menu

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

33. Γενικά θέματα 6 - επί τάπητος !Το εκρηκτικό περιεχόμενο της προκατάληψης!

(H ενότητα αυτή συνδέεται λειτουργικά με την επόμενη θεματική ενότητα αλλά και  με την υπ'αριθ.10 αυτού του ιστότοπου).

Προκατάληψη: Ίσως δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό, μέχρι στιγμής, το νόημα και κυρίως ο ρόλος αυτής της λέξης στη λειτουργία μιας κοινωνίας! Είναι μία πεντασύλλαβη λέξη  με εκρηκτικό περιεχό
μενο, που μπορεί να φτάσει σε ισχύ μία βόμβα μεγατόννων αν χρησιμοποιηθεί ως ένα αρνητικό διαβρωτικό εργαλείο μέσα σε μια κοινωνία, από ένα άριστα οργανωμένο επιτελείο σκοπιμοτήτων του μισάνθρωπου χώρου, των παρασκηνίων και του αποκρυφιστικού αμοραλισμού, σε συνεργασία με ομάδες κατασκοπείας, παγίδευσης και παραπλανητικών τρυκ για την κοινή γνώμη. Τον εκρηκτικά αρνητικό αυτό ρόλο της προκατάληψης μέσα στην κοινωνική μάζα εκμεταλλεύτηκαν κατά καιρούς -  και εκμεταλλεύονται - πολλοί δημαγωγοί και γνωστά τυραννικά καθεστώτα, για να πετύχουν τους στόχους τους. Αν, μάλιστα, τα αρνητικά αποτελέσματα αυτού του εργαλείου μπορούσαν να προκύψουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τότε είναι βέβαιο ότι ο κόσμος μας θα είχε ήδη διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη! Ευτυχώς, όμως, που τα αποτελέσματα αυτά έρχονται με πολύ αργούς ρυθμούς και στο μεταξύ κάτι συμβαίνει ή προκύπτει και ο κόσμος αντιλαμβάνεται την παγίδα και τον επερχόμενο κίνδυνο, έναν κίνδυνο που έχει τη γεύση και την υφή ενός ηδύποτου - παραπλανητικά φονικού, ωστόσο - γι' αυτό και γίνεται αντιληπτός μόνο όταν κάποια από τα επιμέρους αποτελέσματά του έχουν ήδη επιβληθεί .
                                                             Το νόημα της λέξης!
      Με τη λέξη "προκατάληψη" εννοούμε τη γνώμη ή θέση εκείνη που μας έχει εκ των προτέρων δημιουργηθεί, από ψευδή, αναληθή ή αλλοιωμένα στοιχεία που σκόπιμα μας δίνονται. Ούτως ή άλλως, στην περίπτωσή μας έχουμε να κάνουμε με αλλοιωμένη πραγματικότητα, είτε αυτή προήλθε από παραπλανητική πληροφόρηση που έτυχε το πρόσωπο, που μας τη μεταφέρει, είτε γιατί το πρόσωπο αυτό υποκρύπτει  σκοπιμότητες και στόχους  που εμείς δεν είμαστε σε θέση  εκείνη τη στιγμή να υποψιαστούμε. Συνηθέστατα, προκειμένου για την προκατάληψη, η πληροφόρηση που μας δίνεται ενέχει πάντα το στοιχείο του εντυπωσιασμού και της ικανοποίησης της έμφυτης στον άνθρωπο περιέργειας. Έτσι, μαγνητίζεται το ενδιαφέρον του ατόμου και της κοινής γνώμης.
     Με την προκατάληψη, προκαταλαμβάνεται κυριολεκτικά η γνώμη κάποιου, σε σχέση με πρόσωπα ή ομάδες, πράγματα, γεγονότα, ιδεολογίες και καταστάσεις. Είναι μία εκ των προτέρων διαμορφωμένη γνώμη ή κρίση, χωρίς τη συμμετοχή της άμεσης προσωπικής εμπειρίας και γνώσης. Ενδεχομένως, μάλιστα, κάποτε να μας δίνονται πραγματικά στοιχεία - ή τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως να φαίνονται έτσι - και η προκατάληψη να περνάει μέσα από επί τούτου εκμαιευμένα γεγονότα και κατασκευασμένες αλήθειες, αλλά όχι σπάνια και από σκοπίμως  παραπλανητική ερμηνεία των αιτίων που διαμορφώνουν μία κατάσταση. Προκαταλήψεις, βέβαια, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν  και από ελλιπή  πληροφόρηση για κάποια θέματα.
                                                        Πώς λειτουργεί η προκατάληψη!
     Η προκατάληψη μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο αποτελεσματικά  σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Μπορεί να περιορίζεται σε ένα στενό κύκλο προσώπων ή να είναι γενικευμένη, οπότε έχουμε να κάνουμε  με τις λεγόμενες κοινωνικές προκαταλήψεις, οι οποίες συνήθως αναφέρονται  στην καταγωγή, τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία κ.ά. Στην περίπτωση που η προκατάληψη είναι  κατευθυνόμενη - όπως π.χ. συμβαίνει με στοχοποιημένα πρόσωπα - τότε, προκειμένου αυτή να γίνει περισσότερο αποτελεσματική, οι ψευδείς, αλλοιωμένες ή υπερτονισμένες πληροφορίες και φήμες προς το κοινό δίνονται σταγόνα-σταγόνα σε προγραμματισμένα χρονικά διαστήματα και όχι σωρηδόν! Μπορεί να δίνονται και σε διαφορετικούς χώρους κάθε φορά, ανάλογα με το περιρρέον  κλίμα. Τότε αυτές γίνονται  πιο εύκολα αποδεκτές, αφομοιώνονται και  εντυπώνονται καλύτερα και - όχι σπάνια - τσιμεντάρονται στη συνείδηση των ανθρώπων, οπότε λειτουργούν πλέον ως στερεότυπα και επηρεάζουν εντελώς ασυνείδητα τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους! Γίνονται, εντελώς άκριτα και άδικα, μοίρα και πεπρωμένο αυτών των ατόμων, με πολλές και ανεπίστροφες συνέπειες για τη ζωή τους! Πέραν τούτου, το πρόβλημα της προκατάληψης ενδεχομένως να επιταθεί από την κατεύθυνση*που θα της δοθεί, πόσω μάλλον αν συνδυαστεί και με την ψυχολογική διαδικασία της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, όπως θα δούμε πιο κάτω (θεματική ενότητα 34). Όλο αυτό το πλέγμα - κατεύθυνση της προκατάληψης και αυτοεκπληρούμενη προφητεία - αποκτά μία τεράστια αρνητική δυναμική που εξουθενώνει τελικά - ψυχικά και βιολογικά - τα πρόσωπα αυτά, ειδικά όταν αυτά είναι εντελώς ανυποψίαστα και δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί εναντίον τους - και γιατί - το ενορχηστρωμένο αυτό σύστημα! Έχω υπόψη μου περιπτώσεις στοχοποιημένων προσώπων που έχουν υποστεί τις συνέπειες όλων αυτών, αλλά δεν είναι της παρούσης. Από εκεί και πέρα, βέβαια, μπορείτε να σκεφθείτε πόσους ανθρώπους ενδεχομένως - μάλλον σίγουρα τελικά - θα έχει "καταπιεί" το σατανικής σύλληψης αυτό εφεύρημα!

* Όταν λέω ποια κατεύθυνση θα δοθεί στην προκατάληψη, εννοώ σε ποιους χώρους - σε σχέση με τα στοχοποιημένα πρόσωπα - θα κινηθεί. Γιατί αν, για παράδειγμα, κινηθεί - όπως το συνηθίζουν κάποιοι κύκλοι του μισανθρωπισμού και του αμοραλισμού - σε ευαίσθητους προσωπικούς χώρους όπου δύσκολα μπορεί κανείς να ανοίξει τα στόματα των άλλων και να πληροφορηθεί τι ακριβώς τους....σερβίρεται - από δυσφημιστικές ατάκες και σπερμολογήματα μέχρι απαξιωτικές φημολογίες και συκοφαντίες - τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό τι ακριβώς μπορεί να συμβεί! Ούτως ή άλλως, με βρώμικους κύκλους έχουμε να κάνουμε εδώ και όχι με καλοπροαίρετους ανθρώπους!

                                                                 Ποιοι οι στόχοι!
       Πιο πάνω, έχω κάνει ήδη μία σύντομη αναφορά για τους στόχους κάποιων κύκλων - μέσω της προκατάληψης που δημιουργούν - ειδικά όταν έχουμε μπροστά μας ενορχηστρωμένες περιπτώσεις στοχοποιημένων προσώπων, όπως ο ίδιος. Η προσωπική φθορά, εν προκειμένω, και οι συνέπειες, που ενδεχομένως να προκύψουν για τα πρόσωπα αυτά, είναι πολύ μεγάλες, συνέπειες που μπορεί να φτάσουν και  πολύ πέραν  της  αδυσώπητης κοινωνικής κριτικής, της απόρριψης ή περιθωριοποίησης - έως και τη, χωρίς λόγο, μετωπική σύγκρουση με κατευθυνόμενα άτομα ή ομάδες! Πάντοτε, βέβαια, όλα αυτά είναι πλαισιωμένα με κάποιες πολύ "πειστικές"δικαιολογίες, οι οποίες, προκειμένου να γίνουν όντως πειστικές, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι, είτε κατασκευασμένες είτε τεχνηέντως εκμαιευμένες με καλοστημένα σκηνικά! Το τεχνητό μίσος μεταξύ των ανθρώπων και η σύγκρουση είναι οι βασικότεροι στόχοι όλης αυτής της διαδικασίας που κατευθύνεται από επιτήδειους, καθώς και η φθορά και η απαξίωση συγκεκριμένων ατόμων ή ομάδων. Βασικός στόχος τους, ασφαλώς - μέσω της προκατάληψης και της μεθοδολογίας που εφαρμόζουν - είναι και ο κοινωνικός αυτοματισμός, όπου το θύμα πρέπει να αγκαλιάζει το θύτη του, χλευάζοντας και απαξιώνοντας έτσι τον ίδιο το χριστιανισμό!
     Πέραν αυτών, άλλοι στόχοι, που θα μπορούσαν να τεθούν μέσω της προκατάληψης, πιθανότατα  είναι αμέτρητοι! Μέσα από το καλοστημένο δίκτυο διαχεόμενων πληροφοριών ή φημών που κάποιοι διαθέτουν, οι στόχοι μπορεί να είναι προσωπικοί, παρεϊστικοι ή συλλογικοί, κερδοσκοπικοί ή ιδεολογικοί, εθνικιστικοί ή εθνομηδενιστικοί, θρησκευτικοί ή αθεϊστικοί, σαμποταριστικοί, προδοτικοί, για  χρήση του κυκλώματος ή προς όφελος των συνεργατών τους κ.ο.κ. Πάντως, ποτέ δεν είναι για καλό ό,τι περνά μέσα από την προκατάληψη - για να είμαστε σαφείς! Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι πιο φανατικές αντιπαλότητες μεταξύ των ανθρώπων, ομάδων και λαών επιτυγχάνονται μέσω της προκατάληψης που καλλιεργείται, είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη είτε και από τις δύο!
                                         Πάντα κάτι μένει και μετά την αποκατάσταση!
     Οι επιτήδειοι, που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές  για τη δημιουργία προκατειλημμένων απόψεων στον κόσμο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι, ακόμα και αν αποδειχθεί το ψευδές ή αλλοιωμένο περιεχόμενο των επίτηδες διαχεόμενων πληροφοριών, στο τέλος πάλι κάτι μένει στη συνείδηση των ανθρώπων που επηρεάζει τη σκέψη τους, τη συναισθηματική διάθεση και τη συμπεριφορά τους, έναντι εκείνων κατά των οποίων στρέφεται το φονικό όπλο της προκατάληψης! Μάλιστα, εδώ θα μπορούσα - για του λόγου το αληθές - να χρησιμοποιήσω ένα απλό παράδειγμα από την προσωπική μου εμπειρία, πέρα από την καθαρά προσωπική μου, βέβαια, υπόθεση, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για να ασχοληθώ κάποια στιγμή και με το συγκεκριμένο θέμα:
     Κάποτε έτυχε να κυκλοφορήσει μία δυσμενής πληροφορία - συκοφαντική τελικά, όπως αποδείχθηκε αργότερα - για έναν συνάδελφο. Προσωπικά, δεν το είχα πιστέψει, πρέπει να πω, γιατί γνώριζα πολύ καλά το χαρακτήρα, την παιδεία και το ποιοτικό επίπεδο του συναδέλφου. Αρκετοί, ωστόσο, ήταν εκείνοι που πίστεψαν όσα διαδίδονταν στα παρασκήνια για το συνάδελφο. Αυτό κράτησε λίγους μήνες και τελικά αποδείχθηκε το συκοφαντικό περιεχόμενο των πληροφοριών εκείνων. Ναι, μεν, τότε, αποκαταστάθηκε η αξιοπρέπεια και η υπόληψη του συναδέλφου, αλλά προσέξτε, όμως, κάτι πολύ σημαντικό εδώ: Παρά το γεγονός ότι εγώ δεν πίστεψα από την αρχή, όπως είπα, όσα υπογείως λέγονταν για το συνάδελφο, και  παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκαν ψευδείς και συκοφαντικές εκείνες οι πληροφορίες, εντούτοις εγώ συνέλαβα - ας το πω - τον εαυτό μου να έχει επηρεαστεί αρνητικά  από όλη εκείνη την ιστορία με το συνάδελφο! Η συναισθηματική μου διάθεση δεν ήταν πλέον η ίδια, όπως πριν, απέναντί του! Κάτι άλλαξε μέσα μου - άθελά μου βέβαια - που αδικούσε κατάφωρα το συνάδελφο! Προφανώς, η προκατάληψη λειτούργησε μέσα μου, περίπου όπως η σκουριά που επικάθεται στο σίδερο και το διαβρώνει για αρκετό διάστημα, ώσπου να δεχτεί το αντισκουριακό! Πάντα κάτι μένει ακόμα και μετά την αποκατάσταση! Παρά το γεγονός, επίσης, ότι εκείνη η περίοδος των όσων διαδίδονταν για το συνάδελφο δεν κράτησε για πολύ, εντούτοις το κόστος για τον ίδιο ήταν πολύ βαρύ! Σκεφθείτε, τώρα, εσείς, ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις για κάποιον, αν η περίοδος αυτή κρατούσε χρόνια ολόκληρα και δεκαετίες, χωρίς μάλιστα καμία αποκατάσταση! Κάπου εδώ αγγίζουμε και τις εφαρμογές στη δική μου περίπτωση, εφαρμογές που φτάσανε μέχρι και τις στημένες επαληθεύσεις! Το καμουφλάζ της δήθεν πλάκας, της κλάκας και του τρολαρίσματος, ούτε τις ζημιές που μου έχουν γίνει μπορεί να καλύψει, ούτε τους προσωπικούς - και κομματικούς - εκβιασμούς μπορεί να δικαιολογήσει!
   
   
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιό σας...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *