95. Aθλητικά θέματα:
Ελληνικό ποδόσφαιρο: Ώρα μηδέν!
Ελληνικό ποδόσφαιρο: Ώρα μηδέν!
( Ο αθλητισμός, επομένως, και το ποδόσφαιρο, έχουν εθνικά χαρακτηριστικά, αλλά οι προθέσεις μου αρχικά δεν ήταν αυτές. Αναγκάζομαι εκ των πραγμάτων να προβώ σ' αυτή τη δημοσίευση, ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής. Η συγκυρία των ημερών, επίσης, και το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά, τους γονείς και τη μεγάλη μάζα της ελληνικής κοινωνίας, αυτά ήταν δύο επιπλέον πολύ σοβαροί λόγοι για να ασχοληθώ και πάλι με το ποδόσφαιρο στη χώρα μας! )
Μετά τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα ότι φέτος, 2017-2018, έχουμε επιτέλους ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στη Superleague - και σ' αυτό ο "Φηγουσιώτης" έβαλε το δικό του λιθαράκι πέρυσι, με την περιπετειώδη δημοσίευσή του, στη θεματική ενότητα 61 και στο Facebook, για κατάργηση της "φάρσας" των play-offs - τελικά, μας ήρθαν κατακούτελα τα όσα συμβαίνουν (και) τελευταία στο ποδόσφαιρό μας, στo καντράν του οχήματος του οποίου, μετά και την πρόσφατη διακοπή του πρωταθλήματος και τις απειλές της FIFA για ποδοσφαιρικό Grexit, αναγράφεται πλέον η ένδειξη: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!
Το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές, αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που ψάχνουν ακόμα να βρουν τι φταίει! Φταίει, λένε, ότι φέτος θέλουν περισσότεροι του ενός να πάρουν το πρωτάθλημα, μιας και τα προηγούμενα χρόνια θεωρούσαν ότι ήταν....αποκλεισμένοι! Ναι, αυτό, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, είναι αλήθεια. Φταίει, λένε, το αθλητικό δικαιϊκό μας σύστημα που αργεί πολύ να πάρει αποφάσεις. Σωστό κι αυτό! Φταίει, λένε, άλλοι το ότι το πειθαρχικό αθλητικό μας πλαίσιο δεν είναι αρκετά αυστηρό και το ότι δεν εφαρμόζεται. Για το αν δεν εφαρμόζεται, ναι, να το ακούσουμε με ευήκοα ώτα, αλλά το να μιλάμε για αυστηροποίηση των κανονισμών, χωρίς να διευκρiνίζεται στον κόσμο προς ποια κατεύθυνση πρέπει αυτό να γίνει, είναι σαν να αποφεύγουμε να μιλήσουμε για την ταμπακιέρα! Ποια είναι αυτή; Ας δούμε κάποια στοιχεία, στα πεταχτά:
- Σε αγώνα δύο μεγάλων ομάδων του Κέντρου, πέφτει μία φωτοβολίδα-κροτίδα στον αγωνιστικό χώρο, πριν την έναρξη του αγώνα και την ώρα που οι παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας κάνoυν την προθέρμανσή τους, και ο αγώνας δεν ξεκίνησε ποτέ. Παρότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή του, οι φίλαθλοι στις κερκίδες ήταν άψογοι και κανείς δεν τραυματίστηκε από την κροτίδα, η γηπεδούχος ομάδα τιμωρήθηκε, γιατί αυτό προβλέπεται από τον ΚΑΠ, και η φιλοξενούμενη ομάδα κέρδισε στα χαρτιά τον αγώνα και τους τρεις βαθμούς!
- Η ίδια ως άνω φιλοξενούμενη ομάδα είχε κερδίσει ξανά τους τρεις βαθμούς, στο ίδιο γήπεδο και με την ίδια γηπεδούχο, σε έναν άλλον, προ διετίας, αν θυμάμαι καλά τη μεταξύ τους χρονική απόσταση, αγώνα, για είσοδο μιας ομάδας προκληθέντων οπαδών στον αγωνιστικό χώρο - και όχι για κροτίδα αυτή τη φορά - και, βέβαια, πάλι, όπως προβλεπόταν από τον ΚΑΠ, είχε τιμωρηθεί πολύ αυστηρά η γηπεδούχος ομάδα!
- Πέρυσι - 12 Απριλίου 2017 - σε αγώνα Κυπέλλου, πάλι στο ίδιο γήπεδο με την ίδια, όπως πιο πάνω, γηπεδούχο ομάδα, και σε μία στιγμή όπου όλα έβαιναν καλώς για τη γηπεδούχο - κέρδιζε μάλιστα με καθαρό σκορ 2-0 - ένα γεμάτο κουτί μπίρας πετιέται, από "οπαδό", υποτίθεται, της γηπεδούχου ομάδας, στο κεφάλι του προπονητή της φιλοξενούμενης και.....τέλος! Η γηπεδούχος ομάδα τιμωρήθηκε, γιατί αυτό προβλεπόταν από τον ΚΑΠ, και ο αγώνας κατακυρώθηκε υπέρ της φιλοξενούμενης, με σκορ 0-3! Ο δράστης του συμβάντος, εντωμεταξύ, ήταν ήδη γνωστός στις Αρχές!
- Φέτος, στις 25 Φλεβάρη 2018, πριν από ένα μήνα ακριβώς, και σε αγώνα που γινόταν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των δύο επωφεληθέντων, από τις πιο πάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, ομάδων, ένα ρολό ταμειακής μηχανής πετιέται, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, από τα είκοσι περίπου μέτρα - αν καλώς εκτίμησα την απόσταση - από την εξέδρα, από "οπαδό", υποτίθεται πάλι, της γηπεδούχου ομάδας, στο χώρο των παραγόντων της φιλοξενούμενης ομάδας και....προσγειώνεται στο κεφάλι του προπονητή της! Ο αγώνας δεν ξεκινά ποτέ και η φιλοξενούμενη ομάδα τον κερδίζει κι εδώ στα χαρτιά, όπως προβλέπεται από τον ΚΑΠ, για τραυματισμό του προπονητή της. Δεν θα κρίνω καθόλου τα γεγονότα, αλλά μία απορία μου θα ήθελα να την καταθέσω: Τραυματίστηκε και πόσο ο προπονητής της φιλοξενούμενης ομάδας; Το λέω αυτό, γιατί υπήρξαν αρκετά κενά εδώ. Πρώτον, τα ρολά αυτά φτάνουν το πολύ τα 24 μέτρα, άρα, το ρολό εδώ είχε ήδη ξετυλιχτεί αρκετά, βρισκόταν κάπου στο τέλος του, θα έλεγα, και η δύναμή του, λόγω της διανυθείσας απόστασης, είχε μειωθεί κατά πολύ. Δεύτερο - και κυριότερο - στο VIDEO, όπου είδα τη σκηνή, ο προπονητής φαίνεται να πιάνει ανακλαστικά το κεφάλι του και όχι τα χείλη, όπου υποτίθεται ότι έγινε ο....τραυματισμός του, σύμφωνα με την έκθεση του γιατρού, στο Διαβαλκανικό νοσοκομείο. Το πώς έγινε αυτός ο τραυματισμός, δεν είναι ασφαλώς υπόθεση δική μου να το διερευνήσω! Σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, πάντως, έχουν βγει αποφάσεις, αλλά όχι οι τελεσίδικες. Η τύχη του παραπάνω αγώνα αν θα επαναληφθεί ή όχι - μετά και τις εφέσεις που έγιναν - δεν έχει ακόμα αποφασιστεί από το αρμόδιο αθλητικό μας όργανο.
- Και, φτάνουμε, τέλος, στον αγώνα μεταξύ των δύο διεκδικητών του τίτλου, πάλι στο ίδιο, όπως πιο πάνω, γήπεδο, στη Θεσσαλονίκη, στις 11 Μαρτίου 2018, όπου όλα τινάχτηκαν στον αέρα με όσα συνέβησαν και ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναγκάστηκε να ανακοινώσει την επ' αόριστον διακοπή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Superleague και να καλέσει σε διαβουλεύσεις τις 16 ΠΑΕ. Ειλικρινά, δεν θα ήθελα να μπω στην ουσία των γεγονότων αυτού του αγώνα, γιατί και πάρα πολλά είναι, αλλά και γιατί δεν έχω την πρόθεση ο "Φηγουσιώτης" να μετατραπεί σε δικαστή της υπόθεσης, αν ήταν π.χ. άκυρο το γκολ του ΠΑΟΚ, κατά το γράμμα του νόμου, ή έγκυρο κατά το πνεύμα του, αν καλώς διεκόπη ο αγώνας κ.ο.κ. Ούτε για τα πιστόλια που φάνηκαν μου πέφτει λόγος, όταν οι ίδιες οι αρμόδιες Αρχές έχουν χορηγήσει άδεια νόμιμης κατοχής όπλου στον εν λόγω μεγαλομέτοχο! Έχω σαφέστατη άποψη για όλα αυτά που συνέβησαν στις 11 Μαρτίου, αλλά τα στοιχεία της υπόθεσης βρίσκονται στα χέρια της αθλητικής Δικαιοσύνης και οσονούπω οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν. Αλλού εγώ θα ήθελα εδώ να επικεντρωθώ και αυτό έχει να κάνει με τον κανονισμό των αγώνων, που τιμωρεί αυστηρά τη γηπεδούχο ομάδα, για ό,τι κι αν συμβεί στο γήπεδό της. Είτε φταίει αποδεδειγμένα είτε όχι! Και θα σταθώ κυρίως σ' αυτό το θέμα, γιατί κατά την άποψή μου εδώ βρίσκεται και η αιτία των προβλημάτων που ταλανίζουν σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πιο πάνω, είδαμε τι συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις - πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλες που εγώ δεν έχω υπόψη μου - και έπεσε βαρύς ο πέλεκυς της τιμωρίας της γηπεδούχου ομάδας. Ως απλός φίλαθλος που είμαι, αναρωτιέμαι το εξής: Χρειάζεται, άραγε, να έχει κανείς πολύ μυαλό για να καταλάβει τι συνέβη σε όλες αυτές τις περιπτώσεις; Ο ίδιος ο νόμος! Να, η κερκόπορτα! Αυτός γίνεται το σκαλοπάτι και η αιτία στο να εθιστούν κάποιοι να κερδίζουν τους αγώνες στα χαρτιά και όχι στους αγωνιστικούς χώρους! Και αυτοί οι "κάποιοι" εδώ δεν είναι απλοί φίλαθλοι που πηγαίνουν στο γήπεδο για να χαρούν το ποδόσφαιρο. Είναι συμφέροντα, στόχοι, κύκλωμα και σύστημα ολόκληρο, που εκμεταλλεύεται τα κενά των νόμων και πολύ πιθανό να τους εκμαιεύει κιόλας! Αυτοί βρίσκονται πίσω από αυτούς τους φαινομενικά ανόητους, τους οποίους και διευκολύνουν να μπουν στο γήπεδο προετοιμασμένοι και να γίνουν οι συντελεστές γεγονότων, όπως είδαμε και πιο πάνω! Φιλοσοφία χρειάζεται - κατά τη λαϊκή ρήση - για να το καταλάβουμε αυτό;
Έχετε, κύριοι, στα χέρια σας - και αυτό προς τις αρμόδιες Αρχές - το δράστη αυτών των συμβάντων και τιμωρείτε τη γηπεδούχο ομάδα; Γιατί αυτό το έγκλημα; Άλλων το φταίξιμο και άλλος τιμωρείται; Σε τι μπορεί να έχει φταίξει μία ομάδα που έχει πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, για ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα, και τιμωρείται, γιατί ένας "ανόητος" πληρώθηκε για να κάνει ό,τι έκανε; Πλην εξαιρέσεων, βέβαια, σ' αυτές τις περιπτώσεις όλα έτσι ξεκινούν: Διαπραγμάτευση γίνεται και όλα μπαίνουν στο τραπέζι! Πλημμεληματικού χαρακτήρα, τελικά, θεωρούνται όλες αυτές οι ενέργειες, γι' αυτό και οι αρμόδιοι δεν τις δίνουν και τόση σημασία. Βλέπουν μόνο το τυρί της τιμωρίας, αλλά όχι τη φάκα που τους στήνουν! Τα δικαστικά έξοδα του δήθεν οπαδού - που πέταξε την κροτίδα, το ρολό ή οτιδήποτε άλλο - είναι και αυτά καλυμμένα και από εκεί κι έπειτα όλα βαίνουν όπως θα ήθελαν εκείνοι. Ζουν κανονικά τη ζωή τους σαν να μη συμβαίνει τίποτε το αξιόμεμπτο, τόσο για τους "κάποιους", όπως είπαμε, όσο και για τους δράστες! Και πάλι οι αρμόδιοι θα μας πουν: " Ναι, έχουμε στα χέρια μας το δράστη, ο οποίος θα καταδικαστεί πιθανόν για ένα πλημμέλημα. Ε, και; Εκεί θα μείνουμε εμείς; Άλλωστε, εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε αν και ποιοι υποκινούν έναν κακοποιό, έστω". Σωστά - αν και με κάποιες πιο έξυπνες ανακριτικές διαδικασίες, κάτι θα μπορούσε να βγει στο φως - αλλά το ότι έχετε στα χέρια σας το δράστη, αυτό είναι αρκετό! Ιδού, λοιπόν, οι απλές κινήσεις για λύση του προβλήματος:
1. Αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ( συνήθως, σ' αυτές τις περιπτώσεις ένας είναι, ώστε να μη διαρρέουν εύκολα τα σχέδια). Οι φίλαθλοι του γηπέδου μπορούν επίσης να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αν αυτό ζητηθεί από τις ΠΑΕ, ώστε να είναι προετοιμασμένες για παν ενδεχόμενο.
2. Άμεση αλλαγή του κανονισμού - ή των κανονισμών - και αυστηροποίηση στο έπακρο των ποινών για το δράστη σ' αυτές τις περιπτώσεις. Σωστό θα ήταν ο νόμος να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί η ζημιά που γίνεται εδώ είναι πολύ μεγάλη: για τους επενδυτές των χρημάτων τους, για τις ομάδες, για τους απλούς φιλάθλους, για το ποδόσφαιρο, γενικά, για το κράτος και την κοινωνία ολόκληρη! Κακούργημα και ειδεχθές έγκλημα και όχι απλό πλημμέλημα παρόμοιες ενέργειες στο γήπεδο! Και ισόβια κάθειρξη η ποινή του δράστη - πόσω μάλλον τώρα που το πρόβλημα είναι καυτό! Τότε, ποιο ελεεινό υποκείμενο θα ξανατολμήσει να χρηματιστεί και να κάνει ευτυχείς τους υποκινητές και τροφοδότες του; Βούληση απαιτούν οι περιστάσεις και αποφασιστικότητα! Και, επειδή είναι γνωστό ότι η απάτη προηγείται της νομιμότητας, αυτοί οι "κάποιοι" πάντα θα βρίσκουν - ή θα δημιουργούν οι ίδιοι, με τις γνωστές μεθόδους - "πατήματα" στους κανονισμούς για να συνεχίσουν τη δράση τους, γι' αυτό οι κανονισμοί ίσως χρειάζονται και πάλι κάποιες αναπροσαρμογές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα!
3. Ναι, μία γηπεδούχος ομάδα μπορεί, επίσης, να τιμωρείται αν υπάρχουν αποδείξεις ή, έστω, επαρκείς ενδείξεις ότι οι διοικούντες την ΠΑΕ δεν έχουν λάβει τα απαιτούμενα, κατά τους κανονισμούς, μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα.
4. Περισσότερη προσοχή, κατά το δυνατόν, από τους διαιτητές! Εν ανάγκη, να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα - όπως π.χ. το να δίνεται στο διαιτητή του αγώνα η δυνατότητα να διακόπτει για λίγο τη ροή του παιχνιδιού και να βλέπει σε μόνιτορ μία πολύ δύσκολη φάση, όπως συμβαίνει και στο μπάσκετ - ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι άδικες αποφάσεις που κάποιες φορές οδηγούν σε έκτροπα. Τότε - και σας το λέω αυτό με πλήρη επίγνωση - κανείς οπαδός ή θεατής του αγώνα δεν θα αμφισβητήσει μία απόφαση ή αναίρεση απόφασης του διαιτητή!
5. Όλες αυτές τις σκέψεις και τις ενέργειές σας, κύριοι, γνωρίστε τα με επιστολή σας και στη ΦΙΦΑ, όπου, όπως όλα δείχνουν, μάλλον δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει κατανόηση και αποτελεσματική συνεργασία με τους παράγοντες της FIFA και οι απειλές για Grexit δεν θα έχουν πλέον κανένα νόημα.
- Φέτος, στις 25 Φλεβάρη 2018, πριν από ένα μήνα ακριβώς, και σε αγώνα που γινόταν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των δύο επωφεληθέντων, από τις πιο πάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, ομάδων, ένα ρολό ταμειακής μηχανής πετιέται, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, από τα είκοσι περίπου μέτρα - αν καλώς εκτίμησα την απόσταση - από την εξέδρα, από "οπαδό", υποτίθεται πάλι, της γηπεδούχου ομάδας, στο χώρο των παραγόντων της φιλοξενούμενης ομάδας και....προσγειώνεται στο κεφάλι του προπονητή της! Ο αγώνας δεν ξεκινά ποτέ και η φιλοξενούμενη ομάδα τον κερδίζει κι εδώ στα χαρτιά, όπως προβλέπεται από τον ΚΑΠ, για τραυματισμό του προπονητή της. Δεν θα κρίνω καθόλου τα γεγονότα, αλλά μία απορία μου θα ήθελα να την καταθέσω: Τραυματίστηκε και πόσο ο προπονητής της φιλοξενούμενης ομάδας; Το λέω αυτό, γιατί υπήρξαν αρκετά κενά εδώ. Πρώτον, τα ρολά αυτά φτάνουν το πολύ τα 24 μέτρα, άρα, το ρολό εδώ είχε ήδη ξετυλιχτεί αρκετά, βρισκόταν κάπου στο τέλος του, θα έλεγα, και η δύναμή του, λόγω της διανυθείσας απόστασης, είχε μειωθεί κατά πολύ. Δεύτερο - και κυριότερο - στο VIDEO, όπου είδα τη σκηνή, ο προπονητής φαίνεται να πιάνει ανακλαστικά το κεφάλι του και όχι τα χείλη, όπου υποτίθεται ότι έγινε ο....τραυματισμός του, σύμφωνα με την έκθεση του γιατρού, στο Διαβαλκανικό νοσοκομείο. Το πώς έγινε αυτός ο τραυματισμός, δεν είναι ασφαλώς υπόθεση δική μου να το διερευνήσω! Σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, πάντως, έχουν βγει αποφάσεις, αλλά όχι οι τελεσίδικες. Η τύχη του παραπάνω αγώνα αν θα επαναληφθεί ή όχι - μετά και τις εφέσεις που έγιναν - δεν έχει ακόμα αποφασιστεί από το αρμόδιο αθλητικό μας όργανο.
- Και, φτάνουμε, τέλος, στον αγώνα μεταξύ των δύο διεκδικητών του τίτλου, πάλι στο ίδιο, όπως πιο πάνω, γήπεδο, στη Θεσσαλονίκη, στις 11 Μαρτίου 2018, όπου όλα τινάχτηκαν στον αέρα με όσα συνέβησαν και ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναγκάστηκε να ανακοινώσει την επ' αόριστον διακοπή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Superleague και να καλέσει σε διαβουλεύσεις τις 16 ΠΑΕ. Ειλικρινά, δεν θα ήθελα να μπω στην ουσία των γεγονότων αυτού του αγώνα, γιατί και πάρα πολλά είναι, αλλά και γιατί δεν έχω την πρόθεση ο "Φηγουσιώτης" να μετατραπεί σε δικαστή της υπόθεσης, αν ήταν π.χ. άκυρο το γκολ του ΠΑΟΚ, κατά το γράμμα του νόμου, ή έγκυρο κατά το πνεύμα του, αν καλώς διεκόπη ο αγώνας κ.ο.κ. Ούτε για τα πιστόλια που φάνηκαν μου πέφτει λόγος, όταν οι ίδιες οι αρμόδιες Αρχές έχουν χορηγήσει άδεια νόμιμης κατοχής όπλου στον εν λόγω μεγαλομέτοχο! Έχω σαφέστατη άποψη για όλα αυτά που συνέβησαν στις 11 Μαρτίου, αλλά τα στοιχεία της υπόθεσης βρίσκονται στα χέρια της αθλητικής Δικαιοσύνης και οσονούπω οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν. Αλλού εγώ θα ήθελα εδώ να επικεντρωθώ και αυτό έχει να κάνει με τον κανονισμό των αγώνων, που τιμωρεί αυστηρά τη γηπεδούχο ομάδα, για ό,τι κι αν συμβεί στο γήπεδό της. Είτε φταίει αποδεδειγμένα είτε όχι! Και θα σταθώ κυρίως σ' αυτό το θέμα, γιατί κατά την άποψή μου εδώ βρίσκεται και η αιτία των προβλημάτων που ταλανίζουν σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πιο πάνω, είδαμε τι συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις - πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλες που εγώ δεν έχω υπόψη μου - και έπεσε βαρύς ο πέλεκυς της τιμωρίας της γηπεδούχου ομάδας. Ως απλός φίλαθλος που είμαι, αναρωτιέμαι το εξής: Χρειάζεται, άραγε, να έχει κανείς πολύ μυαλό για να καταλάβει τι συνέβη σε όλες αυτές τις περιπτώσεις; Ο ίδιος ο νόμος! Να, η κερκόπορτα! Αυτός γίνεται το σκαλοπάτι και η αιτία στο να εθιστούν κάποιοι να κερδίζουν τους αγώνες στα χαρτιά και όχι στους αγωνιστικούς χώρους! Και αυτοί οι "κάποιοι" εδώ δεν είναι απλοί φίλαθλοι που πηγαίνουν στο γήπεδο για να χαρούν το ποδόσφαιρο. Είναι συμφέροντα, στόχοι, κύκλωμα και σύστημα ολόκληρο, που εκμεταλλεύεται τα κενά των νόμων και πολύ πιθανό να τους εκμαιεύει κιόλας! Αυτοί βρίσκονται πίσω από αυτούς τους φαινομενικά ανόητους, τους οποίους και διευκολύνουν να μπουν στο γήπεδο προετοιμασμένοι και να γίνουν οι συντελεστές γεγονότων, όπως είδαμε και πιο πάνω! Φιλοσοφία χρειάζεται - κατά τη λαϊκή ρήση - για να το καταλάβουμε αυτό;
Έχετε, κύριοι, στα χέρια σας - και αυτό προς τις αρμόδιες Αρχές - το δράστη αυτών των συμβάντων και τιμωρείτε τη γηπεδούχο ομάδα; Γιατί αυτό το έγκλημα; Άλλων το φταίξιμο και άλλος τιμωρείται; Σε τι μπορεί να έχει φταίξει μία ομάδα που έχει πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, για ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα, και τιμωρείται, γιατί ένας "ανόητος" πληρώθηκε για να κάνει ό,τι έκανε; Πλην εξαιρέσεων, βέβαια, σ' αυτές τις περιπτώσεις όλα έτσι ξεκινούν: Διαπραγμάτευση γίνεται και όλα μπαίνουν στο τραπέζι! Πλημμεληματικού χαρακτήρα, τελικά, θεωρούνται όλες αυτές οι ενέργειες, γι' αυτό και οι αρμόδιοι δεν τις δίνουν και τόση σημασία. Βλέπουν μόνο το τυρί της τιμωρίας, αλλά όχι τη φάκα που τους στήνουν! Τα δικαστικά έξοδα του δήθεν οπαδού - που πέταξε την κροτίδα, το ρολό ή οτιδήποτε άλλο - είναι και αυτά καλυμμένα και από εκεί κι έπειτα όλα βαίνουν όπως θα ήθελαν εκείνοι. Ζουν κανονικά τη ζωή τους σαν να μη συμβαίνει τίποτε το αξιόμεμπτο, τόσο για τους "κάποιους", όπως είπαμε, όσο και για τους δράστες! Και πάλι οι αρμόδιοι θα μας πουν: " Ναι, έχουμε στα χέρια μας το δράστη, ο οποίος θα καταδικαστεί πιθανόν για ένα πλημμέλημα. Ε, και; Εκεί θα μείνουμε εμείς; Άλλωστε, εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε αν και ποιοι υποκινούν έναν κακοποιό, έστω". Σωστά - αν και με κάποιες πιο έξυπνες ανακριτικές διαδικασίες, κάτι θα μπορούσε να βγει στο φως - αλλά το ότι έχετε στα χέρια σας το δράστη, αυτό είναι αρκετό! Ιδού, λοιπόν, οι απλές κινήσεις για λύση του προβλήματος:
1. Αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ( συνήθως, σ' αυτές τις περιπτώσεις ένας είναι, ώστε να μη διαρρέουν εύκολα τα σχέδια). Οι φίλαθλοι του γηπέδου μπορούν επίσης να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αν αυτό ζητηθεί από τις ΠΑΕ, ώστε να είναι προετοιμασμένες για παν ενδεχόμενο.
2. Άμεση αλλαγή του κανονισμού - ή των κανονισμών - και αυστηροποίηση στο έπακρο των ποινών για το δράστη σ' αυτές τις περιπτώσεις. Σωστό θα ήταν ο νόμος να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί η ζημιά που γίνεται εδώ είναι πολύ μεγάλη: για τους επενδυτές των χρημάτων τους, για τις ομάδες, για τους απλούς φιλάθλους, για το ποδόσφαιρο, γενικά, για το κράτος και την κοινωνία ολόκληρη! Κακούργημα και ειδεχθές έγκλημα και όχι απλό πλημμέλημα παρόμοιες ενέργειες στο γήπεδο! Και ισόβια κάθειρξη η ποινή του δράστη - πόσω μάλλον τώρα που το πρόβλημα είναι καυτό! Τότε, ποιο ελεεινό υποκείμενο θα ξανατολμήσει να χρηματιστεί και να κάνει ευτυχείς τους υποκινητές και τροφοδότες του; Βούληση απαιτούν οι περιστάσεις και αποφασιστικότητα! Και, επειδή είναι γνωστό ότι η απάτη προηγείται της νομιμότητας, αυτοί οι "κάποιοι" πάντα θα βρίσκουν - ή θα δημιουργούν οι ίδιοι, με τις γνωστές μεθόδους - "πατήματα" στους κανονισμούς για να συνεχίσουν τη δράση τους, γι' αυτό οι κανονισμοί ίσως χρειάζονται και πάλι κάποιες αναπροσαρμογές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα!
3. Ναι, μία γηπεδούχος ομάδα μπορεί, επίσης, να τιμωρείται αν υπάρχουν αποδείξεις ή, έστω, επαρκείς ενδείξεις ότι οι διοικούντες την ΠΑΕ δεν έχουν λάβει τα απαιτούμενα, κατά τους κανονισμούς, μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα.
4. Περισσότερη προσοχή, κατά το δυνατόν, από τους διαιτητές! Εν ανάγκη, να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα - όπως π.χ. το να δίνεται στο διαιτητή του αγώνα η δυνατότητα να διακόπτει για λίγο τη ροή του παιχνιδιού και να βλέπει σε μόνιτορ μία πολύ δύσκολη φάση, όπως συμβαίνει και στο μπάσκετ - ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι άδικες αποφάσεις που κάποιες φορές οδηγούν σε έκτροπα. Τότε - και σας το λέω αυτό με πλήρη επίγνωση - κανείς οπαδός ή θεατής του αγώνα δεν θα αμφισβητήσει μία απόφαση ή αναίρεση απόφασης του διαιτητή!
5. Όλες αυτές τις σκέψεις και τις ενέργειές σας, κύριοι, γνωρίστε τα με επιστολή σας και στη ΦΙΦΑ, όπου, όπως όλα δείχνουν, μάλλον δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει κατανόηση και αποτελεσματική συνεργασία με τους παράγοντες της FIFA και οι απειλές για Grexit δεν θα έχουν πλέον κανένα νόημα.