 13:



(Με την επιστολή αυτή προς το Κοινοτικό Συμβούλιο, ανοίγεται ουσιαστικά σ' αυτόν τον ιστότοπο ένας
φάκελος για την Οξυά και τα οξυμένα της σήμερα προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι, αμέσως πιο κάτω, θα ακολουθήσουν συνεχόμενες αναρτήσεις-δημοσιεύσεις, με ημερομηνίες, τόπους, πρόσωπα και φορείς που θα λαμβάνουν μέρος κάθε φορά σε ενδεχόμενες εξελίξεις που θα υπάρξουν - ή δεν θα υπάρξουν - για τα θέματα στα οποία η επιστολή αναφέρεται).



         Επιστολή προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Οξυάς!                                                          
            
     Αγαπητοί  συμπατριώτες,
     Χριστός Ανέστη και Χρόνια σας Πολλά!
    Πριν από λίγες μέρες, είχα κάποιες διαβουλεύσεις  με συγχωριανούς μας και σήμερα απευθύνομαι και προς εσάς, ως Τοπική Κοινότητα,  προκειμένου να σας καταστήσω κοινωνούς κάποιων σκέψεών μου που έχουν άμεση σχέση με το παρόν και το μέλλον του χωριού μας.
   Ασχολούμαι επί χρόνια με το χωριό μας, τόσο σε ερευνητικό επίπεδο, για την Ιστορία και την παράδοση του τόπου μας, όσο και σε σχέση με τα σύγχρονα προβλήματά του, όπως αυτές οι προσπάθειές μου διαφαίνονται μέσα από την έκδοση βιβλίου και τις δημοσιεύσεις  μου στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Η ενασχόλησή μου αυτή μου επιτρέπει να μπορώ να εκφράσω τις έντονες ανησυχίες μου για τη γενέτειρά μου και τη δυνατότητα να κάνω τις  εξής διαπιστώσεις:
     Το χωριό μας, αγαπητοί συμπατριώτες, διέρχεται, ίσως, τη χειρότερη περίοδο της Ιστορίας του, με έντονα παντού τα σημάδια μιας φθίνουσας πορείας του, κάτι που αποτυπώνεται, πρωτίστως, τόσο στο εσωτερικό οδικό του δίκτυο όσο και στην έλλειψη πλατείας στο Κέντρο του. Εδώ που φτάσαμε σήμερα, η αντιστροφή των αρνητικών δεδομένων του μπορεί να γίνει μόνο με την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών και τη συστράτευση όλων μας. Κάποιες ευνοϊκές συγκυρίες υπάρχουν  για να τις εκμεταλλευτούμε, όπως θα πρέπει να ξεπεράσουμε και τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.
    Ως θετική συγκυρία σήμερα θα πρέπει να θεωρήσουμε μία κίνηση για εγκατάσταση στο χωριό μας υδροηλεκτρικών έργων και αιολικών πάρκων, μία συγκυρία από την οποία, με τους κατάλληλους χειρισμούς, μπορούμε να έχουμε πολλαπλά οφέλη. Είναι, ίσως, η τελευταία ευκαιρία, λίγο πριν η κατάσταση στο χωριό μας γίνει ακόμα χειρότερη και μη αναστρέψιμη. Γιατί, αν σε λίγα χρόνια φύγουν από κοντά μας και οι τελευταίοι εναπομείναντες ηλικιωμένοι, που διαθέτουν βιώματα από τη γενέτειρά τους και ανεβαίνουν στο χωριό, διατηρώντας ακόμα ζωντανές τις εφεδρείες των ελπίδων και κάποιους χυμούς απ' τη ζωή μέσα σ' αυτό, τότε - αν δεν  ληφθούν ΤΩΡΑ αποφάσεις  και δεν αναληφθούν δράσεις - οι κούκκοι θα συνεχίσουν, μεν, να λαλούν στο χωριό μας την άνοιξη, αλλά κανείς δεν θα υπάρχει για να τους ακούσει! Παράλληλα, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι στο χωριό της Οξυάς τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν και κάποια αδιέξοδα. Στην πράξη, τα αδιέξοδα αυτά αποτυπώνονται στο διχαστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των συγχωριανών μας, με αφορμή τη διαμάχη για την εγκατάσταση, ή όχι, των προαναφερόμενων έργων με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η ευθύνη εδώ είναι πολύ βαριά για εκείνους που τα απορρίπτουν, χωρίς μάλιστα να έχουν ισχυρά επιχειρήματα και τεκμηριωμένες θέσεις, αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιπροτείνουν εναλλακτικές λύσεις  για τα  καυτά προβλήματα του χωριού μας. 

                                   Λίγα λόγια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

      Πριν να προχωρήσω σε μία σύντομη αναφορά για τις  ΑΠΕ, μία διευκρίνιση: Όταν συμφωνώ με κάποιον - ή με κάποιους - για το θέμα των έργων με τις ΑΠΕ, αυτό δεν το κάνω για λόγους δημοσίων σχέσεων ή ιδιοτελείς σκοπούς. Η συμφωνία μου ή η διαφωνία μου για κάτι, άπτεται ΜΟΝΟ των συνειδησιακών μου ευαισθησιών, της υπευθυνότητας που με διακρίνει στα θέματα της ενημέρωσης  του κοινού και των διαπιστώσεών μου από τις ερευνητικές προσπάθειες που έχω καταβάλει. Αναλυτική κατάθεση απόψεων και θέσεων, βέβαια, για τις ΑΠΕ δεν θα μπορούσε εδώ να γίνει, αλλά μία σύντομη αναφορά σ' αυτές, όπως είπα, θεωρώ ότι είναι απολύτως απαραίτητη.
   Μετά τις διαπιστώσεις, που έγιναν, για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη ρύπανση του περιβάλλοντος, η παγκόσμια κοινότητα (ΟΗΕ, άλλοι Οργανισμοί, Οικολογικές οργανώσεις και κυβερνήσεις των κρατών) ενεργοποιήθηκε για να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον, όλοι μιλούν για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ως τη μόνη λύση στα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν και τη διάσωση του πλανήτη. Τα έργα των ΑΠΕ - σύμφωνα με τα πιο έγκυρα επιστημονικά δεδομένα - είναι απολύτως φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς καμία επιβάρυνση σ' αυτό! Νεράκι των ποταμών μας είναι, αέρας των βουνών και θερμότητα του ήλιου. Επιπλέον, είναι και ανέξοδα. Οι ΑΠΕ αποτελούν την πιο φτηνή και καθαρή ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτός από την καθαρή ενέργεια, που δεν επιβαρύνει στο ελάχιστο το περιβάλλον, όλοι πλέον στρέφονται προς τις ΑΠΕ και για λόγους οικονομικής πολιτικής.

                         Είναι χρήσιμα τα έργα των ΑΠΕ για το χωριό μας ή όχι;

    Όπως ανέφερα ήδη, τα έργα αυτά είναι εντελώς φιλικά προς το περιβάλλον και  οι ΑΠΕ αποτελούν την πιο φτηνή και καθαρή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Με τα έργα αυτά, η χώρα μας στοχεύει στο να απαλλαγεί σταδιακά από τον καταστροφικό, για το περιβάλλον και τη ζωή, λιγνίτη, αλλά και από το πετρέλαιο, που επιπλέον είναι και τα δύο πολύ ακριβή καύσιμη ύλη για το εθνικό μας βαλάντιο. Ταυτόχρονα, χρόνο συν τω χρόνω, η χώρα μας  προσπαθεί να απαλλαγεί από την αιμορραγία συναλλάγματος, προκειμένου να εξασφαλίσει την ηλεκτρική ενέργεια που μας είναι αναγκαία. Αλλά και για την τοπική κοινωνία και την Κοινότητα θα υπάρξουν πολύ σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη. Μία πιο αναλυτική ενημέρωση, για το θέμα των ΑΠΕ, θα μπορούσε να γίνει σε μία συνέλευση των κατοίκων και των δημοτών της Οξυάς, όπως θα δούμε και πιο κάτω. Πολύ βασικό, τέλος, να πούμε ότι η τεχνολογία και η προστασία του περιβάλλοντος, σήμερα, βαδίζουν χέρι-χέρι και όχι το ένα αποκλείοντας το άλλο, όπως το έχουμε ιδεί να συμβαίνει, με μεγάλη επιτυχία, και σε άλλες περιοχές (π.χ. στην Ανάβρα Αλμυρού). Η νομοθεσία μας στα ζητήματα αυτά  - τόσο η εθνική όσο και της Ε.Ε. - είναι πλέον πολύ καλά θωρακισμένη και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το αυστηρό πλαίσιο που θέτει για την προστασία του περιβάλλοντος.

                                                           Η διαμάχη και η λύση!

   Το διχαστικό κλίμα, που επικρατεί σήμερα στο χωριό μας, είναι περισσότερο από εμφανές. Ξεκίνησε από το υπό κατασκευή Υ/Η  έργο στο Μελίσσι - όπου η υδροληψία του - και μετέπειτα επεκτάθηκε για όλα γενικά τα έργα των ΑΠΕ. Ο λόγος, ξέρετε, για τη δημιουργία αυτού του κλίματος, δεν οφείλεται τόσο στη διαπίστωση ότι τα έργα των ΑΠΕ στην Οξυά δεν είναι χρήσιμα όσο στη φόρτιση του θυμικού που επικρατεί στον οξυώτικο κόσμο αυτή την περίοδο, εξαιτίας  της εγκατάλειψης που βλέπει αποτυπωμένη παντού γύρω στο χωριό του. Όμως, άλλο πράγμα είναι ο θυμός για κάτι και άλλο το να εθελοτυφλούμε και να τα απορρίπτουμε όλα, ασυζητητί. Τι μέλλει, λοιπόν, γενέσθαι, ώστε να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα αυτής της διαμάχης και να αντιστρέψουμε την αρνητική κατάσταση του χωριού μας; Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από μία Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων και των δημοτών της Οξυάς, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα σχετικά με τις ΑΠΕ ζητήματα και, αφού συζητηθούν και αναλυθούν επαρκώς, θα ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για το χωριό μας. Η διοργάνωση της συνέλευσης, που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο ή τετράμηνο, θα γίνει με άψογες, κατά το δυνατόν, δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες διαδικασίες, ωστόσο, θα υπάρξουν για να διευκολύνουν τη λήψη των αποφάσεων και όχι για να την παρεμποδίσουν  - και ο νοών, νοείτω! Για τις λεπτομέρειες αυτής της σύγκλησης, θα μπορούμε μέσα στο επόμενο διάστημα να έχουμε πιο συχνή επικοινωνία - αν και εσείς το επιθυμείτε - και να θέσουμε το πλαίσιο διεξαγωγής της συνέλευσης.  ......Από νομικής πλευράς, η συνέλευση καλύπτεται με το Ν.3852/7.6.2010, ΦΕΚ 87/7.6.2010, τ.Α, άρθρ.85, βάσει του οποίου ο πρόεδρος υποχρεούται να προβαίνει στη σύγκληση συνέλευσης των κατοίκων και των δημοτών, προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα του τόπου τους. Πιο κρίσιμα, εν προκειμένω, νομίζω, δεν γίνεται!

                                                      Το κλειδί της υπόθεσης!

    Το χωριό της Οξυάς σήμερα επείγεται για τα βασικά έργα στις υποδομές του. Δύο, θαρρώ, πως έχουν την απόλυτη προτεραιότητα, σε πρώτη φάση, για το χωριό μας: α) Η ασφαλτόστρωση, 11 χλμ. περίπου, από τη γέφυρα των Βαγενίων (Παλαιοχώρι-Κέντρο) μέχρι την Αγία Τριάδα, μία ασφαλτόστρωση που θα αγκαλιάσει περιφερειακά ολόκληρο το χωριό και θα του δώσει τη χαμένη του ζωντάνια, και β) η πλατεία στο Κέντρο του, η θέση της οποίας θα πρέπει να είναι, χωρίς καμία αμφισβήτηση, μπροστά στη Βρύση της Ζέρφης!
    Στη Λαϊκή Συνέλευση, που σας προτείνω, αγαπητοί συμπατριώτες, θα πρέπει να προσκληθούν εγκαίρως και να παρευρίσκονται και οι αρμόδιοι φορείς (Δήμος Μουζακίου, Περιφέρεια Θεσσαλίας και συναρμόδια υπουργεία). Το κλειδί, προκειμένου η Οξυά να ξεπεράσει τα σημερινά της αδιέξοδα και οι δημότες της να εγκρίνουν την κατασκευή των σχεδιαζόμενων έργων των ΑΠΕ στο χωριό τους, είναι να δοθούν , από τους παραπάνω φορείς , σαφείς, υπεύθυνες, επαρκείς και έμπρακτες, κατά το δυνατόν, διαβεβαιώσεις για τα δύο προαναφερόμενα βασικά έργα στην Οξυά. Τότε είναι σίγουρο ότι οι Οξυώτες θα εγκρίνουν αμέσως  την κατασκευή των έργων των ΑΠΕ στο χωριό τους και μάλιστα περισσότερα του ενός!  Άλλωστε, με κάθε νέο έργο που θα προστίθεται, τα αντισταθμιστικά οφέλη θα αυξάνονται κατακόρυφα. Μπορεί σήμερα αυτά από το ΜΗΥΕ στο Μελίσσι να μην είναι από μόνα τους αρκετά για να λύσουν το πρόβλημα της Οξυάς, αλλά θα είναι σημαντικά αν ζητήσουμε και εξασφαλίσουμε πρώτα  την αρωγή της πολιτείας. Προσοχή, όμως, εδώ: Κάποιοι που είναι εναντίον της κατασκευής των έργων των ΑΠΕ στην Οξυά, συμφωνούν, λέει, να γίνουν τα δύο βασικά έργα στο χωριό τους, αλλά διαφωνούν στο να επιτραπεί η κατασκευή έργων ΑΠΕ σ' αυτό. Αυτό έλειπε να πουν ότι δεν συμφωνούν να γίνουν δρόμοι και η πλατεία στο χωριό τους! Δεν κατάλαβαν, όμως, το εξής απλό: Αυτά τα δύο - δέσμευση των αρμοδίων και έγκριση των έργων των ΑΠΕ - πάνε πακέτο. Το ένα προϋποθέτει το άλλο. Ποιος θα δεσμευθεί, στ' αλήθεια, για τα δύο βασικά έργα στην Οξυά, αν από τους Οξυώτες δεν εγκριθούν τα έργα των ΑΠΕ στο χωριό τους; Και το αντίστροφο: Οι Οξυώτες ποτέ δεν θα επιτρέψουν τα έργα των ΑΠΕ στο χωριό τους, αν ταυτόχρονα δεν θα υπάρξει δέσμευση, από τους αρμόδιους, για τα δύο βασικά έργα που προαναφέρθηκαν! Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τις δύο πλευρές. Πάντως, η έγκριση ή μη των έργων των ΑΠΕ στην Οξυά επαφίεται στη βούληση των κατοίκων και των δημοτών της Οξυάς και σε κανέναν άλλον.
 
          Αγαπητοί συμπατριώτες,
      Η ευκαιρία αυτή είναι, ίσως, η τελευταία για το χωριό μας και δεν θα πρέπει να χαθεί με κανέναν τρόπο.........! Όσο για την απαραίτητη εισήγηση στη συνέλευση, ευχαρίστως να την αποδεχτώ, εφόσον μου ζητηθεί. Αναμένοντας την απάντησή σας,

Βόλος 17 Απριλίου 2017                                                   Με εκτίμηση
                                                                                        και πατριωτικούς χαιρετισμούς
                                                                                              Πάττας Γεώργιος 

Υ.Γ. Ιδιαίτερη προσοχή στο εξής: Το θέμα μας δεν προσφέρεται για κομματική ή άλλη εκμετάλλευση! Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, εφόσον έχουν κατανοήσει το πρόβλημα της Οξυάς και θέλουν να βοηθήσουν......! Γνώμονας όλων μας, στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να είναι το συμφέρον του χωριού μας και η υπαρξιακή του συνέχεια. Τα κόμματα έρχονται μετά τη διασφάλιση αυτή.                                            
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιό σας...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *