menu

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

 105. "Βόρεια Μακεδονία" το νέο όνομα των
                              Σκοπίων!


   Σε συμφωνία κατέληξαν οι τετράμηνης διάρκειας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας - Σκοπίων. Το νέο όνομα της γειτονικής αυτής χώρας θα είναι πλέον: "Βόρεια Μακεδονία"!
   Είναι αλήθεια ότι, όταν αρχικά - κατά τις αρχές Ιουνίου - είχα ακούσει να γίνεται λόγος για το όνομα "Severna Maκedonia", διαφώνησα πλήρως. Και τούτο, όχι τόσο γιατί περιείχε την ελληνική λέξη "Μακεδονία" - μία σύνθετη ονομασία ήταν, ούτως ή άλλως, η πιο πιθανή κατάληξη των διαπραγματεύσεων - όσο γιατί η αμετάφραστη αυτή σλαβική λέξη "Severna"(=Bόρεια) ήταν εντελώς άγνωστη σε όλους - Έλληνες και ξένους - οπότε, το πιο πιθανό ήταν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εκπέσει και να παραμείνει μόνο η γνωστή λέξη "Μakedonia"! Ευτυχώς, όμως, αυτό δεν συμβαίνει, καθώς, εκτός από το διεθνή όρο της νέας ονομασίας "North Makedonia", κάθε χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιεί το "Severna Makedonia" στη δική της γλώσσα.

                                Flashback στις δημοσιεύσεις του "Φηγουσιώτη"!

    Το τελευταίο εξάμηνο είχα κάνει αρκετές δημοσιεύσεις σ' αυτό τον ιστότοπο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Θα θυμίσω εδώ μόνο μία που έχει άμεση σχέση με τη νέα ονομασία. Στη θεματική ενότητα 87 του "Φηγουσιώτη", είχα προτείνει ως πιο αξιοπρεπή ονομασία για το κρατίδιο των Σκοπίων το: "Δημοκρατία των Σκοπίων". Με την αυτοπρόταση αυτή της FYROM, θα είχαν αρθεί όλες οι μέχρι σήμερα παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας-Σκοπίων), αλλά, δυστυχώς, αυτή η πρόταση δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Ως δεύτερη εναλλακτική ονομασία - και στην περίπτωση της σύνθετης πλέον ονομασίας - στην ίδια θεματική ενότητα 87 είχα προτείνει μόνο το "Βόρεια Μακεδονία" - και το "Σκόπια" μαζί - απορρίπτοντας οποιαδήποτε άλλη σύνθετη  ονομασία. Το σκεπτικό αυτής της πρότασης μπορούν οι αναγνώστες να το ξαναδιαβάσουν στην παραπάνω θεματική ενότητα. Ο "Φηγουσιώτης", επομένως, θα μπορούσα να πω ότι, όχι απλώς πρότεινε τη νέα αυτή ονομασία, αλλά κατά κάποιον τρόπο την προέβλεψε κιόλας!"Το μη χείρον, βέλτιστον", θα μπορούσαμε να πούμε, εδώ που έφτασε η κατάσταση, μετά από μία πολύχρονη διαμάχη για το όνομα των Σκοπίων. Για συμβιβασμό πρόκειται, τελικά. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται ότι η Ελλάδα σύρθηκε άθελά της σ' αυτή τη διαμάχη και ότι το ελληνικό όνομα "Μακεδονία" δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει θέμα διαπραγμάτευσης, με οποιονδήποτε γείτονα. Δεν θα ήθελα, όμως, να επεκταθώ περισσότερο σ' αυτό το σημείο, γιατί δεν θα είχε πλέον και κανένα νόημα. Άλλα ζητήματα προέχουν αυτή τη στιγμή, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και  η οποία πρόκειται να υπογραφεί αύριο Κυριακή (17 Ιουνίου) στις Πρέσπες.

                          Διασφαλίζει η νέα συμφωνία τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας;

     Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να αποδεχτώ αμέσως και ασμένως τη νέα συμφωνία με τα Σκόπια, αν ήμουν και απολύτως βέβαιος ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το μέλλον της χώρας μας. Αν ήμουν βέβαιος, δηλαδή, ότι η συμφωνία, που επιτεύχθηκε, δεν αφήνει κανένα σκοτεινό σημείο ή κερκόπορτες για μελλοντικούς εθνικισμούς και αναζωπυρώσεις του ζητήματος που ταλανίζει, εδώ και πάνω από εκατό χρόνια, αυτή τη χώρα. Το αν και με ποιο τρόπο η νέα συμφωνία διασφαλίζει τα δίκαια της χώρας μας, μελλοντικά, προέχει πλέον και όχι το νέο όνομα, που ήταν και πρόταση του "Φηγουσιώτη". Και, όταν μιλάμε εδώ για διασφάλιση, εννοούμε γραπτές διατυπώσεις στο κείμενο της συμφωνίας, οι οποίες θα μπορούν να μας παρέχουν τη δυνατότητα για μία ουσιαστική εφαρμογή της στην πράξη αλλά και για μελλοντική νομική κατοχύρωση της χώρας μας έναντι των Οργανισμών του διεθνούς Δικαίου. Το τι μας λένε προφορικά σήμερα οι γείτονές μας, στα Σκόπια - και τι διακηρύσσουν - αύριο δεν θα έχει καμία απολύτως αξία. ΜΟΝΟ Ο,ΤΙ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ! Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει, άλλωστε, ότι δεν είναι η ισχύς της μικρής αυτής χώρας των Σκοπίων που η Ελλάδα - και ο ελληνικός λαός - φοβάται σήμερα ή στο μέλλον. Φοβάται - πρέπει να φοβάται - κυρίως τους κύκλους εκείνους που δρουν πάντοτε στα παρασκήνια και υποδαυλίζουν παρόμοιες εθνικιστικές αναζωπυρώσεις, που θα έχουν ως περιεχόμενο και πάλι τις αλυτρωτικές βλέψεις και τις εδαφικές διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα. Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει να βρουν πρόσφορο έδαφος, τόσο στους εθνικιστές της βόρειας γείτονος χώρας όσο και στις γραπτές διατυπώσεις, που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, στη νέα αυτή συμφωνία. Η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας και η απαλοιφή όλων των λέξεων ή φράσεων, που παραπέμπουν σε "αλυτρωτισμούς", στο σύνταγμα των Σκοπίων, είναι αρκετά για τις προαναφερόμενες διασφαλίσεις; Αν, ναι, τότε πάμε παρακάτω. Ενισχυτικό παράγοντα αυτών των διασφαλίσεων αποτελεί, σαφέστατα, και η πιθανή είσοδος των Σκοπίων στο club των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι, πάντως, καθοριστικό, χωρίς τις αντίστοιχες γραπτές διατυπώσεις στη συμφωνία. Οδηγός όλων, στο εξής, θα είναι πάντα και μόνο το περιεχόμενο της συμφωνίας! Αυτό είναι το πρώτο που θα ήθελα εδώ να υπογραμμίσω. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα δύο-τρία πολύ βασικά ζητήματα, στα οποία θα ήθελα να σταθώ, στη συνέχεια, σε σχέση με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων:

1. Τι διδάσκονται στο σχολείο τα παιδιά των Σκοπιανών και ποιο το περιεχόμενο των βιβλίων τους; Το πρόβλημα, για το όνομα της "Μακεδονίας", μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, ασφαλώς και δεν το δημιούργησε η Ελλάδα. Τα Σκόπια το δημιούργησαν! Όταν κάποιος διεκδικεί και απαιτεί από το γείτονά του την αυλή του, σαφώς και δεν φταίει γι' αυτό ο γείτονας! Φταίνε εκείνοι που προπαγάνδισαν, για χρόνια, και υποδαύλισαν αυτή τη διεκδίκηση! Φταίνε κι εκείνοι που προγραμμάτισαν να διδάσκονται, επί έναν αιώνα, τα παιδιά τους στο σχολείο μία διαστρεβλωμένη Ιστορία και όχι τη δική τους! Από εκεί και όλα τα σημερινά στερεότυπα και οι φανατισμοί στη μικρή αυτή χώρα - και τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν, στη συνέχεια. Αν, λοιπόν, σήμερα συνεχιστεί η ίδια αυτή κατάσταση στη γείτονα χώρα των Σκοπίων, τότε όσες συμφωνίες και να υπογραφούν μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, πολύ λίγη έως ελάχιστη σημασία θα έχουν στο μέλλον! Η Λερναία Ύδρα των φανατισμών, του "αλυτρωτισμού" και των διεκδικήσεων, μέσα στις αίθουσες των σχολείων εκτράφηκε και θα συνεχίσει να εκτρέφεται! Η Επιτροπή που θα συσταθεί, όπως προβλέπεται στη συμφωνία, για να μελετήσει το θέμα αυτό - και θα ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το 2022 - θα πρέπει να βάλει βαθιά...το μαχαίρι στην πληγή, έτσι ώστε να μην ξανακούσουν οι Έλληνες να λέει ένας μαθητής των Σκοπίων ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν "Μακεδόνας" αλλά όχι Έλληνας και ότι η πατρίδα του φτάνει μέχρι τον Όλυμπο και το Αιγαίο Πέλαγος! Τότε θα έχουν άδικο οι Έλληνες να ξαναβγούν στους δρόμους και να διοργανώσουν συλλαλητήρια; Αυτό θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό και από τη διεθνή κοινότητα και να μην θεωρούν κάποιοι το θέμα της Μακεδονίας ως"καπρίτσιο της Ελλάδας"!  Αυτό είναι που εξοργίζει ακόμα πιο πολύ τους Έλληνες! Συμβιβασμός, λοιπόν, ναι, αλλά όχι να γίνουμε και...ανθέλληνες οι Έλληνες και να ξεχάσουν οι πραγματικοί Μακεδόνες ότι είναι "Μακεδόνες", τη στιγμή που βάφτισαν τον εαυτό τους "Μακεδόνες" εκείνοι που ήρθαν στην περιοχή του Βαρδάρη 900 χρόνια μετά το Μεγαλέξανδρο! Άντε, μπράβο! Ταυτόχρονα με τη συμφωνία, εξηγούμαστε, ώστε να γίνουμε και καλύτεροι ως γείτονες!

2. Η λεγόμενη από τους Σκοπιανούς "μακεδονική γλώσσα" είναι γνωστό ότι αποτελεί μία σλαβοβουλγαρική διάλεκτο. "Μακεδονική" γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ μέσα στο διάβα των αιώνων της τρισχιλιετούς και πλέον Ιστορίας της Μακεδονίας, όπως ποτέ δεν υπήρξε και "μακεδονικό έθνος". Η Μακεδονία υπήρξε ανέκαθεν ένα κομμάτι της Ελλάδας, όπως π.χ. ήταν και η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος κ.ο.κ.. Οι φράσεις αυτές: "μακεδονική γλώσσα" και "μακεδονικό έθνος" εμφανίστηκαν μαζί με τις διεκδικήσεις της πάλαι ποτέ ομώνυμης Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, όπως ο Τίτο τότε τις εμπνεύστηκε (1944). Ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος και ο δάσκαλός του, ο Αριστοτέλης, μιλούσαν μόνο την ελληνική γλώσσα. Αλλά και σε όλα τα αθάνατα μνημεία στην περιοχή της ελληνικής Μακεδονίας αναγράφονται μόνο ελληνικά στοιχεία. Ένα μικρό αγκαθάκι, επομένως, μπορεί κανείς να διακρίνει στη νέα συμφωνία ως προς τα θέματα αυτά. Πόσο αρκετά είναι, για να το απαλείψουν, όσα στο άρθρο 7 της νέας συμφωνίας διαλαμβάνονται; Εκεί γίνεται μία προσπάθεια να διευκρινιστούν οι σημασίες των λέξεων "μακεδονικός" και "Μακεδόνας", όπως κάθε λαός - Έλληνες και Σκοπιανοί - θα τις εννοούν στο μέλλον. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι η λεγόμενη "μακεδονική γλώσσα" είναι νοτιοσλαβική διάλεκτος και δεν έχει σχέση με την ελληνική γλώσσα που μιλούσαν και μιλούν οι Έλληνες στη δική τους Μακεδονία. Είναι δυνατόν ο επιχειρούμενος εδώ συμβιβασμός να αποβεί προς μελλοντικό όφελος των δύο λαών; Αν αυτό διασφαλίζεται, τότε γιατί να διαφωνήσει κανείς; Αλλά και αυτό το θέμα νομίζω ότι - πέρα από τα διαλαμβανόμενα στη συμφωνία - έχει να κάνει και με το περιεχόμενο των σπουδών στα σχολεία στη γείτονα χώρα. Η προαναφερόμενη αρμόδια Επιτροπή, επομένως, που θα συσταθεί, θα πρέπει να τοποθετήσει και το ζήτημα αυτό στη σωστή του βάση. 

3. Πώς θα γίνει η εφαρμογή της συμφωνίας στην πράξη;  Όπως έχω τονίσει και στην προαναφερόμενη θεματική ενότητα 87 αυτού του ιστότοπου, η εφαρμογή της συμφωνίας στην πράξη αποτελεί καίριας σημασίας ζήτημα, προκειμένου να έχουμε θετικά αποτελέσματα στο μέλλον που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών (Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας). Ο βασικός λόγος που το τονίζω αυτό είναι ο εξής: Για να αποφευχθεί να εκπέσει, χρόνο συν τω χρόνω, το πρώτο συνθετικό της σύνθετης πλέον ονομασίας των Σκοπίων και παραμείνει μόνο το "Μακεδονία", όπως πολύ θα ήθελαν οι Σκοπιανοί γείτονες - ευτυχώς όχι όλοι - και όπως επί έναν αιώνα τώρα αυτοαποκαλούνται! Τώρα είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουν και οι ίδιοι ότι ο αληθινός ηγέτης τους - ο Κίρο Γκλιγκόροφ - διώχθηκε και παρολίγο να δολοφονηθεί, επειδή τους είπε κάποτε την αλήθεια για την πραγματική τους Ιστορία και ταυτότητα! Κάποτε, θα πρέπει οι συμπαθέστατοι, κατά τα άλλα, γείτονές μας να μάθουν να ζουν και χωρίς ένδοξους....προγόνους που δεν είναι δικοί τους! Τουτέστιν, κάποτε θα πρέπει να απογαλακτιστούν από παρόμοια "παιδικά" παραμύθια, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν καλύτερα το παρόν, για χάρη των ιδίων, των παιδιών τους και των μελλοντικών γενεών! Έχουν, λοιπόν, κάθε συμφέρον οι γείτονες των Σκοπίων να τηρήσουν με ευλάβεια τις δεσμεύσεις και τις προϋποθέσεις, που θέτει η συμφωνία, ώστε και η εφαρμογή της να προχωρήσει χωρίς προβλήματα, αλλά και να είναι εφικτή η είσοδος της χώρας τους σε υπερθνικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.!





                                    










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιό σας...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *