menu

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

                   54.Εθνικά θέματα 9:
               Υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο;


    (Για τις γκρίζες λεγόμενες ζώνες - και άλλα ζητήματα - του Αιγαίου,είχα ασχοληθεί παλαιότερα
    επισταμένα και έχω διαμορφώσει σαφή,ας μου επιτραπεί να πω,άποψη.Τώρα,ευκαιρίας δοθεί
    σης,ασχολούμαι και πάλι με το θέμα αυτό,με στόχο και την ενημέρωση των αναγνωστών του
    "Φηγουσιώτη").



   Από το 1974 και εντεύθεν,η Τουρκία δεν σταμάτησε να εγείρει αξιώσεις έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο και για ζητήματα που ρυθμίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923).Στο πλαίσιο αυτών των αξιώσεων εντάσσεται και η πολιτική των "γκρίζων ζωνών"που μονομερώς εφηύρε η Τουρκία,σε μια προσπάθεια να αλλοιώσει το γράμμα και το πνεύμα των διεθνών συνθηκών που διέπουν το καθεστώς στο Αιγαίο και στη συνέχεια - με βάση τα νέα δεδομένα - να αμφισβητήσει και την ισχύ της ίδιας της Συνθήκης της Λωζάνης.
                                  Η έννοια  των "γκρίζων ζωνών"
   Οι αξιώσεις της Τουρκίας,γενικά,στο Αιγαίο έχουν να κάνουν με το νομικό καθεστώς των χωρικών υδάτων (αιγιαλίτιδας ζώνης),της υφαλοκρηπίδας,του εναέριου χώρου αλλά και κάποιων περιοχών με βραχονησίδες που σχετίζονται με τα νησιωτικά όρια,όπως αυτά ορίστηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης.Ο όρος "γκρίζες ζώνες"ουσιαστικά σημαίνει -κατά την εκδοχή πάντα της Τουρκίας- ότι ορισμένες περιοχές με βραχονησίδες είναι αμφισβητούμενου νομικού καθεστώτος.Πιο κάτω θα δούμε το σκεπτικό - και τους απώτερους στόχους - αυτής της εκδοχής και αμφισβήτησης.
            
                                                Υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο;

   Αντιπαρερχόμενος εδώ τα ζητήματα των χωρικών υδάτων,της υφαλοκρηπίδας και του εναέριου χώρου στο Αιγαίο - που άπτονται κυρίως του διεθνούς Δικαίου της θάλασσας - στόχος αυτής της δημοσίευσης είναι να φωτιστεί το θέμα της ύπαρξης ή όχι γκρίζων ζωνών, ένα θέμα που έχει άμεση σχέση, όπως προανέφερα, με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
   Σε ό,τι αφορά το βορειοανατολικό Αιγαίο, η Συνθήκη της Λωζάνης ορίζει σαφώς (άρθρο 12) ότι η Τουρκία - εκτός της Ίμβρου και της Τενέδου - παραιτείται από νησιά που δεν βρίσκονται μέσα στα όρια των τριών μιλίων από την ασιατική ακτή. Σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα - τα οποία το 1923 ανήκαν ακόμα στην Ιταλία και παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων, στις 10.2.1947 - στο άρθρο 15 αναφέρεται ρητά ότι η Τουρκία παραιτείται παντός δικαιώματος επί των νησιών: Αστυπάλαιας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψών, Σύμης, Κω - ως και της νήσου Καστελλορίζου - και των εξ αυτών νησίδων εξαρτωμένων (εννοώντας, προφανώς, τις βραχονησίδες που εξαρτώνται από τα παραπάνω νησιά)!
   Υπάρχει, άραγε, πιο σαφές κείμενο από αυτό της Συνθήκης της Λωζάνης; Ή μήπως υπάρχει κάποιος - που γνωρίζει να διαβάζει - ο οποίος να έχει εντοπίσει κενά στη διατύπωση, κενά που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε αμφιβολία για τα όρια των νησιών και των βραχονησίδων και για το πού αυτές ανήκουν; Μπορεί οι βραχονησίδες, στις οποίες  αναφέρονται οι τουρκικές αξιώσεις, να μην καταγράφονται ονομαστικά μία-μία, ωστόσο οι διατυπώσεις "των τριών μιλίων από την τουρκική ακτή" (άρθρο 12) και "των εξ αυτών νησίδων εξαρτωμένων" (άρθρο 15) δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το νομικό καθεστώς των βραχονησίδων! Άλλωστε, οι βραχονησίδες δεν θα ήταν δυνατό να αναφερθούν όλες μία προς μία στο κείμενο, γιατί, εκτός του ότι είναι πάρα πολλές, αρκετές από αυτές δεν έχουν καν ονομασία. Οποιεσδήποτε αξιώσεις, επομένως, της Τουρκίας επί των βραχονησίδων - όπως και το εφεύρημα των γκρίζων ζωνών - στο Αιγαίο, βρίσκονται έξω από κάθε λογική αλλά και τα οριζόμενα από τις διεθνείς συνθήκες!
   
                                              Ας πάρουμε το παράδειγμα των Ιμίων!

    Ο όρος "γκρίζες ζώνες"εφευρέθηκε,για πρώτη φορά,από τους Τούρκους στα γεγονότα των Ιμίων,το Γενάρη του 1996,επομένως εκείνα τα γεγονότα δεν ήταν τυχαία!Ήταν μία πολύ καλά οργανωμένη στρατιωτική επιχείρηση από την Τουρκία,με συγκεκριμένους στόχους,μία επιχείρηση που είχε λάβει χώρα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες των τουρκικών καναλιών και με τη συμμετοχή ακόμα και Τούρκων δημοσιογράφων!Τώρα,αν αυτοί ήταν δημοσιογράφοι ή ανδρείκελα της τουρκικής πολιτικής,αυτό είναι ένα άλλο θέμα.Πάντως,δημοσιογράφοι ήταν εκείνοι που κατέβασαν την ελληνική σημαία από τα Ίμια και ύψωσαν την τουρκική!Για να καταλάβει ο αναγνώστης αυτού του ιστότοπου με ποια αφελή - όσο και επικίνδυνα - τερτίπια της τούρκικης πολιτικής έχουμε εδώ να κάνουμε,ας πάρουμε για τη συνέχεια το παράδειγμα των Ιμίων.

   Πού στηρίχθηκε τότε η πολιτική της Τουρκίας και οργάνωσε όλο εκείνο το σκηνικό τη νύχτα της 29ης προς 30ή Ιανουαρίου του 1996;Στηρίχθηκε,ασφαλώς,στην έξω από κάθε λογική αμφισβήτηση,όπως είπαμε,του νομικού καθεστώτος των βραχονησίδων στο Αιγαίο,άρα,εν προκειμένω,και των δύο βραχονησίδων των Ιμίων!Στην περίπτωση των βραχονησίδων,η γειτονική μας χώρα,μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψη τη Συνθήκη της Λωζάνης,κάνει τον εξής απλοϊκό συλλογισμό που έχει σχέση με το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 μίλια,που είναι σήμερα,στα 12 - όπως αυτό το δικαίωμα απορρέει από τις διεθνείς συνθήκες:Αν η Ελλάδα,λένε,ασκήσει αυτό το δικαίωμα σε μία βραχονησίδα,που βρίσκεται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές,τότε η οροθετική γραμμή της Ελλάδας θα φτάσει μέσα στο τουρκικό έδαφος!Μ'αυτό το σκεπτικό,αν θέλετε,η τουρκική εθνοσυνέλευση έχει ψηφίσει το γνωστό casus belli (=αιτία πολέμου) σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει αυτό το αναφαίρετο δικαίωμά της,ένα δικαίωμα που η ίδια η Τουρκία - άκουσον! - το έχει ασκήσει ήδη για τον εαυτό της,τόσο προς τα βόρεια όσο και προς τα νότια θαλάσσια σύνορά της,αλλά το ...απαγορεύει για την Ελλάδα να το ασκήσει!Μάλιστα,προχωρώντας η Τουρκία ακόμα πιο πέρα τον απλοϊκό της αυτό συλλογισμό,παραβλέπει - ή παριστάνει ότι αγνοεί - και κάτι άλλο που ισχύει στη διεθνή πρακτική αντίστοιχων διακαιικών ζητημάτων:την αρχή της μέσης απόστασης!Κάνοντας,λοιπόν, πιο συγκεκριμένο το παράδειγμά μας,με αριθμούς,θα λέγαμε το εξής:Η μικρή Ίμια απέχει από την τουρκική ακτή 4.990 μίλια. Η μέση απόσταση,επομένως - μετά την άσκηση από την Ελλάδα του δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια - θα είναι 4.990:2=2.495 μίλια αιγιαλίτιδας ζώνης εκατέρωθεν (και για τις δύο χώρες,δηλαδή).Όπως αντιλαμβάνεστε,εδώ έχουμε να κάνουμε με απλά μαθηματικά για παιδιά δημοτικού σχολείου και δεν χρειάζεται παρά η καλή διάθεση για τη λύση ενός ανύπαρκτου ουσιαστικά προβλήματος που έχει κατασκευαστεί από τους εξ ανατολών γείτονές μας,με απώτερο στόχο την εκμαίευση - δια του εξαναγκασμού ή της παραπλάνησης της Ελλάδας - μιας νέας ρύθμισης,με εξωνομικά κριτήρια,που θα οδηγήσει σε αλλαγή μελλοντικά και των γεωπολιτικών δεδομένων στην περιοχή του Αιγαίου,υπέρ των δικών τους συμφερόντων,φυσικά!Λέτε στο επόμενο διάστημα να έχουμε μπροστά μας ένα ξαναζέσταμα,από την Τουρκία,της άνοστης μπαγιάτικης χορτόσουπας των γκρίζων ζωνών,σε ένδειξη ...καλής γειτονίας;

29 Ιανουαρίου 2017: Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017, κατά τις 11 π.μ., υπήρξε μία προκλητική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας. Τουρκική πυραυλάκατος - συνοδευόμενη από δύο ταχύπλοα των τουρκικών ειδικών δυνάμεων (με έναν αριθμό κομάντος) - παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα γύρω από τις νησίδες των Ιμίων! Ήταν μία ενέργεια εσκεμμένη και με συμβολισμό, καθώς την ημέρα αυτή ήταν η επέτειος του τραγικού συμβάντος του 1996, όταν έχασαν τη ζωή τους τρεις Έλληνες κομάντος, τη νύχτα της 29 Ιανουαρίου 1996, πάνω από τη μικρή Ίμια! Σημειωτέον ότι στην τουρκική πυραυλάκατο επέβαινε ο ίδιος ο Τούρκος ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, και οι αρχηγοί του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας!
    Στην περιοχή έσπευσε αμέσως η κανονιοφόρος "Κραταιός" του ελληνικού ναυτικού, η οποία κάλεσε την τουρκική πυραυλάκατο να απομακρυνθεί, γιατί βρίσκεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Εντός ολίγου - και χωρίς καμία αντίδραση - η τουρκική πυραυλάκατος αποχώρησε προς την περιοχή της Αλικαρνασσού και σε ανακοίνωσή τους οι Τούρκοι ανέφεραν τα εξής: " Ο τουρκικός στρατός δρα πάντα με βάση τη φιλία και την ειρήνη, για την προστασία των θαλασσών και των τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο"! 
Σχόλιο: Αν ο τουρκικός στρατός - και η Τουρκία, φυσικά - δρούσε όντως με βάση τη φιλία και την ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου, τότε δεν θα είχε ποτέ δημιουργήσει, εκ του μη όντως, θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Τα δύο νησιά των Ιμίων - όπως ξεκάθαρα τονίζεται, όπως είδαμε, στη Συνθήκη της Λωζάνης - είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ελληνικά νησιά! Αλλά, αν δεν ήταν ελληνικά νησιά, τότε γιατί αποχώρησε αμέσως η τουρκική πυραυλάκατος; Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι οι Τούρκοι έδωσαν στη δημοσιότητα 22 φωτογραφίες, όπου εμφανίζονται ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι άλλοι αρχηγοί πάνω στην πυραυλάκατο, με φόντο τα νησιά των Ιμίων. Και αυτά, φυσικά, μόνο για εσωτερική κατανάλωση στο κοινό - και τους ψηφοφόρους - της Τουρκίας και για κανέναν άλλο! Κατά τα άλλα, δεν ήταν παρά μία γελοία ενέργεια και έξω από κάθε λογική καλής γειτονίας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου!
    Για να δούμε, τι άλλο μας επιφυλάσσουν στο μέλλον οι....ειρηνόφιλοι (sic) γείτονές μας! Το πολιτικό και εθνικιστικό τους θράσος έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Ας μην ξεχνάμε ότι τους προηγούμενους δύο μήνες είχαμε αμφισβήτηση από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν της Συνθήκης της Λωζάνης!
   
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιό σας...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *