87. Ένα δεύτερο σενάριο για την ονομασία
των Σκοπίων!
(Η θεματική αυτή ενότητα αποτελεί συνέχεια της ενότητας 86 αυτού του ιστότοπου.)
των Σκοπίων!
(Η θεματική αυτή ενότητα αποτελεί συνέχεια της ενότητας 86 αυτού του ιστότοπου.)
Για το πρώτο σενάριο της ονομασίας των Σκοπίων, η διαπραγμάτευση της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έγινε λόγος στην προηγούμενη θεματική ενότητα 86. "Δημοκρατία των Σκοπίων" θα ήταν η αξιοπρεπέστερη ονομασία που θα έπρεπε να γίνει αμέσως αποδεκτή από το κρατίδιο της FYROM, μία ονομασία που θα διέλυε κάθε παρεξήγηση για όσα μέχρι σήμερα - σε μία μακρά πορεία δυσάρεστων συμβάντων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών - έλαβαν χώρα. Όλα θα είχαν ξεχαστεί, ως μία γκρίζα παρένθεση στην Ιστορία της μικρής αυτής χώρας και θα άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο με λαμπρή προοπτική για τη συνεργασία της με την Ελλάδα, από την οποία ουσιαστικά εξαρτάται η ύπαρξή της, σ' αυτή την κρίσιμη για την ίδια χρονική συγκυρία. Μόνο κέρδη θα προέκυπταν, αναμφίβολα, για τη FYROM μ' αυτή την επιλογή της. Αλλά αυτό υπάρχει μόνο ως ένα θεωρητικό σενάριο για να συμβεί αυτή τη στιγμή. Στην πράξη, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες σκέψεις θα επικρατήσουν στη γείτονα χώρα και ποια δυναμική θα δώσει ώθηση και θα κατευθύνει τις εξελίξεις. Ευχής έργον, η δυναμική αυτή να προκύψει μέσα από μία διεργασία αυτοκριτικής και την επικράτηση μιας αναγκαίας σήμερα λογικής ρεαλισμού και αποδρομής των προκαταλήψεων, της άκαμπτης στάσης, του φανατισμού και του θεάτρου του παραλόγου. Η δυναμική αυτή θα εμπεριείχε - σαφώς και σε μεγάλο βαθμό - και το συμφέρον της FYROM, αλλά επιπλέον οι πάντοτε μέχρι σήμερα αντιπαθείς πολιτικοί των Σκοπίων θα κέρδιζαν για πρώτη φορά τη συμπάθεια του ελληνικού λαού. Μένει, όμως, αυτό να το δούμε στην πράξη, καθώς, πέραν των άλλων εσωτερικών δυσκολιών και επιρροών που παρουσιάζει αυτή η επιλογή στη γείτονα χώρα, υπάρχουν και οι αντίρροπες εξωτερικές δυνάμεις - και σκοπιμότητες - που θα παίξουν το ρόλο τους.
Ποια άλλη λύση διαφαίνεται σήμερα
Σε μία πολιτική διαπραγμάτευση - με ή χωρίς επιδιαιτησία - όπου όλα είναι ρευστά, οι διπλωμάτες, που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, είναι λογικό να θέσουν εξ αρχής τους στόχους τους, κατά σειρά προτεραιότητας και ανάλογα με τη σπουδαιότητα και το βαθμό δυσκολίας που παρουσιάζουν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο και βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Στην παρούσα διαπραγμάτευση, που η Ελλάδα θα διεξαγάγει για το θέμα της ονομασίας, ο πρώτος στόχος κατά την προσωπική μου εκτίμηση θα πρέπει να είναι το παραπάνω σενάριο, σύμφωνα και με το σκεπτικό που το συνοδεύει: "Δημοκρατία των Σκοπίων"! Θα ήταν προς το συμφέρον όλων. Όμως, επειδή, όπως είπαμε, δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι εξελίξεις, γι' αυτό θα πρέπει να έχουμε έτοιμο το δεύτερο βήμα σεναρίου, σε περίπτωση που το πρώτο δεν προχωρήσει. Ας δούμε ποιο μπορεί αυτό να είναι:
Από το 1944 και εντεύθεν, οι βόρειοι γείτονές μας δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να πλέκουν έναν πραγματικό γόρδιο δεσμό στις σχέσεις τους με την Ελλάδα. Ας μην τα ξαναλέμε και κουράζουμε τον κόσμο. Οι θεματικές ενότητες 56 και 86 αυτού του ιστότοπου είναι στη διάθεση των αναγνωστών. Και επειδή οι γόρδιοι δεσμοί κόβονται με το σπαθί, η Ελλάδα εύχεται αυτός ο γόρδιος δεσμός να κοπεί με το σπαθί της αποφασιστικότητας των ίδιων των Σκοπιανών γειτόνων της, αποδεχόμενοι αμέσως το παραπάνω πρώτο σενάριο της ονομασίας του κρατιδίου τους. Αν, όμως, αυτό όπως είπαμε δεν "περπατήσει", τότε βάζουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το δεύτερο σενάριο που είναι η σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό και μόνο προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Aυτή θα μπορούσε να είναι η εξής: " ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΊΩΝ - ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"! Ούτε "Άνω Μακεδονία", ούτε "Ορεινή", ούτε "Νέα" κ.ο.κ. Μόνο "Βόρεια", ένας όρος που σημαίνει ότι υπάρχει στα νότια και άλλη Μακεδονία που είναι ελληνική. Ωστόσο, για να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα αυτή η σύνθετη ονομασία, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από προϋποθέσεις και εκατέρωθεν διασφαλισμένες εγγυήσεις, οι οποίες θα εμπεριέχουν, τόσο τη "ΣΥΓΝΩΜΗ" προς την Ελλάδα για τη στάση των Σκοπίων κατά το παρελθόν όσο και την "ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ" της γενναιοψυχίας που η Ελλάδα επέδειξε επί μία ολόκληρη εκατονταετία και επιδεικνύει μέχρι σήμερα! Και όλα αυτά, ΜΟΝΟ ΓΡΑΠΤΑ και όχι προφορικά! Δεν μπορεί σήμερα η Ελλάδα - μετά τα όσα εξοργιστικά συνέβησαν στο παρελθόν - να αρκεστεί σε προφορικές και μόνο διαβεβαιώσεις. Μπορεί να λένε σήμερα οι βόρειοι γείτονές μας ότι η FYROM δεν εποφθαλμιά ελληνικά εδάφη - αυτό μας λένε και οι εξ ανατολών γείτονες (τι σύμπτωση;), αλλά ο χορός των δηλώσεων για τις "γκρίζες ζώνες" καλά κρατεί - στην πράξη όμως θα φανεί αν το εννοούν. Θα συμφωνήσουν με τις προϋποθέσεις που η Ελλάδα θέτει; Αν όχι, τότε υποκρίνονται σε ό,τι δηλώνουν. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ο φανατισμένος και απελπισμένος σήμερα, αν - με ελιγμούς και υποσχέσεις - εξασφαλίσει αυτό που θέλει και λύσει το πρόβλημά του χωρίς προϋποθέσεις, τότε είναι μάλλον βέβαιο ότι αύριο θα ξανακάνει τα ίδια, οπότε το πρόβλημα επανέρχεται πιο έντονο και πέφτει στους ώμους των επόμενων γενεών αυτού που κάνει κάποιες παραχωρήσεις! Οι προϋποθέσεις - και οι εγγυήσεις - θα πρέπει να αποτυπωθούν σε ένα κείμενο, το οποίο θα περάσει και θα εγκριθεί πρώτα από τη Βουλή των Σκοπίων και μετά από τη Βουλή των Ελλήνων. Το πρόβλημα είναι πρώτα των Σκοπίων και μετά της Ελλάδας. Τα Σκόπια επείγονται κυρίως να κλείσει η συμφωνία και λιγότερο η Ελλάδα. Η Ελλάδα απλώς δείχνει τις καλές της προθέσεις. Στο κείμενο αυτό, θα πρέπει να εμπεριέχονται, με σαφέστατη διατύπωση, τα εξής:
1. Αναγνώριση των λαθών που έγιναν κατά το παρελθόν από το κρατίδιο των Σκοπίων και έκφραση συγνώμης προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, για την ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν επί πολλές δεκαετίες.
2. Να υπογραμμιστεί ότι το όνομα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" είναι γεωγραφική περιφέρεια και ιστορικό και πολιτιστικό σύμβολο ΜΟΝΟ της Ελλάδας και ότι "μακεδονική γλώσσα" και "μακεδονικό έθνος" δεν υπήρξαν ποτέ μέχρι σήμερα. Η Μακεδονία ήταν και είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ελλάδας και από καταβολής της οι Μακεδόνες μιλούσαν μόνο την ελληνική γλώσσα! Παράλληλα, να απαλειφθούν και να μην χρησιμοποιούνται στο εξής οι παραπάνω όροι σε όλα τα σχολικά βιβλία και τα δημόσια έγγραφα.
3. Να τονιστεί - με κάθε σαφή διατύπωση - ότι το κρατίδιο των Σκοπίων δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και των εδαφών της νότιας Μακεδονίας και ότι παραιτείται από ιδέες περί "αλυτρωτισμού" και από διατυπώσεις, όπως "αλύτρωτα αδέλφια μας στην Ελλάδα", "απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου" κ.ο.κ., στα ποικιλώνυμα ΜΜΕ, που εγείρουν παρόμοιες μνήμες και ενέργειες που έλαβαν χώρα στο παρελθόν κατά της Ελλάδας. Όπως και στην περίπτωση 2, να απαλειφθούν και να μην χρησιμοποιούνται στο εξής οι παραπάνω διατυπώσεις σε όλα τα σχολικά βιβλία και δημόσια έγγραφα.
4. Nα ψηφιστεί νόμος από τη Βουλή των Σκοπίων, ώστε οι παραπάνω όροι και διατυπώσεις (περιπτ. 2 και 3) να μην περιέχονται ούτε σε ιδιωτικά έντυπα ή έγγραφα.
4. Nα ψηφιστεί νόμος από τη Βουλή των Σκοπίων, ώστε οι παραπάνω όροι και διατυπώσεις (περιπτ. 2 και 3) να μην περιέχονται ούτε σε ιδιωτικά έντυπα ή έγγραφα.
5. Να τυπωθούν νέοι χάρτες για σχολική χρήση, στους οποίους θα περιλαμβάνονται μόνο τα σημερινά όρια της FYROM.
6. Να αποτυπωθεί στο κείμενο και οτιδήποτε άλλο μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμο αυτή τη στιγμή, ώστε να εξασφαλίζεται διαχρονικά στο μέλλον η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία των δύο χωρών (FYROM και Ελλάδας).
7. Η προϋπόθεση αυτή αποτελεί το βασικότερο όρο της συμφωνίας, καθώς αφορά την εφαρμογή στην πράξη αυτής της συμφωνίας. Θα πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή - ειδικά τους πρώτους μήνες της εφαρμογής - η οποιαδήποτε αναφορά στο νέο όνομα του κρατιδίου των Σκοπίων. Ποτέ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΌΝΟ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ". Η αναφορά στο νέο όνομα θα γίνεται μόνο μαζί με το γεωγραφικό του προσδιορισμό: "ΒΌΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"! Η αναφορά οπουδήποτε στο νέο όνομα μόνο με τη λέξη "Μακεδονία", αυτομάτως θα σημαίνει παραβίαση της παρούσας συμφωνίας, η οποία παραβίαση θα συνεπάγεται και συγκεκριμένες κυρώσεις - που μπορούν να απαριθμηθούν μία προς μία - κυρώσεις που είναι δυνατόν να φτάσουν μέχρι την ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ!
8. Το κείμενο αυτό - που θα γίνει νόμος του κράτους - να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο των δύο χωρών και στο Internet, αρχικά σε τέσσερις γλώσσες: στη διάλεκτο των Σκοπίων, στα αλβανικά, στα ελληνικά και στα αγγλικά.
8. Το κείμενο αυτό - που θα γίνει νόμος του κράτους - να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο των δύο χωρών και στο Internet, αρχικά σε τέσσερις γλώσσες: στη διάλεκτο των Σκοπίων, στα αλβανικά, στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Μόνο με τις παραπάνω προϋποθέσεις, μπορεί το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας να .....καρφιτσωθεί εσαεί στον "πίνακα" της Ιστορίας - τοπικής και παγκόσμιας - και μόνο σ' αυτή την περίπτωση μπορεί η Ελλάδα να συναινέσει σε μία σύνθετη ονομασία που θα εμπεριέχει και τη λέξη "Μακεδονία". Σε καμία άλλη!
Ενδεχόμενη άρνηση των Σκοπίων να υπογράψει ή να εγκρίνει το παραπάνω κείμενο, τότε επανέρχεται στο προσκήνιο και πάλι το πρώτο σενάριο της ονομασίας τους, ή - σε περίπτωση δεύτερης άρνησης - διακόπτεται κάθε περαιτέρω διαπραγμάτευση τη στιγμή αυτή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιό σας...