menu

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

 12.  Οξυώτικα 5-Ιατρικά θέματα:Μελούζι για το κρυολόγημα και τη γρίπη!

Εισαγωγή:
   Το παρόν θέμα συμπεριλήφθηκε στα "Οξυώτικα",γιατί ως ιδέα προέκυψε από τις εμπειρίες μου που έχουν σχέση με τη γενέτειρα.Πρόκειται ουσιαστικά για προσωπική μου πατέντα-ας το πω-περισ
σότερο ως προς τον τρόπο χρήσης του σε περιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης και λιγότερο ως προς τα υλικά που χρησιμοποιώ και τον τρόπο παρασκευής του.Η αποτελεσματικότητα του παρα
σκευάσματος είναι όντως εντυπωσιακή και χωρίς καμία παρενέργεια,ειδικά όταν εφαρμοστεί στα πρώτα στάδια ενός επικείμενου κρυολογήματος ή γρίπης.Φυσικά,είναι πολύ αποτελεσματικό και για
τα παιδιά αν εφαρμοστεί σωστά.
    Σπεύδω εδώ να πω-πριν ο ιατρικός κόσμος αρχίσει να μου προσάπτει κατηγορίες ότι μπαίνω στα..
....χωράφια τους-ότι το μελούζι είναι ένα εντελώς πρακτικό παρασκεύασμα και δεν φιλοδοξώ να θεω
ρηθεί ως μία ιατρικής φύσεως συμβουλή ή συνταγή.Ειδικά για τα παιδιά, το συστήνω ανεπιφύλακτα
στους γονείς.Θα τολμούσα μάλιστα να πω ότι με το μελούζι τα παιδιά ίσως γλιτώσουν κάποια παρα
πάνω φάρμακα-κυρίως αντιβιοτικά-που οι μεγάλοι τους"φορτώνουν"χωρίς φειδώ σ'αυτή την ευαίσθη
τη ηλικία τους.
     Θα ήθελα,επίσης,να πληροφορήσω τους επισκέπτες αυτού του ιστότοπου ότι στα 15* περίπου χρό
νια που φτιάχνω-όταν χρειαστεί-και χρησιμοποιώ το μελούζι,δεν έχω πει"κεφάλι",όπως λέμε,από κρυ
ολόγημα ή γρίπη(εκτός και αν αμελήσω).Το έχω κάνει γνωστό κυρίως σε φίλους,αλλά όπως βλέπω έ
χει ήδη διαδοθεί και σε πολλούς άλλους.Προχτές μάλιστα ένας φίλος μου μου είπε ότι το εφαρμόζει
και ένας γνωστός του από τη Θεσσαλονίκη,χωρίς φυσικά εκείνος να γνωρίζει τίνος ιδέα και "πατέντα"είναι.Εδώ και αρκετά ήδη χρόνια,το έχω δώσει και στο HOTEL KOUTSIKOURIS στη γενέτειρα,την Οξυά,όπου και το χρησιμοποεί ως σπεσιαλιτέ τις κρύες μέρες του χειμώνα.
                                 Λίγα λόγια για το ιστορικό του παρασκευάσματος
     Μικροί που ήμαστε στο χωριό,όταν τύχαινε καμιά φορά να κρυολογήσουμε-εφτά αδέρφια όχι λίγα-η μητέρα μας συνήθιζε να μας φτιάχνει το εξής:Έβραζε στο μπρίκι νερό,πρόσθετε ζάχαρη και τσίπουρο και μας το έδινε να το πιούμε.Πριν από μερικά χρόνια,το θυμήθηκα και άρχισα να το ξαναχρησιμοποιώ,αλλά τώρα πλέον διαφοροποιημένο και ως προς τα υλικά του και ως προς τον τρόπο παρασκευής και χρήσης του.Αντί για ζάχαρη και τσίπουρο,εγώ χρησιμοποίησα μέλι και ούζο(που είναι και πιο ήπιο ως οινοπνευματώδες ποτό).Από εδώ και η ονομασία "μελούζι"που του έδωσα,αντί του"πόντζι"που το έλεγε τότε η μητέρα μας.Δεν μου άρεσε καθόλου αυτή η λέξη-αγγλικής προέλευσης είναι-κι εγώ την ελληνοποίησα.
                                           Τρόπος παρασκευής και χρήσης του
 Υλικά:νερό,μέλι και ούζο(ή τσίπουρο αν θέλουμε να το κάνουμε πιο δυνατό)
1.Βάζουμε νερό στο μπρίκι μέχρι τη μέση(ή και περισσότερο αν πρόκειται για πάνω από 1 άτομα).
2.Βάζουμε το μπρίκι στη φωτιά  και μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας
  μέλι(ή και περισσότερο αν πρόκειται για περισσότερα του ενός άτομα).
3.Μόλις βράσει το μείγμα,προσθέτουμε και το ούζο.Το πόσο ούζο θα προσθέσουμε,εξαρτάται από το
   αν θέλουμε να κάνουμε το μελούζι πιο ήπιο ή πιο δυνατό.Για τα παιδιά,πάντως,δύο κουταλιές της
   σούπας είναι αρκετό.
4.Εδώ τώρα αρχίζει η χρήση του μείγματος και χρειάζεται λίγη προσοχή τι πρέπει να κάνουμε.Το μπρίκι είναι ακόμα στη φωτιά και το έχουμε ανακατέψει καλά.Με το που βράσει πολύ καλά,ανακα
τεύοντάς το,το φέρνουμε κοντά στο στόμα μας και εισπνέουμε συνεχώς,πότε με το στόμα και πότε
με τη μύτη μας,τον καυτό αχνό του μείγματος!Συνεχίζουμε τις εισπνοές μας -και το ανακάτεμα φυ
σικά -μέχρι να μειωθεί αρκετά ο αχνός του.Τότε το ξαναβάζουμε στη φωτιά για να ξαναβράσει και ε
παναλαμβάνουμε τις εισπνοές,όπως και πριν.Δεν είναι κακό να επαναλάβουμε και τρίτη ή και τέταρτη φορά,αλλά προς το παρόν οι δύο φορές είναι αρκετές.Σε λίγα μόνο λεπτά,ο βήχας μας θα έχει ήδη σταματήσει και θα νιώσουμε ανακουφισμένοι.Αν το επαναλάβουμε και άλλη μία φορά -ή και περισσότερες - αργότερα,τα συμπτώματα του κρυολογήματος (ή και γρίπης)θα έχουν υποχωρήσει.Φυσικά,στο τέλος από κάθε χρήση μπορούμε,αν θέλουμε,να πιούμε και ένα ή δύο φλυτζάνια μελούζι, καλό θα μας κάνει.Το καλό με το μελούζι,επίσης,είναι ότι ποτέ δεν θα μας κάνει κακό,όσες φορές κι αν το επαναλάβουμε!Όπως είπαμε,δεν έχει παρενέργειες,πολύ απλά γιατί πρόκειται για ένα εντελώς φυσικό προϊόν.Και για να θυμηθούμε για λίγο το μεγαλύτερο γιατρό όλων των εποχών,τον Ιπποκράτη,είχε πει το εξής:"Υγιεινό είναι το πλησιέστερον του φυσικού"!Το πιο υγιεινό,δηλαδή,είναι αυτό που η φυσική χημική του σύσταση δεν έχει αλλοιωθεί ή και δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.
         Κάντε,λοιπόν,μελούζι και τέρμα τα κρυολογήματα και η γρίπη!

(Δύο ακόμα πληροφορίες:
α.Έχω ρωτήσει πνευμονολόγο γιατρό αν  με τις εισπνοές του παραπάνω μείγματος θα μπορούσε να προκληθεί,από το ούζο ή το τσίπουρο,κάποια ενόχληση στα πνευμόνια ή κάπου αλλού-κι αυτό κυρίως για τα παιδιά.Η απάντησή του ήταν σαφέστατη και κατηγορηματική:
"Καμία ενόχληση για κανέναν και σε καμία περίπτωση"!
β.Όταν μιλάμε εδώ για βήχα,εννοούμε μόνο αυτόν που προέρχεται από κρυολόγημα.Για άλλου εί
δους βήχα(αλλεργικού χαρακτήρα κ.ά.)δεν γνωρίζω αν το μελούζι είναι αποτελεσματικό.Δοκιμάστε
το.Δεν νομίζω και σ'αυτή την περίπτωση,πάντως,να κάνει κακό.Φυσικό παρασκεύασμα είναι.)

*22.12.2018:
  Πέρυσι είχα γριπωθεί άσχημα, γιατί αμέλησα! Εκτέθηκα στο κρύο - έγραφα για πάνω από δύο ώρες, χωρίς επαρκή ένδυση - και με πήρε βαριάς μορφής γρίπη! Ο κυριότερος, όμως, λόγος ξέρετε ποιος ήταν; Το ότι ήμουν απόλυτα σίγουρος ότι δεν θα έχω πρόβλημα. Θα έκανα - όπως πάντα - μελούζι. Μου διέφυγε μία λεπτομέρεια - την οποία ξέχασα, επίσης, και να τη γράψω πιο πάνω: Το μελούζι είναι αποτελεσματικό για το προλαμβάνειν, όχι για το θεραπεύειν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιό σας...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *