menu

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

101. Δέκα χρόνια μνήμης για το Μάριο Τόκα!
                       ( ΣΎΝΤΟΜΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ)


Μάριος Τόκας (1954-2008)
  Ο Μάριος Τόκας ήταν από τους πιο αγαπημένους μου μουσικοσυνθέτες. Τον θυμήθηκα σήμερα χαράματα Πρωτομαγιάς, γιατί το τραγούδι* του "Σαν το γέλιο του Μάη" ήταν, όχι απλά ένα από τα αγαπημένα μου, αλλά το πιο λατρεμένο μου! Η μουσική του; οι στίχοι του; ο μήνας Μάης; το ερωτικό του περιεχόμενο; Όλα αυτά μιλούσαν - και μιλούν - στην ψυχή μου! Πέρα από προκαταλήψεις για την αξία (μουσική, στιχουργική) του ελληνικού τραγουδιού, προσωπικά θεωρώ ότι το τραγούδι αυτό είναι μεταξύ των TOP σε διεθνές επίπεδο! Oλόκληρο το έργο, άλλωστε, του Μάριου Τόκα είχε απήχηση και πέραν της Κύπρου και της Ελλάδας.




H πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ήταν του Αντώνη Καλογιάννη και της Μαρινέλλας. Στο video της ανάρτησής μου, το τραγουδούν δύο από τις πιο εξαιρετικές - για να μην πω οι  δύο καλύτερες - νέες φωνές στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού: ο Δημήτρης Μπάσης και η Δήμητρα Σταθοπούλου.
                Μουσική σύνθεση: Μάριος Τόκας  Στίχοι: Σαράντης Αλιβιζάτος

                                Λίγα λόγια για τον "αθάνατο" Μάριο!

   Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε το 1954 στη Λεμεσό της Κύπρου και "έφυγε" από κοντά μας στις 27 Απριλίου 2008 - ξημερώματα της ημέρας της Ανάστασης! Ήταν παντρεμένος με την Αμαλία Πετσοπούλου και άφησε πίσω του τρία παιδιά (μία κόρη και δύο δίδυμα αγόρια). 
    Η εισβολή των Τούρκων στο νησί, το 1974, τον βρήκε να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και, όπως ο ίδιος είπε, σημάδεψε τη μετέπειτα ζωή του. Ένα σημαντικό κομμάτι της - ευρύτατης κατά τα άλλα - θεματολογίας των έργων του έχει ως αφετηρία και κατάληξη την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου! 
  Το 1975 ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε ταυτόχρονα στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο. Στιχουργός και συνθέτης ο ίδιος, για αρκετά από τα έργα του, ξεκίνησε την πρώτη δισκογραφική του δουλειά "Τα τραγούδια της παρέας", με το Μανώλη Μητσιά, τρία χρόνια αργότερα. Βέβαια, μετέπειτα ήρθαν πολλές άλλες δισκογραφίες - πάνω από τριάντα δίσκοι και πάμπολλα τραγούδια - με όλα τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως: Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Δημήτρης Μητροπάνος, Χάρις Αλεξίου, Γλυκερία, Πασχάλης Τερζής, Μαρινέλλα, Αντώνης Καλογιάννης, Τόλης Βοσκόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Κωνσταντίνα, Γιάννης Κότσιρας, Στέλιος Διονυσίου κ.ά. Συνεργάστηκε και με σπουδαίους στιχουργούς, όπως: Φίλιππος Γράψας, Σαράντης Αλιβιζάτος, Άλκης Αλκαίος, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Φώντας Λάδης, ενώ μελοποίησε και ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη, Κώστα Μόντη, Κυρ. Χαραλαμπίδη, Μιχ. Πασιαρδή κ.ά. Εκτός από τα τραγούδια του, έγραψε και τη μουσική για αρκετά θεατρικά έργα. Το συμφωνικό του έργο "Θεογεννήτωρ Μαρία" - εμπνευσμένο από την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος - παρουσιάστηκε, το 2002, και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης. 
    Ο Μάριος έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων, για το έργο του και την προσφορά του, με κορυφαίες διακρίσεις εκείνες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2001, με το "μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς προς την πατρίδα", και το βραβείο "Γιάννος Κρανιδιώτης", το 2002.
     Πέρα από την ευρύτατη παιδεία που διέθετε και την έντονα φιλέρευνη και δημιουργική προσωπικότητά του, ο Μάριος Τόκας ήταν και υπέροχος ως άνθρωπος, ως οικογενειάρχης, ως σύζυγος και πατέρας. Τα χόμπι του μονάχα να δει κανείς - απαραίτητο συμπλήρωμα της μοναδικής καλλιτεχνικής του πορείας - αμέσως θα καταλάβει και την ποιότητά του ως ανθρώπου: Ήταν πολύ καλός ζωγράφος, καλλιεργούσε μόνος του τον κήπο του, ήταν εξαιρετικός μάγειρας και φανατικός φυσιολάτρης! Θα τον θυμόμαστε ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, όχι μόνο όσοι τον γνώρισαν από κοντά, αλλά και όσοι τον γνωρίσαμε μέσα από τα τραγούδια του και το δημιουργικό του ταλέντο! Σχετικά μικρή η διάρκεια της ζωής του Μάριου Τόκα - η επάρατη νόσος τού έκοψε τόσο νωρίς το νήμα της ζωής του - αλλά το έργο του ΜΕΓΑΛΟ και διαχρονικό! 

               














         



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιό σας...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *