menu

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

113. Άλλες παρόμοιες διαφορές χωρών, όπως
            αυτή μεταξύ Ελλάδας  και Σκοπίων!


  Η διαφορά που υπήρχε μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων - πλέον Βόρειας Μακεδονίας - ελπίζουμε να έχει περάσει στην Ιστορία και να έχει μείνει στο παρελθόν. (Ίδωμεν, γιατί ο φανατισμός είναι κακός σύμβουλος).  Υπάρχουν, ωστόσο, πτυχές αυτής της διαφοράς, που δεν έχουν ακόμα πλήρως αποσαφηνισθεί. Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσω για λίγο τις επί του θέματος αυτού δημοσιεύσεις μου. Στο παρόν άρθρο μου, θα ήθελα να δώσω μία απάντηση σε όσους είχαν εκφράσει ( στην προ Πρεσπών περίοδο) την άποψη ότι η επιμονή της Ελλάδας στο να αντιδρά για την ονομασία μιας μικρής χώρας, όπως είναι τα Σκόπια, δεν ήταν παρά ένα καπρίτσιο της! Έτσι ήταν; Αν αυτό συνεχίζουν να πιστεύουν κάποιοι και σήμερα, τότε είναι περισσότερο από εμφανές ότι δεν είχαν τότε επαρκή πληροφόρηση, αν δεν ήταν κιόλας παραπληροφορημένοι μέχρι και παραπλανημένοι, θα έλεγα, για την υφιστάμενη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Και τους ερωτώ: Αν συνέβαινε να έχουν εκείνοι έναν φανατισμένο γείτονα - φανατισμένο εθνικιστικά, γιατί έτσι γαλουχήθηκε επί εκατό περίπου χρόνια - που είχε υποκλέψει ένα κομμάτι από τη δική τους εθνική κληρονομιά και ταυτότητα και απειλούσε επιπλέον να καταλάβει ακόμα και την αυλή του γείτονά του, προκειμένου να στηρίξει πάνω σε ξένα ιστορικά θεμέλια μία νέα εθνική ταυτότητα, τότε αυτοί τι θα έκαναν; Δεν θα αντιδρούσαν έντονα; Θα τους άφηναν να πραγματοποιήσουν τις απειλές εναντίον τους;
- Μα, η μικρή αυτή χώρα δεν είχε τη δυνατότητα να καταλάβει άλλα εδάφη...., έλεγαν!
Είτε είχε είτε όχι αυτή τη δυνατότητα, η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών ήταν υπαρκτή και εντεινόταν επί δεκαετίες! Ήταν υπαρκτή, ενώ η επικρατούσα τότε προπαγανδιστική ρητορική, τόσο στο εσωτερικό της μικρής αυτής χώρας όσο και στο εξωτερικό, δηλητηρίαζε σε μεγάλο βαθμό τις μεταξύ των δύο γειτόνων σχέσεις και εμπόδιζε την ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας - κάτι που είχε και μεγάλο κόστος σε πολλαπλά άλλα επίπεδα. Άλλωστε - το έχουμε τονίσει επανειλημμένα - ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν προερχόταν (και δεν προέρχεται) τόσο από το μικρό αυτό κρατίδιο, όσο από τους ισχυρούς που το πατρονάριζαν (και συνεχίζουν να το κάνουν, όπως προσωπικά πιστεύω). Και για να καταλάβουν κάποιοι καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος, που τότε είχαν δημιουργήσει στην Ελλάδα - αναίτια και χωρίς να ευθύνεται γι' αυτό η ίδια - θα παραθέσω, στη συνέχεια, κάποιες άλλες περιπτώσεις διαφορών, που αλίευσα, μεταξύ γειτονικών πάλι χωρών, περιπτώσεις που φαντάζουν εντελώς ασήμαντες μπροστά στη διαφορά μεταξύ Ελλάδας - Σκοπίων. Σε μία, μάλιστα, από αυτές τις περιπτώσεις, εκτοξεύτηκαν ακόμα και επειλές για πόλεμο! Ας τις δούμε:

1. Ήταν Αύγουστος του 1961, όταν η Αγγλία είχε κάνει αίτηση για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα - νυν Ευρωπαϊκή Ένωση - με το όνομα: "Μεγάλη Βρετανία". Η Γαλλία τότε μπλόκαρε αμέσως τις διαδικασίες ένταξής της, επειδή στο βόρειο μέρος της - που βρέχεται από τη θάλασσα της Μάγχης - υπάρχει μία περιοχή με το όνομα "Βρετάνη". Πράγματι, η Αγγλία αναγκάστηκε να αποσύρει την πρώτη εκείνη ονομασία της και λίγο αργότερα εισήλθε στην ΕΟΚ με το όνομα: "Ηνωμένο Βασίλειο", χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Αν η Αγγλία, όμως, επέμενε στην πρώτη της εκείνη ονομασία, δεν θα είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις; Για σκεφθείτε, επίσης, τι θα συνέβαινε αν η Αγγλία τότε, όχι μόνο επέμενε στην πρώτη της ονομασία, αλλά προπαγάνδιζε αλυτρωτισμούς και διακήρυσσε κιόλας ότι στόχος της είναι να ενωθεί με τη γαλλική Βρετάνη!

2. Για να εισέλθει η Αυστρία στην Κοινωνία των Εθνών, αρχικά είχε επιλέξει το όνομα: "Γερμανική Δημοκρατία της Αυστρίας". Με διάβημα, όμως, της Γερμανίας, η πρώτη εκείνη αίτησή της απορρίφθηκε, προκειμένου να απαλειφθεί  ο όρος "Γερμανική". Μετέπειτα, η χώρα αυτή εντάχθηκε στην Κ.Τ.Ε. με το όνομα: "Αυστρία".

3. Η τελευταία αυτή περίπτωση ήταν η πιο χαρακτηριστική, σε ό,τι αφορά το είδος και την ένταση της διαφοράς μεταξύ Αυστρίας και Σλοβενίας.  Η Σλοβενία έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1992 και στα χαρτονομίσματά της εκτύπωσε ένα έμβλημα που εμφάνιζε μία αυτοκρατορική αυστριακή πολυθρόνα. Η Αυστρία αντέδρασε έντονα και μπροστά στην επιμονή της Σλοβενίας για το έμβλημα, έφθασε στο σημείο να την απειλήσει ακόμα και με πόλεμο! Τότε η Σλοβενία υποχώρησε και έτσι αποφεύχθηκε ο πόλεμος για μία...καρέκλα!

   Όσοι θεωρούν ακόμα σήμερα ότι η διαφωνία της Ελλάδας, για το όνομα "Μακεδονία" που διεκδικούσαν τα Σκόπια, ήταν μόνο ένα καπρίτσιο της, όπως, προανέφερα, μπορούν να κάνουν τη σύγκριση με τις παραπάνω περιπτώσεις - ή και άλλες ίσως που εγώ δεν έχω υπόψη μου - και θα καταλάβουν αμέσως την τεράστια διαφορά μεταξύ τους. Για όσους, μάλιστα, δεν γνωρίζουν ποια ακριβώς ήταν η διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων - πριν φτάσουμε, εννοείται, στη Συμφωνία των Πρεσπών - τους παραπέμπω στη θεματική ενότητα 56 αυτού του ιστότοπου.
     Τέλος, ας ελπίσουμε ότι η παλαιά αυτή διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων έκλεισε οριστικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών! Όλα θα κριθούν στο πεδίο των προθέσεων της γειτονικής χώρας και της πράξης στα επόμενα χρόνια.
                                                                                                       Σας ευχαριστώ για την κατανόηση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιό σας...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *