menu

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

                    80. Οξυώτικα 15:

      Μία θεατρική παράσταση τον Ιούλιο στην Οξυά!
    
  Αν εξαιρέσει κανείς το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, την καθαρότητα της φύσης και τα αγνά και ανόθευτα προϊόντα της Οξυάς, λίγα είναι τα ευχάριστα που θα μπορούσε να παρουσιάσει στο κοινό ένα ρεπορτάζ από τη γενέτειρα και τη μέχρι στιγμής πάραμονή μου σ' αυτή. Με τις ευχάριστες εντυπώσεις θα ξεκινήσω, γιατί στις επόμενες δύο-τρεις θεματικές ενότητες του "Φηγουσιώτη" θα ακολουθήσουν τα δυσάρεστα, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την αναπόδραστη μοίρα του ανθρώπου είτε με την τραγικότητα των συνθηκών ζωής, σε ένα υπό διάλυση χωριό, και την εντυπωσιακά - ίσως και μεθοδευμένα - αδιάφορη στάση κάποιων προσώπων!

   
    Μία ευχάριστη νότα, για το χωριό της Οξυάς, αποτέλεσε η θεατρική παράσταση του Ντίνου Κορδώση, Οι Γαρουφαλλιές του Μπαρμπα Θανάση, που δόθηκε από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου των Απανταχού Οξυωτών Αθηνών, το βράδυ του Σαββάτου της 22 Ιουλίου, στο θαυμάσιο χώρο της Αγίας Κυριακής. Πλήθος κόσμου την παρακολούθησε, χειροκρότησε τους συντελεστές της και απόλαυσε μία εξαιρετική κωμωδία, που συνδυάζει στοιχεία από την περασμένη και τη σύγχρονη ζωή.

                                  Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου

    Ως υπόθεση, το τρίπρακτο αυτό έργο εκτυλίσσεται σε ένα ορεινό χωριό των Αγράφων, που βρίσκεται κοντά στο Μουζάκι της Καρδίτσας. Το αφήγημά του αποτελεί ένα συνδυαστικό κράμα νεωτεριστικών αντιλήψεων και παλαιών αρχών, μέσα στις συνθήκες ζωής της δεκαετίας του '70. Βασικά του πρόσωπα είναι δύο συμφοιτητές μαθηματικών - Μιχάλης και Χάρης - ο ένας εκ των οποίων (Μιχάλης) βρέθηκε για δήθεν ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό του, προσκαλώντας και το φίλο του σ' αυτό, ο Μπαρμπα Θανάσης, ένας κτηνοτρόφος ολίγων αιγοπροβάτων, που ζούσε στο χωριό μαζί με τη μονάκριβη και πανέξυπνη κόρη του, τη Γαρουφαλλιά, η οποία είχε αναλάβει όλες τις δουλειές του σπιτιού, καθώς είχε μείνει ορφανή από μητέρα σε πολύ μικρή ηλικία. Κοντά σ' αυτούς και η προξενήτρα του χωριού - αυτές και οι καφετζούδες ποτέ δεν έλειπαν  σε κάθε χωριό, παλαιότερα - η νονά Τσεβή (του Μιχάλη).
     Ο Μιχάλης, ο οποίος, σε αντίθεση με το Χάρη που έγινε καθηγητής, διέκοψε τις σπουδές του - αλλά δούλευε σε συνεργείο αυτοκινήτων - ήρθε στο χωριό του, στο πανηγύρι του Αη-Λιά, για ένα συγκεκριμένο σκοπό: Να βρει έναν θαμμένο θησαυρό από την εποχή της Κατοχής, προκειμένου να ρεφάρει τη χρεωκοπία, στην οποία τον οδήγησε το πάθος της χαρτοπαιξίας - όλα αυτά, βέβαια, εν αγνοία της γυναίκας του που τον θεωρούσε ...καπιταλίστα και είχε έρθει μαζί του στο χωριό. Μηχανορράφος και κωμικά πανούργος καθώς ήταν ο Μιχάλης, παρασύρει το φίλο του το Χάρη σε πολλές περιπέτειες στο χωριό (με ερωτικά φλερτ και κωμικοτραγικές καταστάσεις, που διανθίζονται με αρκετά εύστοχα επινοήματα του σεναριογράφου). Τελικά, ο μόνος θησαυρός, που βρέθηκε, ήταν η Γαρουφαλλιά για το Χάρη.....!

                                         Έλαβαν μέρος από τη Θεατρική Ομάδα

1. Θανάσης Β. Πιτσιάβας (Μιχάλης)
2. Δημήτρης Χρ. Μπλέτσας (Χάρης)
3. Κώστας Δ. Μπλέτσας (Μπαρμπα Θανάσης)
4. Βασιλεία Κων. Μπλέτσα (Γαρουφαλλιά)
5. Βασιλική Χρ. Μπλέτσα (Μαρία, σύζυγος του Μπαρμπα Θανάση)
6. Δήμητρα Παντ. Κωνσταντάκη (Φωφώ, σύζυγος του Μιχάλη)
7. Γεωργία Δημ. Θεοδωράκη (νονά Τσεβή)

                                 Άλλοι συντελεστές της παράστασης

Ντίνος Κορδώσης: σεναριογράφος και σκηνοθέτης - επέλεξε και τη μουσική επένδυση.
Στέφανος Λεων. Κωνσταντινίδης (στούντιο Φάμπρικα): μίξη και επεξεργασία τραγουδιού.
Νάνση Κορδώση: τραγούδι.
Μιχάλης Κων. Γκέκας: μίξη και επεξεργασία των υπόλοιπων ακουσμάτων, μόρφωση του
                                        ηχογραφημένου αρχείου.

Παντελής Κων. Κωνσταντάκης: συντονιστής των συναντήσεων της Θεατρικής Ομάδας.
Τα σκηνικά επιμελήθηκε η Θεατρική Ομάδα.
Τα αντικείμενα, που απαιτήθηκαν, προέρχονταν από το κεντρικό Λαογραφικό μουσείο της Οξυάς.


                                                    Ο Ντίνος Κορδώσης

    Ο Ντίνος ο Κορδώσης δεν είναι Οξυώτης - από την Κόρινθο κατάγεται - αλλά θεωρώ ότι είναι ο πιο γνήσιος Οξυώτης! Ασχολείται με ιδιαίτερο ζήλο με τα αντικείμενά του και δεν τον έχει προσβάλει το μικρόβιο των...καβουροπιτάδων και των διχαστικών μηνυμάτων, που κατατρώγει τα σπλάχνα του χωριού της Οξυάς, εδώ και κάποια χρόνια, μέσα σε ένα κλίμα όπου και οι πιο σωστές και ρεαλιστικές ιδέες, που πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων, αλέθονται μαζί με τα σκύβαλα μέσα στο μύλο της ασυνεννοησίας αυτού του τόπου και καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων! Έτσι, κάποιοι που υποδαυλίζουν αυτή την κατάσταση, είναι εκείνοι που επωφελούνται κιόλας, προωθώντας τους δικούς τους ιδιοτελείς σχεδιασμούς!
  Ο Ντίνος Κορδώσης είναι άνθρωπος εξαιρετικής παιδείας: μαθηματικός, πολιτικός μηχανικός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και με πολλά ακόμα ενδιαφέροντα (καλλιτεχνικά, επιστημονικά, εικαστικά, αστρονομικά, αθλητικά). Αποτελεί ευτυχή συγκυρία η παρουσία του και η ενασχόλησή του με τα δρώμενα του χωριού της Οξυάς, μέσω της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου των Απανταχού Οξυωτών Αθηνών. Ως σεναριογράφος, δεν ξεκίνησε να γράφει τα σενάριά του από την Οξυά (δύο μέχρι στιγμής). Είχε ήδη μία διαδρομή στο χώρο. Έχει γράψει αρκετά ακόμα μονόπρακτα, για σχολική - και όχι μόνο - χρήση, τα οποία έτυχαν καθολικής αποδοχής και ευμενών σχολίων. Στα θέματα κοινωνικού περιεχομένου, που πραγματεύεται στα σενάριά του, είναι λίαν διεισδυτικός στους χαρακτήρες των ηρώων του και επικεντρώνεται κυρίως στα ουσιώδη ηθογραφικά στοιχεία. Δημιουργικός και φιλότεχνος όπως πάντα, προσεχώς πρόκειται να εγκαταστήσει, μπροστά στο Πολιτιστικό Κέντρο - πρώην Δημοτικό Σχολείο του κέντρου της Οξυάς - ένα ηλιακό ρολόι, δικής του έμπνευσης και κατασκευής!
    Ντίνο, σε ευχαριστούμε! Ευχαριστούμε και τα παιδιά της Θεατρικής Ομάδας, που επενδύουν δημιουργικά το χρόνο τους, καθώς και όλους τους συντελεστές της κάθε παράστασης!


     


             


         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιό σας...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *