menu

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

                       46. Οξυώτικα 10:
Συνεχίζονται οι υπονομευτικές ενημερώσεις του
     Καραβίδα για τα υδροηλεκτρικά της Οξυάς!

   Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά μου - ή και διαβάζω στο Internet - ο κ. Καραβίδας συνεχίζει το κατά συνήθεια έργο της ανευθυνότητας: Στις 22 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, και στις 1 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Τρίτη - στο Μουζάκι και στη Ν.Αγχίαλο,   αντίστοιχα - διέπραξε ξανά το ίδιο ατόπημα. Προέβη σε δύο ακόμα "ενημερώσεις"του κόσμου για τα"μη ώριμα"και.....επιζήμια (sic) υδροηλεκτρικά που πρόκειται να κατασκευαστούν στο χωριό της Οξυάς!
     Παρότι τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν ακόμα περισσότε ρο ότι τα έργα αυτά θεωρούνται ιδιαιτέρως φιλικά προς το περιβάλλον,είναι απολύτως χρήσιμα και τα μόνα που θα  μπορούσαν να δώσουν στο χωριό της Οξυάς μία ανάσα καθόλου ευκαταφρόνητης ανάπτυξης και να το βγάλουν από την τελματωμένη πραγματικότητα που σήμερα αυτό διέρχεται, ειλικρινά δεν είχα καμία διάθεση να ασχοληθώ και πάλι με το ίδιο θέμα και τον ανεκδιήγητο αυτόν "κύριο"που στρέφεται ευθέως κατά του συμφέροντος του τόπου μας αλλά και των σημερινών εθνικών μας προτεραιοτήτων.Αναγκάζομαι εκ των πραγμάτων να το κάνω, θέλοντας να σταθώ,με υψηλό αίσθημα ευθύνης,ειλικρίνειας και εντιμότητας,απέναντι σε κάποια σημαντικής σημασίας σημεία για το προαναφερόμενο ζήτημα των υπό κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων εκεί στη γενέτειρα.Εκείνο που εδώ εντυπωσιάζει - πρέπει να πω - είναι το ότι η αρνητική στάση αυτού του "κυρίου"στο εν λόγω θέμα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με άλλες δραστηριότητές του,μερικές από τις οποίες κρίνονται αναμφισβήτητα ως θετικές.Πώς εξηγείται αυτό;Για το βασικό λόγο θα μιλήσουμε πιο κάτω,αλλά υπάρχει και κάτι άλλο άρρηκτα συνδεδεμένο με το βασικό αυτό λόγο:Ό,τι προέρχε  ται από δική του πρωτοβουλία,αυτό και μόνο αυτό θεωρεί ως σημαντικό για το χωριό της Οξυάς!Ό,τι προέρχεται από πρωτοβουλία και δραστηριότητα άλλων και δεν έχει την"έγκρισή" του,το απορρίπτει ασυζητητί!Είναι,όμως,ποτέ δυνατόν να επιλυθούν τα τεράστια σήμερα προβλήματα των ανύπαρκτων υποδομών της Οξυάς μόνο με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του κ.Καραβίδα;Αν αυτό ήταν δυνατό,ποιος θα είχε αντίρρηση;Κανένας,επίσης,δεν θα του καταλόγιζε
καμία ευθύνη αν κρατούσε για τον εαυτό του τις αφοριστικού χαρακτήρα και αντιφατικές θέσεις του
και δεν διεξήγαγε - μέσω των συνεχών ανεύθυνων "ενημερώσεών"του και της διαστρεβλωμένης αλή
θειας - έναν αθέμιτο αγώνα επηρεασμού της κοινής γνώμης,με τελικό στόχο τη ματαίωση της κατασκευής των έργων αυτών.
     Διευρύνοντας τώρα,για λίγο,το πλάνο της όρασής μας πάνω στα γενικότερα ζητήματα του χωριού
της Οξυάς,θα βλέπαμε και άλλα αξιοπερίεργα που μαρτυρούν με τον πιο πειστικό τρόπο μία  κοντόφθαλμη οπτική  και αρκετών άλλων ακόμα, εντός και εκτός της Οξυάς. Τι κάνουν αυτοί;  Επιλέγουν - με εντελώς ατομικά και ιδιοτελή κριτήρια - ποιες από τις αλήθειες,που καταγράφονται σ'αυτόν εδώ τον ιστότοπο,τους συμφέρει να στηρίξουν και ποιες - παρά τις περί  του αντιθέτου  άλλοτε διαβεβαιώσεις τους - θα απορρίψουν,γιατί δεν τους συμφέρουν!Και αυτοί,να δείτε,είναι από εκείνους που ωφελούνται ιδιαίτερα από τα όσα γράφονται σ'αυτόν τον ιστότοπο!Μάλιστα,κάποιοι από αυτούς θεωρούν - ελέω ενός κυκλώματος της απάτης - ότι έχουν εξασφαλισμένη μία αμοραλιστικού τύπου ασυλία ότι μπορούν οποτεδήποτε θελήσουν να ψεύδονται ασύστολα και να αθετούν υποσχέσεις,στρεφόμενοι υπογείως και εναντίον μου,μία στάση που συνδέεται με την προσωπική μου υπόθεση,για την οποία κάποια στιγμή αργότερα θα μιλήσουμε εκτενέστερα και χωρίς περιστροφές,παραθέτοντας και συγκεκριμένα στοιχεία,στη θεματική ενότητα "Προσωπικά".     Δικαίωμα του καθενός είναι - αθέμιτο βέβαια - να ακολουθεί τις φήμες που στάγδην κάποιοι και έντεχνα διαρρέουν ή τις υποδείξεις κυκλωμάτων,αλλά στο τέλος θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες των συνεπειών,όταν αυτές προκύψουν.Γιατί,όπως συμβαίνει και με τον προειρημένο "κύριο",όποιος μαγειρεύει ψέματα,όσο καλομαγειρεμένα αυτά κι αν είναι,κάποια στιγμή στο μέλλον θα τα βρει στο πιάτο του!Δεν θα πρέπει ακόμα κάποιοι να ξεχνούν ότι εκείνοι  που συνθέτουν  το προαναφερόμενο κύκλωμα της απάτης  είναι πρόσωπα  υπεράνω υποψίας - το οποίο κύκλωμα εδώ σε μας εκπροσωπείται από ανδρείκελα και παραπλανημένους - πρόσωπα, ωστόσο,τα οποία τρέμουν κυριολεκτικά την αλήθεια και γι'αυτό σπεύδουν να την αλλοιώσουν και να την καλύψουν,οσάκις αυτή έρθει στην επιφάνεια,ακολουθώντας μία,παρασκηνιακώς εξελισσόμενη, μεθοδολογία,  κατασκοπευτικού, προπαγανδιστικού, σαμποταριστικού και  παραπλανητικού χαρακτήρα!Τίποτε δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι ξεδιάντροποι από πραγματικές και γνήσιες αλήθειες παρά μόνο από κατασκευασμένες!Σ'αυτό,αν θέλετε,συνίστανται και οι πραγματικές σπουδές στη ζωή τους: Πώς θα παγιδεύουν, πώς θα διασύρουν, πώς θα αποδομούν,πώς θα δημιουργούν σύγχυση κοινωνική και στις σχέσεις των ανθρώπων,πώς θα αφαιμάσσουν και θα συσσωρεύουν χρέη στα κράτη, πώς θα ανακυκλώνουν οικονομικά προβλήματα στους λαούς,πώς θα παραπλανούν χωρίς να το αντιλαμβάνο νται  ούτε εκείνοι που συμμετέχουν  για λογαριασμό τους, πώς θα συλλέγουν πληροφορίες -  με ποικί λους τρόπους εδώ και τη χρήση της τεχνολογίας- πώς θα σαμποτάρουν,πώς θα διαστρεβλώνουν την αλήθεια,όπως είπαμε,και θα κατασκευάζουν τη δική τους κ.ο.κ.! Μ'αυτό το τελευταίο θα έχουμε να κάνουμε και στη συνέχεια, γι'αυτό - μετά τη σύντομη αυτή παρένθεση - επιστρέφουμε αμέσως στο κυρίως θέμα μας:

1. Είμαι από χαρακτήρα έτοιμος να ακούσω και τις αντίθετες απόψεις, για οποιοδήποτε θέμα - αρκετές φορές αυτές είναι δημιουργικές - έστω και αν είναι απολύτως λανθασμένες. Όταν, όμως, αυτές οι θέσεις και απόψεις είναι συνειδητά διαστρεβλωμένες που προέκυψαν μέσα από προσωπικές διαφορές, τότε αυτές, όχι μόνο προσβάλλουν τη νοημοσύνη του κόσμου, αλλά καθίστανται  και επικίνδυνες για το σύνολο και τον τόπο μας. Μέχρι τον Οκτώβρη του 2014, ο κατ'ευφημισμό "κύριος" Καραβίδας ήταν υπέρ των υδροηλεκτρικών έργων που πρόκειται να κατασκευαστούν στο χωριό της Οξυάς! Τι συνέβη, λοιπόν, τότε και ο"κύριος" αυτός έκανε στροφή 180 μοιρών; Ήρθε σε αντίθεση με τον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας αλλά με υπαιτιότητα δική του! Δέστε πώς ακριβώς δημιουργήθηκε αυτή η μεταξύ τους διαφορά:
    Προκειμένου αυτά τα έργα - τα οποία μάλιστα επιδοτούνται από το κράτος - να γίνονται αποδεκτά
από τις τοπικές κοινωνίες, η πολιτεία θέσπισε, εκτός των άλλων ωφελημάτων - για τα οποία γίνεται λόγος στην υπ'αριθ.36 θεματική ενότητα αυτού του ιστότοπου - να γίνονται από την κατασκευάστρια
εταιρεία και κάποια έργα κοινής ωφέλειας στην τοπική Κοινότητα, τα λεγόμενα "αντισταθμιστικά".
Ποιος προτείνει, όμως, ποια θα είναι αυτά τα αντισταθμιστικά έργα; Φυσικό δεν είναι αυτά  να προτείνονται από τις Τοπικές Αρχές; Αλίμονο αν καθένας από μας πήγαινε  και ζητούσε από τον αντιπρόσωπο της εταιρείας να του κάνει το δικό του έργο! Και, όμως, αυτό έκανε ο"κύριος"Καραβίδας! Όντας πρόεδρος του Συλλόγου της Αγίας Τριάδας Οξυάς - ενός από τους τρεις, δηλαδή, συλλόγους του χωριού - και θεωρώντας εαυτόν υπεράνω πάσης Αρχής και ....εξουσίας(!), πρότεινε στον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας να του φτιάξει ένα δρόμο - χαλικόστρωση καλής ποιότητας τελικά ήταν και όχι διάνοιξη όπως εγώ τότε είχα νομίσει, καθώς δεν γνωρίζω καλά εκείνο το μέρος στο χωριό - δύο χιλιομέτρων περίπου, από το συνοικισμό καταγωγής του, το Μελίσσι, μέχρι το Παλαιοχώρι ή κάπου εκεί κοντά. Όπως ήταν επόμενο, ο αντιπρόσωπος δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του κ.Καραβίδα, καθώς η πρότασή του δεν ήταν της δικής του αρμοδιότητας.Το αν υπήρξαν και άλλες απαιτήσεις από τον κ. Καραβίδα - όπως άκουσα να λέγεται από συγχωριανούς Οξυώτες - προσωπικά δεν το γνωρίζω. Ε, λοιπόν, από το σημείο αυτό και ύστερα - αρχές του Νοέμβρη 2014 ήταν - αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση των θέσεων και των απόψεων του κ. Καραβίδα για τα υδροηλεκτρικά έργα της Οξυάς. Κάθετα αντίθετος πλέον με την κατασκευή τους, αλλά την αντίθεσή του αυτή  δεν την κράτησε  μόνο για τον εαυτό του, όπως θα ήταν πιο λογικό. Με την ιδιότητα του προέδρου ενός από τους πολιτιστικούς συλλόγους της Οξυάς, κινήθηκε αμέσως και στις 9 Νοεμβρίου 2014 συγκάλεσε λαϊκή συγκέντρωση στο κέντρο του χωριού.Στην "ενημέρωση"που επακολούθησε, είπε στους συγκεντρωθέντες κατοίκους   ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που πραγματικά ισχύουν  για τα υπό  κατασκευή υδροηλεκτρικά έργα! Φυσικά και δεν τους μίλησε ποτέ για τη διαφωνία που δημιουργήθηκε με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας! Αυτό έλειπε! Από τις πληροφορίες που συνέλεξα την περασμένη άνοιξη, όταν και ασχολήθηκα με το θέμα, τους είπε περίπου τα εξής (επιλέγω βασικά σημεία):         
- Οι κάτοικοι της Οξυάς θα χάσουν τα νερά τους!
- Δεν θα υπάρχει κανένα όφελος για τους κατοίκους από την κατασκευή αυτών των έργων!
- Τα έργα αυτά θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον (ακόμα και για σοβαρή ηχορύπανση  τους μίλησε)!
- Στο έργο εμπλέκεται και η κοινότητα του Πευκόφυτου και αυτό θα πρέπει να θεωρείται ύποπτο!
- Λόγω της τομής που θα γίνει πάνω στο οδόστρωμα του δρόμου Μουζακίου-Αγίας Τριάδας Οξυάς,
για τον εγκιβωτισμό του αγωγού μεταφοράς του νερού,η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα διακοπεί
 - ή θα εκτραπεί - για το διάστημα που θα γίνονται οι εργασίες και ο κόσμος θα ταλαιπωρηθεί!
- Οι υπεύθυνοι - εννοεί τις τοπικές και άλλες αρμόδιες Αρχές - δεν ενημέρωσαν ποτέ τον κόσμο για τα υδροηλεκτρικά έργα και για το αιολικό πάρκο που επίσης πρόκειται να εγκατασταθεί ψηλά στον αυχένα του Αη-Λιά!

2.                 Καθυστέρησαν,όντως,οι Τοπικές Αρχές για να ενημερώσουν τους κατοίκους;

     Πριν περάσω στο κυρίως "μενού"του θέματος-για το τι πραγματικά ισχύει με τα υπό κατασκευή
υδροηλεκτρικά -θα ήθελα να κάνω μία προσωπική τοποθέτηση και στη συνέχεια να δούμε γιατί οι Τοπικές Αρχές καθυστέρησαν - αν καθυστέρησαν - να ενημερώσουν τους κατοίκους της Οξυάς,
όπως κατά κόρον γράφεται  από τον κ.Καραβίδα και υποστηρίζεται  στις "ενημερωτικές"  συγκεντρώ
σεις που κάνει:
    Πρώτον:Το φλέγον αυτό ζήτημα - που έχει εγερθεί στο χωριό της Οξυάς,εκ του μη όντος θεωρώ -
αφορά το μέλλον αυτού του τόπου,κατά τη δική μου εκτίμηση.Αφορά την ανάπτυξη - ακόμα και την παραμικρή που θα μπορούσε σ'αυτούς τους ζοφερούς καιρούς να συντελεστεί εκεί στη γενέτειρα - ή
τη στασιμότητα που αποτυπώνεται έντονα σήμερα σ'αυτό το μέρος!Ανάπτυξη,λοιπόν,και πρόοδος  - και μάλιστα μόνο με οφέλη και χωρίς καμία ζημία για κανέναν - ή στασιμότητα και υπανάπτυ ξη; Ουσιαστικά,περί αυτού πρόκειται και προσωπικά τοποθετούμαι ξεκάθαρα υπέρ του πρώτου.Ο κ.Καραβίδας τάχθηκε - και οι συν αυτώ βέβαια - υπέρ του δεύτερου και αυτές εδώ οι δημοσιεύσεις μου - αυτή τη στιγμή - έχουν αυτόν το χαρακτήρα:της κάθετης διαφωνίας μου  ως προς την εκτίμηση της κατάστασης,η οποία -με το διχαστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί -τείνει να γίνει ακόμα χειρότε ρη και  να εξανεμιστούν και οι λίγες ελπίδες που απέμειναν για μία θετική προοπτική για τον τόπο αυτό. Τίποτε περισσότερο,τίποτε λιγότερο! Προσωπικά,είχα πάντοτε το θάρρος και την εντιμότητα να βγω και να εκφράσω δημόσια για ό,τι  θετικό  διαπίστωνα να δημιουργείται και από εκείνους,με τους οποίους διαφωνούσα σε κάποια ζητήματα,ή ακόμα και από εκείνους που ανοήτως και για ευτελείς, άλλοτε,λόγους στρέφονταν ποικιλοτρόπως εναντίον μου!Η συγκεκριμένη φράση ότι :"Ο Καραβίδας προσφέρει!"- την οποία φράση ο "κύριος"αυτός και η παρέα του σήμερα την έχουν κάνει σημαία τους - είναι δική μου.Και ξέρετε πότε την εξέφρασα;Πριν ακόμα καταλάβω τον πραγματικό
χαρακτήρα του!Αργότερα κατάλαβα ότι ήταν ένα υπερβολικά φιλόδοξο και εγωπαθές άτομο,με απόλυτες θέσεις και χωρίς  στοιχειώδες χιούμορ,οπότε ως  συνεργάτης ή έπρεπε να υποχωρείς πάντα εσύ και να συντηρείς στην"εντατική"μία θνησιγενή συνεργασία,ή να τη διακόπτεις!Επιπλέον,είχε καιροσκοπικές τάσεις,προκειμένου να ενισχύει τη θέση του,αλλά και μία ευκολία στο να επιλέγει δικαιολογίες-οσάκις προέκυπτε κάποιο "θέμα"- οι οποίες δικαιολογίες αντιλαμβανόσουν αμέσως ότι λογικά δεν ευσταθούν!Έχοντας μάλιστα ως στόχο την προσωπική του προβολή,δεν δίσταζε να υπονομεύει και να μικραίνει ό,τι του έκοβε τη....θέα! Αν δίπλα σ'όλα αυτά,προσθέσει κανείς ...ολίγη υποκρισία ότι στοχεύει στην ενότητα του χωριού και κάποιες σκοπιμότητες- για τους λόγους που προανέφερα -τότε έχουμε μπροστά μας ένα"μείγμα"προθέσεων και ενεργειών που μόνο ως διαλυτικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί!Άλλωστε,όσα έχουν προηγηθεί - όπως αυτά   καταγράφονται στη θεματική ενότητα:"Οξυώτικα 1,τα εν οίκω εν δήμω" αυτού του ιστότοπου - συνηγορούν με εύγλωττο τρόπο ότι ο κ.Καραβίδας είναι συνεπέστατος με τον εαυτό του!Αν αυτά δεν είναι αρκετά για να συνθέσουν την ταυτότητα ενός αναξιόπιστου ατόμου, τότε τι άλλο μπορεί  να  σημαίνει η λέξη "αναξιοπιστία";Είναι πράγματι   μοιραίο το να βάζει κανείς το "εγώ",το ατομικό και την παρέα του πάνω από το "εμείς" και το  συμφέρον του συνόλου!Πόσω μάλλον όταν αυτός είναι  επικεφαλής ενός συλλόγου ή άλλου φορέα!                                                                                                                             Δεύτερο:Το ότι οι θέσεις και οι απόψεις μου για τα υδροηλεκτρικά συμβαίνει να συμπίπτουν με
εκείνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-και των αρμόδιων φορέων-αυτό σε καμία περίπτωση δεν  σημαί
νει ότι έχω κληθεί να στηρίξω τις θέσεις τους.Συμπίπτουν επειδή είναι σωστά τοποθετημένες,όπως τυχαίνει να συμπίπτουν και με εκείνες πολλών άλλων ακόμη,οι οποίοι είναι υπέρ της κατασκευής
αυτών των έργων.Όσα γράφονται εδώ,αποτελούν προσωπικές και μόνο θέσεις και απόψεις και δεν
παίρνουν ποτέ το χαρακτήρα δημοσίων σχέσεων.Ο"Φηγουσιώτης"εξετάζει τη θεματολογία,που πραγ
ματεύεται,με διεισδυτική ματιά και με τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα,παραμένοντας ανεπηρέα
στος από έξωθεν παρεμβάσεις και επιρροές,αλλά ποτέ δεν θα διαφωνήσω με θέσεις και απόψεις που
πρωτίστως αποβλέπουν στο γενικό καλό και στο συμφέρον ενός τόπου,πόσω μάλλον όταν πρόκειται
για την πρόοδο και το συμφέρον της γενέτειράς μου.Θα διαφωνήσω,ωστόσο,με κάθε διαπιστωμένη αυθαιρεσία και θα στηλιτεύσω κάθε παρατυπία ή παρανομία,κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά στην προκειμένη περίπτωση.Τι συνέβη,λοιπόν,με τα υδροηλεκτρικά της Οξυάς;Το ζήτημα αυτό θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε στη συνέχεια.
   Μέχρι τον περασμένο Απρίλη,προσωπικά δεν γνώριζα σχεδόν τίποτε για όσα είχαν λάβει χώρα -για
τα υδροηλεκτρικά στην Οξυά -το τελευταίο δίμηνο του 2014.Πληροφορήθηκα γι'αυτά - με αρκετές λεπτομέρειες - όταν πήρα στα χέρια μου το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα,αλλά και όταν άρχισα να
ξετυλίγω το κουβάρι του παρασκηνίου. Γνώριζα,ωστόσο,πολύ καλά μέχρι τότε  το "Βίο και  την πολι
τεία"του Καραβίδα και αυτό αποτελούσε για μένα μία καλή βάση για να αντιλαμβάνομαι αμέσως ποιες προθέσεις του ήταν κρυμμένες πίσω από κάθε του κίνηση!
     Πιο πάνω,είδαμε για ποιο λόγο ο Καραβίδας συγκάλεσε την "ενημερωτική"συγκέντρωση της 9ης
Νοεμβρίου 2014.Εκεί βρίσκεται η ρίζα των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στη συνέχεια!Ενημε
ρώνοντας σκοπίμως ανάποδα τους κατοίκους της Οξυάς,ο κ.Καραβίδας ουσιαστικά προκατέλαβε τη
γνώμη τους για τα υδροηλεκτρικά έργα και τους έστρεψε εναντίον των αυτοδιοικητικώνΑρχών!Έτσι, όταν αργότερα εκείνοι - Τοπική Κοινότητα και Δήμος - έκαναν τη δική τους συγκέντρωση,στις
28 Δεκαμβρίου 2014,όχι μόνο δεν τους άκουγε κανείς,αλλά βρέθηκαν μπροστά σε μία αρνητικότατη
έως εχθρική ατμόσφαιρα!Πάλι έκανε τη ζημιά ο Καραβίδας,όπως και σε άλλες περιπτώσεις,παλαιότε
ρα!Είτε γιατί χολώθηκε,όπως είδαμε,από την άρνηση του αντιπροσώπου της εταιρείας  να ανταποκρι
θεί στην πρότασή του είτε γιατί διαισθάνθηκε τον κίνδυνο να εκτεθεί στα μάτια της κοινωνίας,δεν δί
στασε να περάσει στην επίθεση και να εκθέσει τις αυτοδιοικητικές Αρχές,υποστηρίζοντας,στη λαϊκή
συγκέντρωση,τα αντίθετα ακριβώς από όσα υποστήριζε μέχρι τον Οκτώβρη του 2014!Στο φύλλο 36,
της τοπικής εφημερίδας:"Η ΟΞΥΑ - ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ",το οποίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του
2014.έγραφε τα εξής:"Αποτελεί και δική μου άποψη ότι η χρησιμότητα ανάλογων έργων για την
πρόοδο και την ανάπτυξη μιας τοπικής κοινωνίας δεν πρέπει να αμφισβητείται"!Ακούστε,τώρα,
στο επόμενο φύλλο 37,που κυκλοφόρησε μετά τη συγκέντρωση της 9 του Νοέμβρη 2014,τι γράφει:
"Το Δ.Σ.του Συλλόγου μας -ημερομηνία δεν αναφέρεται στο κείμενο - αποφάσισε,μετά από σχετική συζήτηση και διαφωνούντος ενός εκ των μελών του,ότι δεν δύναται να διάκειται θετικά στη διαφαινόμενη προοπτική κατασκευής και λειτουργίας στο χωριό μας των ανωτέρω μικρών υδροηλεκτρικών..."!Μέχρι το προηγούμενο φύλλο 36,έγραφε ατομικά τη θέση του,χωρίς να μπλέκει ακόμα το σύλλογο,και ήταν υπέρ των έργων αυτών.Μετά τη συγκέντρωση της 9 του Νοέμβρη, που άλλαξε θέση  για τους παραπάνω  αναφερόμενους λόγους,τότε έμπλεξε και το σύλλογο,κατά την προσφιλή του τακτική!Η στροφή των 180 μοιρών ήταν προσωπική επιλογή,όπως αυτή εκφράστηκε στην προηγηθείσα συγκέντρωση.Τώρα την επιβάλλει και στο σύλλογο,όπως συνέβαινε πάντα!Αν μας πει ότι πριν εξέφραζε προσωπική θέση και τώρα η θέση είναι συλλογική,απαντώ:Δεν ήταν  ο Καραβίδας που διαφώνησε σ'αυτή τη συνεδρίαση όπου λήφθηκε η αρνητική για τα έργα απόφαση. Είναι γνωστό ότι ο Σερίφης διαφώνησε -και μάλιστα παραιτήθηκε.Αν εδώ είχε διαφωνήσει ο Καραβίδας,κανείς δεν θα τον κατηγορούσε για ασυνέπεια και για ξαφνική αλλαγή θέσης,λόγω της διαφοράς του με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας. "Ο Καραβίδας μας αιφνιδίασε!",μου είπαν άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Δεν γνώριζαν ούτε εκείνοι για τις προθέσεις του Καραβίδα, καθώς,μέχρι το τέλος του Οκτώβρη,τοποθετούνταν υπέρ της κατασκευής των υδροηλεκτρικών.Μάλι στα-όπως μου είπαν-αρκούνταν στην ενημέρωση του κοινού που ο Καραβίδας έκανε,μέσω των στηλών της τοπικής εφημερίδας του συλλόγου του,όπου κανείς δεν εμφανιζόταν να είναι αντίθετος στην κατασκευή των έργων αυτών!Κάπου στις αρχές του Νοέμβρη 2014 πήραν στα χέρια τους μία    επιστολή του αντιπροσώπου της εταιρείας - όπου ήταν ενσωματωμένο και ένα e-mail αυτού του"κυρίου"με την απαίτηση της κατασκευής δρόμου,όπως είδαμε πιο πάνω -ωστόσο κανείς ακόμα δεν γνώριζε για τις προθέσεις του Καραβίδα.Το κατάλαβαν στη συγκέντρωση που έκανε,στις 9 του   Νοέμβρη!Τότε κινήθηκε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να κάνει τη δική της συγκέντρωση λίγο αργότερα,στις 28 Δεκεμβρίου,όπως προανέφερα.Τους πρόλαβε,όμως, ο Καραβίδας και έφερε τη γνωστή σημερινή αναστάτωση για το θέμα αυτό,από προσωπική εμπάθεια και προκειμένου να καλύψει τα νώτα του!Έτσι,έφτασε η κατάσταση να εξελιχθεί όπως έχει σήμερα,όπου αρκετοί από
τους κατοίκους της Οξυάς είναι πλέον εναντίον των υδροηλεκτρικών,χωρίς ουσιαστικά να ξέρουν το γιατί!Ο Καραβίδας τους άλλαξε τα.....φώτα και όχι η ΔΕΗ!Αυτός είχε,βλέπετε,την ευχέρεια να κάνει
συγκεντρώσεις στην Οξυά - ή έστω στο Μουζάκι,όπως πρόσφατα - γιατί ο Σύλλογος της Αγίας Τριά
δας είναι ο μόνος από τους τρεις συλλόγους που έχει την έδρα του στο χωριό!Οι άλλοι δύο έχουν την
έδρα τους στηνΑθήνα και στη Ν.Αγχίαλο.Γι'αυτό,άλλωστε,ο Καραβίδας τονίζει με έμφαση στις δημο
σιεύσεις του εκείνο το:"Ο Σύλλογος του χωριού",ενώ το σωστό είναι να τονίζει μόνο τον τίτλο του
δικού του συλλόγου:"Σύλλογος Oξυωτών "Η Αγία Τριάδα"!Πάλι κι εδώ,δηλαδή,ο Καραβίδας προσπαθεί- χωρίς ίσως και να το αντιλαμβάνεται - να δημιουργεί ρήγματα στις σχέσεις των Οξυωτών μεταξύ τους,προβάλλοντας το "εγώ" και την παρέα του πάνω στο κοινωνικό σύνολο του χωριού,ως να είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Οξυά!

                                             Η λαϊκή συγκέντρωση* για την τελική απόφαση !                                        Η συγκέντρωση της 28 Δεκεμβρίου 2014 - από την Τοπική Κοινότητα της Οξυάς και το Δήμο
Μουζακίου - δεν προγραμματιζόταν να γίνει.Δεν υπήρχε τότε λόγος να γίνει -μου είπαν.Πίστευαν
τότε,δηλαδή,ότι ο κόσμος δεν διαφωνεί για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών,καθώς δεν είχαν
διαφανεί αντιδράσεις μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη.Οι αντιδράσεις του κόσμου άρχισαν μετά τη συγκέντρωση του Καραβίδα - στις 9 Νοεμβρίου - αλλά και τις αρνητικές δημοσιεύσεις του πλέον
(πάλι μέσα στο Νοέμβρη 2014).Πέραν τούτου, τότε ακόμα δεν είχαν στα χέρια τους όλα  τα  απαιτού
μενα στοιχεία για πλήρη ενημέρωση του κόσμου.Η συγκέντρωση του Δεκέμβρη -που έγινε βεβιασμέ
να -προγραμμάτιζαν να γίνει μέσα στο 2015.Μία τέτοια συγκέντρωση,πάντως,έγινε στην Αθήνα,στις
18 Νοεμβρίου 2015,στην αίθουσα του εκεί Συλλόγου Οξυωτών.Κάποια αμέλεια γενικά ίσως και να υπήρξε,αλλά δεν είναι,δα,και τόσο εύκολο να γίνονται συνεχώς συγκεντρώσεις σε ένα χωριό,του οποίου οι περισσότεροι κάτοικοι διαμένουν έξω ή και μακριά από τα όριά του.Ας μην ξεχνάμε,όμως, ότι  και παλαιότερα είχε γίνει  μία πρώτη  ενημέρωση για τα υδροηλεκτρικά της Οξυάς - πάνω σε       άλλη βάση βέβαια τότε - σε μία  συγκέντρωση που έγινε στο Μουζάκι,τον Οκτώβρη του 2003.Η καθοριστική,πάντως,λαϊκή συγκέντρωση πρόκειται να γίνει τον επόμενο χρόνο (2016), οπότε θα ληφθεί και  η τελική απόφαση για την τύχη των υδροηλεκτρικών,χωρίς όμως να αποκλείεται και  η διαδικασία δημοψηφίσματος,όπως προβλέπει ο νόμος. Επειδή, όπως πληροφορούμαι,ο ανεκδιήγητος Καραβίδας παραβρίσκεται - με μία μικρή ομάδα...τζιχαντιστών μαζί του - στις συγκεντρώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,όπως π.χ.στην παραπάνω συγκέντρωση των Αθηνών, μόνο και μόνο για να δημιουργεί εντάσεις  και να τις  σαμποτάρει,ας υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας και ένα δημοψήφισμα!Εκεί,θα μπορεί κάθε Οξυώτης  να ψηφίσει και να εκφράσει τη γνήσια βούλησή του,ανεπηρέαστος από παρόμοιες παρεμβάσεις του...... δημοκρατικού τέκνου της Οξυάς που λέγεται Καραβίδας!Δεν το προτιμώ,αλλά ίσως οι ειδικές  συνθήκες το επιβάλλουν αν, εννοείται,ο "κύριος" αυτός συνεχίσει να σαμποτάρει τις συγκεντρώσεις των  αυτοδιοικητικών Αρχών! Προσέξτε,τώρα,κάτι εδώ: Αυτός ο "κύριος" που δημιούργησε το πρόβλημα, που ζητά συνεχώς μία "υπεύθυνη ενημέρωση του κόσμου"από τις αυτοδιοικητικές Αρχές - και τις κατηγορεί ότι καθυστερούν - αυτός ο ίδιος έρχεται με προσωπική"φρουρά"και σαμποτάρει τις συγκεντρώσεις τους,ώστε να μην είναι δυνατή - μέσα σε  ήρεμο κλίμα - η ενημέρωση αυτή!Ετούτο,πια,ξεπερνάει κάθε όριο θράσους και φαρισαϊσμού!Θέλετε και γραπτή απόδειξη επ'αυτού;Το παρακάτω - που δεν έχει προηγούμενο θρασύτητας,τουλάχιστον για τον τόπο μας - θα σας διαφωτίσει:Ο Καραβίδας συγκεντρώνει υπογραφές,με στόχο - όπως γράφει στο site του συλλόγου -  "την αποτροπή εγκατάστασης στο χωριό  των σχεδιαζόμενων  υδροηλεκτρικών και ανεμογεννητριών,χωρίς την προηγούμενη πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση των Οξυωτών"!Δηλαδή,ενώ ζητά πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση,από την άλλη παρευρίσκεται ο ίδιος και η παρέα του,όπως είπαμε,στις συγκεντρώσεις και δημιουργεί εντάσεις, ώστε η ενημέρωση αυτή να ματαιωθεί ή να μην είναι επιτυχής! Και όχι μόνο αυτό. Απαιτεί η ενημέρωση αυτή να συμφωνεί με τις δικές του θέσεις!  Χαρα
κτηρίστε τον εσείς,αγαπητοί φίλοι,που διαβάζετε αυτές τις γραμμές!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Στο τέλος αυτής της δημοσίευσης,κάνω μία πολύ σημαντική πρόταση προς τους αρμόδιους φορείς για
τη λαϊκή αυτή συγκέντρωση!


                              Η "Εξόρμηση για τη σωτηρία του χωριού της Οξυάς"!
     Την παραπάνω κίνηση - της συγκέντρωσης υπογραφών για αποτροπή εγκατάστασης υδροηλεκτρι
κών στο χωριό - την ονόμασε:"Εξόρμηση για τη σωτηρία του χωριού της Οξυάς"!Αν σταθεί κριτικά
κάποιος απέναντι στον στομφώδη αυτό χαρακτηρισμό της κίνησης αλλά και στις ενέργειες του "κυρί
ου" αυτού,τότε μάλλον θα γελάσει και ....ο κάθε πικραμένος!Το "σωτήριον" έτος 2015,ο Καραβίδας
εμφανίζεται ως ο αυτόκλητος σωτήρας της Οξυάς!Να σώσει την Οξυά από τι;Από τα έργα που μόνο
 όφελος και θετική προοπτική -χωρίς καμία ζημία και για κανέναν,όπως θα δούμε πιο κάτω -μπορούν
να φέρουν στο χωριό της Οξυάς;Η "Εξόρμηση..." αυτή - η οποία μάλλον "παρόρμηση" θα 'πρεπε να
χαρακτηριστεί -ουσιαστικά αποτελεί ένα....εφταμηνίτικο χλεμπονιάρικο τέκνο μιας άλλης παρόμοιας
κίνησης,της οποίας μέλος είναι και ο Καραβίδας με το σύλλογό του,του "Δικτύου φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων".  Άλλοι "σωτήρες"αυτοί,για τους οποίους έχω γράψει σχετικό άρθρο στη θεματική ενότητα 36 αυτού του ιστότοπου.Πιο κάτω,όμως,θα δούμε και άλλα γι'αυτούς - για τις διακηρύξεις,το ρόλο τους κ.λ.π.
   Κλείνοντας,τέλος,αυτή την υποενότητα,αξιοπρόσεκτο είναι και κάτι άλλο: Από τις πληροφορίες που έχω, στη λίστα των υπογραφών, που ο Γιώργος Καραβίδας συγκέντρωσε, υπάρχουν ονόματα  κά
ποιων Οξυωτών,με τους οποίους ουδέποτε ήρθε σε επαφή ο Καραβίδας,ούτε υπέγραψαν ποτέ κάτι!Αν κοντά σ'αυτό,προσθέσουμε και αρκετούς ακόμα που,όπως μαθαίνω,πιέστηκαν,δεσμεύτηκαν ή
παραπλανήθηκαν,τότε καταλαβαίνετε πόση εγκυρότητα μπορεί να έχει αυτή η λίστα των υπογραφών
και η κίνηση της.....παρόρμησης του Καραβίδα!

3.                Τι πραγματικά ισχύει για τα υδροηλεκτρικά και τις                                   Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ) !

   Στην παραπάνω παράγραφο 1,είδαμε,συνοπτικά,το περιεχόμενο της"ενημέρωσης" του Καραβίδα,
στη συγκέντρωση της 9.11.2014.Σε γενικές γραμμές,οι θέσεις και οι απόψεις του ήταν - και είναι -
αφοριστικού χαρακτήρα,χωρίς καμία τεκμηρίωση.Κανένα επιχείρημα,δηλαδή,που να τεκμηριώνει την άποψη,πώς και γιατί οι Οξυώτες κινδυνεύουν να χάσουν τα νερά τους,για ποιο λόγο τα υδροηλεκ
τρικά αυτά έργα - και οι ανεμογεννήτριες - είναι "μη ώριμα", ότι έχουν σοβαρές επιπτώσεις  στο περι
βάλλον κ.ο.κ.Το ίδιο αυτό τροπάρι επαναλαμβάνεται σε όλα τα γραπτά - και τις "ενημερώσεις"- του
Καραβίδα και του "Δικτύου".Πιο πάνω είδαμε,επίσης,γιατί ο Καραβίδας επαναλάμβανε συνεχώς ότι οι κάτοικοι της Οξυάς δεν έχουν ενημερωθεί "υπεύθυνα"και πώς το εννοούσε αυτό.Στη συνέχεια,θα
προσπαθήσω να σας δώσω μία - όσο γίνεται πιο σύντομα - σαφή εικόνα για τι το πραγματικά ισχύει   με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα υδροηλεκτρικά έργα της Οξυάς:
                                              Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
     Ο ηλεκτρισμός είναι  ένα από  τα βασικότερα αγαθά  που χρειάζονται  οι σύγχρονες κοινωνίες.
Όλοι ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει αν τύχει και μας κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα έστω και μία μόνο
μέρα:Νεκρώνουν τα πάντα!Για να λειτουργήσουν,όμως,τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύμα
τος,χρειάζονται κάποιες μορφές ενέργειας ως καύσιμη ύλη ή ως δύναμη που τα κινεί.Μέχρι πρότινος,
γνωρίζαμε μόνο το λιγνίτη (κάρβουνο) και το πετρέλαιο ως καύσιμες ύλες γι'αυτά τα εργοστάσια,οι
οποίες ύλες,ωστόσο,είναι εξαιρετικά ρυπογόνες και επικίνδυνες για το περιβάλλον.Δυστυχώς,ακόμα
και σήμερα λιγνίτης κυρίως χρησιμοποιείται στη χώρα μας,ως καύσιμη ύλη - για πυρηνική ενέργεια
όπως αλλού δεν γίνεται καν λόγος - για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.Επειδή,όμως,οι συνέπει
ες για το περιβάλλον,όπως είπαμε,είναι πολύ σοβαρές με την εξόρυξη και την καύση του λιγνίτη - δέ
στε τι συνέβη π.χ. στην Πτολεμαϊδα -   τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια,σε παγκόσμιο επί
πεδο,να αντικατασταθεί το κάρβουνο και το πετρέλαιο με τις λεγόμενεςΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ε
νέργειας) που είναι απολύτως φιλικές προς το περιβάλλον.Οι βασικές ΑΠΕ είναι τρεις:η δύναμη του
αέρα (αιολικά πάρκα),η δύναμη του νερού (υδροηλεκτρικά)  και  η θερμική ενέργεια του ήλιου  (φω
τοβολταϊκά).Ονομάζονται "ανανεώσιμες",επειδή δεν εξορύσσονται (=δεν είναι ορυκτά που βγαίνουν
από τη γη),όπως ο λιγνίτης και το πετρέλαιο,αλλά ανανεώνονται από μόνες τους.Μάλιστα,αυτές τις
μέρες - από 30 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου - τυχαίνει να συνέρχεται στο Παρίσι η 21η Διάσκεψη
(Παγκόσμια) των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.Σ'αυτή τη Διάσκεψη,στο επίκεντρο
των συζητήσεων είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,ώστε να μειωθούν όσο γίνεται περισσότερο
οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα και να σωθεί ο πλανήτης μας από τις ρυπογόνες μορφές ενέργει
ας που χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη.Οι ΑΠΕ,δηλαδή,θεωρούνται σήμερα - παγκοσμίως - ως
 η μοναδική λύση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα!Στην πατρίδα μας,μόνο το 20 με 25% της απαι
τούμενης ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται με τις ΑΠΕ,έναντι 85% περίπου που παράγεται π.χ.στη Γε
ρμανία.Αυτός είναι και ο λόγος,για τον οποίο σήμερα η πατρίδα μας δίνει έναν μεγάλο αγώνα - μέσα
σ'αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες της κρίσης που περνάμε - για σταδιακή αντικατάσταση του λιγνί
τη και του πετρελαίου με πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια,όπως είναι οι ΑΠΕ,προκειμένου να καλύψε
ι το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα.Έτσι,πέρα από την προστασία του περι
βάλλοντος,να σταματήσει και την αιμορραγία των δαπανών -  και του συναλλάγματος - που απαιτού
νται για εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από άλλες χώρες.Οι ΑΠΕ,δηλαδή,σήμερα αποτελούν μία
στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα και για την εθνική μας οικονομία,γι'αυτό,άλλωστε,η χώρα μας
και επιδοτεί αυτά τα έργα (υδροηλεκτρικά και ανεμογεννήτριες) που είναι υπό κατασκευή και στο χω
ριό της Οξυάς.Τι λένε για όλα αυτά ο Καραβίδας και το "Δίκτυο";Αλλά,σ'αυτό το σημείο,θα ήθελα
να προσθέσω και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό....
                                             Υπεράνω και της Greenpeace ( Γκρηνπίς) αυτοί;
     Η Greenpeace είναι η μεγαλύτερη οικολογική οργάνωση στον κόσμο!Η δράση της απλώνεται σε
ολόκληρη τη γη,μέχρι και τους πόλους. Μάλιστα,η οργάνωση αυτή δεν περιορίζεται  μόνο σε  υποδεί
ξεις,δημοσιεύσεις και διαμαρτυρίες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.Δρα ακτιβιστικά - με πλοία και
άλλα μέσα - και παρεμβαίνει δυναμικά,όπου διαπιστώνει παντός είδους περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες
,είτε από ιδιώτες είτε από την κρατική εξουσία.Ε,λοιπόν,η Greenpeace είναι υπέρ των Ανανεώσιμων
Πηγών Ενέργειας - άρα,και υπέρ των υδροηλεκτρικών και των ανεμογεννητριών που πρόκειται να     γίνουν εκεί στο χωριό της Οξυάς!Τα συγκοινωνούντα δοχεία,η"Εξόρμηση....."του Καραβίδα και το "Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων",γιατί είναι εναντίον;Και,άντε,ο Καραβίδας είναι .....υπεράνω όλων - το γνωρίζουμε - το "Δίκτυο"γιατί; Έχει περισσότερες περιβαλλο ντικές ευαισθησίες από την Greenpeace;Ας μας πουν έστω μία ζημία για το περιβάλλον,τη στιγμή που είναι γνωστό - και αυτοί το ξέρουν! - ότι τα έργα αυτά, ούτε απόβλητα στο έδαφος αφήνουν,ούτε ραδιενέργεια ή άλλου είδους ρύπους εκλύουν!Με αέρα και νεράκι του Θεού λειτουργούν!Πού είναι,  λοιπόν,η  επιβάρυνση στο περιβάλλον*,για την οποία κατά κόρον μας μιλούν,γεμίζοντας ολόκληρες  σελίδες σε εφημερίδες και στο Ιντερνέτ,και παρασύρουν τον κόσμο,χωρίς κανένα λόγο,σε διαμαρτυρίες   και αντιδράσεις,με ό,τι αυτό  συνεπάγεται,τόσο για το χωριό της Οξυάς όσο και για την εθνική μας οικονομία;Η προηγούμενη θέση του Καραβίδα - πριν το Νοέμβρη του 2014 -ήταν η σωστή.Η τωρινή βρίσκεται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση και είδαμε πιο πάνω,στην παράγραφο 2,το γιατί.Άλλαξε θέση,όχι γιατί"άλλαξαν τα δεδομένα"- όπως έγραφε πριν από μερικούς μήνες στο Internet - αλλά γιατί άλλαξαν  οι προθέσεις του  και μπήκαν στη μέση σκοπιμότητες   που τον οδήγησαν  στις δολιχοδρομικού χαρακτήρα ενέργειές του,προκειμένου,εν είδει καμουφλάζ,να καλυφθεί ο ίδιος!Αλλά,πριν περάσουμε στο θέμα των νερών της Οξυάς,ας δούμε για λίγο τι άλλο ακούστηκε:
-Μα,τόσοι πολλοί σύλλογοι που συνθέτουν το "Δίκτυο"- δεκατρείς στον αριθμό - κάνουν λάθος;
-Ακούστε:Για λόγους εντυπωσιασμού του κόσμου έγινε  αυτό το ογκώδες πυροτέχνημα! Ό,τι  φαντά
ζει τεράστιο,επηρεάζει και δεν είναι τυχαία η ιδέα εκείνου του "πυρήνα"που το δημιούργησαν.Και 513 να ήταν οι σύλλογοι αυτοί,το ίδιο θα έλεγα!Όχι,δεν κάνουν λάθος!Ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν!
Προμετωπίδα είναι όλο αυτό,έξω από ένα υπερμέγεθες οικοδόμημα,του οποίου το περιεχόμενο είναι
εντελώς διαφορετικό από αυτό που δείχνει!Σκοπιμότητες υποκρύπτονται,με επικάλυμμα το περιβάλ
λον!Από πού φαίνεται αυτό;Πέρα από τις θέσεις και απόψεις τους,που δεν έχουν καμία απολύτως τε
κμηρίωση,όπως είδαμε πιο πάνω,δέστε και αυτό εδώ:Όταν μας λένε ότι κάποιοι ιδιώτες έρχονται και
κερδοσκοπούν σε βάρος της περιουσίας του λαού,αυτό αποτελεί οικολογική θέση και ευαισθησία για το περιβάλλον;Ιδεολογική θέση αποτελεί-η οποία κιόλας δεν ευσταθεί!Να,κάτι τέτοιοι εμφανίζονται
για να παρακωλύουν,να ταλαιπωρούν ή και να ματαιώνουν έργα στρατηγικής σημασίας για την εθνι
κή μας οικονομία!Άλλωστε,και ο τόπος,που φιλοξενεί παρόμοια έργα,ωφελείται.Τι άλλο,άραγε,από
αυτά τα έργα θα μπορούσε να κάνει ο λαός της Οξυάς εκεί στο ποτάμι του;Πώς αλλιώς θα μπορούσε
να αξιοποιήσει το ποτάμι αυτό,όπως ο Καραβίδας και το "Δίκτυο" υποστηρίζουν;Όσο για τα νερά του - που δικαιωματικά του ανήκουν - θα δούμε γι'αυτά ευθύς αμέσως,αλλά,πριν από αυτό,καλή ιδέα
είναι να κάνουμε μία χαλαρωτική ένεση με λίγο χιούμορ:Εντύπωση μου κάνει αυτό το συναπάντημα
του Καραβίδα και του "Δικτύου" εκεί στο....ποτάμι της Οξυάς,βγαίνοντας ο ένας από τα δεξιά - ή τα
άκρα δεξιά - και ο άλλος από τα αριστερά - ή άκρα αριστερά: αντιδραστικοί, αριστεριστές, αναρχοαυ
τόνομοι,αντιεξουσιαστές -και πάει λέγοντας -όλοι ένα χαρμάνι!Εκείνα τα"φαραωνικά"έργα δρόμων,
επίσης,στα Άγραφα - που άκουσα να λέει το "Δίκτυο - πού τα είδαν!"Φαραωνικά" έργα δρόμων εκεί
στην ξεχασμένη Ελλάδα;Ακούστε,τώρα,επιχείρημα:Αυτά τα υδροηλεκτρικά,λέει,εκεί στην Οξυά θα
ενοχλούν τον κόσμο με το θόρυβο που κάνουν!Κανόνια να πέφτουν ολημερίς σ'αυτό το μέρος -μέσα
σε μία τεράστια έκταση -δεν θα ακούγονται,όχι θα ενοχλούν τα 5 ντεσιμπέλ (θόρυβο) που κάνουν αυτοί οι μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί!Το ψυγείο στο σπίτι μας και τα τζιτζίκια κάνουν πιο πολύ θό
ρυβο!Αμ,και το άλλο;Αυτές,λέει,οι αναμογεννήτριες εκεί στα αιολικά πάρκα,όπως περιστρέφονται,
παρατηρήθηκε ότι κάποιες φορές σκοτώνουν πουλάκια!Τι ευαισθησία,οι άνθρωποι, τύπου ...Λάικας!
Όταν απουσιάζουν τα σοβαρά επιχειρήματα,τότε επιστρατεύονται αυτά τα........ανέκδοτα για να καλύ
ψουν το κενό!Να 'στε καλά,ρε,παιδιά,να μας χαρίζετε άφθονο γέλιο - και μάλιστα γνήσιο γέλιο όχι
στημένο!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Το νομικό μας πλαίσιο σήμερα είναι αρκετά αυστηροποιημένο - και θωρακισμένο - σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος,σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε πολύ δύσκολα μία από τις αρμόδιες υπηρεσίες,που εμπλέκονται σε ένα έργο,να μπορεί να παρανομήσει ή να αυθαιρετήσει.Οι αυτόκλητοι "σωτήρες",επομένως,στις μέρες μας τείνουν να μείνουν χωρίς.....δουλειά!

                                               Τα νερά των συνοικισμών της Οξυάς!
    (Λόγω της σοβαρότητας αυτού του θέματος,ας μου επιτραπεί να είμαι λίγο περισσότερο αναλυτικός και λεπτομερής στις
                                                                               περιγραφές μου.)

   Το παραχαραγμένο αυτό μήνυμα ότι "Οι Οξυώτες κινδυνεύουν να χάσουν τα νερά τους!",που  για πρώτη φορά ακούστηκε από τα χείλη του Καραβίδα στις 9 Νοεμβρίου 2014 - στην πρώτη του,     δηλαδή, λαϊκή συγκέντρωση στο κέντρο του χωριού της Οξυάς - διατρέχει  ως κόκκινη  γραμμή  ολό κληρο το υλικό των  προφορικών και γραπτών του......ενημερώσεων,από τότε μέχρι σήμερα. Έχει εμποτίσει το συνειδητό και το ασυνείδητο μερικών από τους κατοίκους  του χωριού - ανάλογα πόσο "κόφτει" του καθενός και ποιες προτιμήσεις ή σκοπιμότητες κουβαλάει μέσα του - και δεν δέχονται
ούτε κουβέντα πέρα από αυτό που πιστεύουν οι ίδιοι.Είναι προφανής η προκατάληψη - αυτό το δηλη
τήριο που νεκρώνει την κριτική σκέψη και διαλύει τις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων -την οποία
οι διαστρεβλωτικές ενημερώσεις του Καραβίδα τους δημιούργησαν!Ολοφάνεροι και οι φόβοι τους, μήπως και επαληθευτούν πράγματι όσα τους είπε! Γι'αυτό και ακούει κανείς απίστευτα πράγματα αν τύχει και πιάσει κουβέντα μαζί τους για το θέμα αυτό! Κάποια αποσπάσματα από  παρόμοιες  συζητή σεις,ίσως να εμπλουτίσουν τις απόψεις μας για το πώς σκέφτονται κάποιοι από τους συνανθρώπους μας:
-Από πού βγαίνει,είπα σε κάποιον,ότι οι Οξυώτες θα χάσουν τα νερά τους, όταν η υδροληψία  θα γίνε
ται μόνο από το ποτάμι και κανένα δικαίωμα δεν θα έχει η κατασκευάστρια εταιρεία για υδροληψία
από τα νερά των συνοικισμών;Αλλά και να είχε το δικαίωμα αυτό,με ποιο τρόπο θα μπορούσε να πάρει το νερό από τόσους συνοικισμούς;Θα το μετέφερε,ας πούμε,με σωλήνες σε τόσο μακρινές απο
στάσεις,κάπου 10 και 12 ακόμα χιλιόμετρα;Μα,είναι δυνατόν να σταθούν λογικά τέτοιες σκέψεις;του
λέω.Ακόμα και ο συνοικισμός των Βαγενίων,που παίρνει νερό από το ποτάμι για άρδευση,θα το έχει
πάντοτε όπως και τώρα!Αν αλλάξει κάτι,θα είναι μόνο προς το καλύτερο,γιατί η εταιρεία δεσμεύεται,
όχι μόνο να μην τους πάρει το νερό τους,αλλά και - με τις κατασκευές που θα πραγματοποιήσει - να
τους βοηθήσει για ακόμα καλύτερη υδροληψία από το ποτάμι αλλά και για καλύτερη μεταφορά του
νερού τους στο συνοικισμό.Όλα αυτά θα αποτυπωθούν και στο συμφωνητικό που θα υπογραφεί!

    Δέστε,τώρα,την απάντησή του:
-Μην ακούς τι λένε αυτοί με τα συμφωνητικά τους!Έπειτα,είδε κανείς - ή θα δει κανείς - από μας κα
νένα συμφωνητικό;Όταν εγώ βάλω το καλοκαίρι το νερό στον κήπο μου,αυτοί θα έρθουν και θα μου
πούνε:"Γιατί εσύ κόβεις το νερό;Να το αφήσεις αμέσως να πάει στο ποτάμι,γιατί μου το δώσατε για να 
κινείται το υδροηλεκτρικό μου"!
-Έλα,τώρα,μην υπερβάλλεις,του λέω.Της φαντασίας πλάσματα είναι αυτά. Το συμφωνητικό θα υπάρ
χει και τέτοια δικαιώματα δεν θα δίνει στην εταιρεία!Αλλά,ας πούμε ότι αφήνεις εκείνη την ώρα το
νερό να πάει στο ποτάμι.Μετά από λίγο,εσύ το ξαναβάζεις στον κήπο.Θα ξανάρθει η εταιρεία να σου
κάνει πάλι παρατήρηση;Γίνονται αυτά;Το καλοκαίρι αυτά τα υδροηλεκτρικά δεν θα λειτουργούν για τεσσερισήμιση μήνες.Αυτό δεν σας το 'πε ο Καραβίδας ότι θα υπάρχει και στο συμφωνητικό;
-Δεν άκουσα κάτι τέτοιο,αλλά ούτε και το πιστεύω!
-Ε,βέβαια,σας είπε εκείνα που ήθελε αυτός και όχι εκείνα που πραγματικά ισχύουν!
    Μοιάζει αστείο,αλλά δεν είναι!Πίστευε στα σοβαρά αυτά που άκουσε στην "ενημέρωση"του Καρα
βίδα!Αλλά για να τελειώνουμε με αυτά,θα ήθελα να πω το εξής σ'αυτούς που πιστεύουν -ή θέλουν να
πιστεύουν -κάτι τέτοια:Ας υποθέσουμε ότι είναι όπως τα λέει ο παραπάνω φίλος μας.Αν την ίδια ώρα
ποτίζουν τον κήπο τους,σε διάφορα σημεία του χωριού,άλλοι πενήντα άνθρωποι,θα μπορεί η εταιρεί
α να πηγαίνει στον καθέναν απ'αυτούς και να τους κάνει παρατήρηση να αφήσουν το νερό ελεύθερο;
Αστειότητες,ασφαλώς!Μα,αν συνέβαινε αυτό,τότε η εταιρεία θα έπρεπε να έχει ολόκληρο στρατό
και φύλακες σε κάθε πηγή του χωριού!Κόμητες,όμως,και αρχιδούκες του μεσαίωνα σήμερα δενυπάρ
χουν! Ενημερώσεις,ωστόσο,μεσαιωνικού τύπου,ναι,μπορεί να υπάρχουν! Πώς αλλιώς  θα μπορού σαν να χαρακτηριστούν"ενημερώσεις"ότι εδώ έχουμε να κάνουμε μόνο με ....απατεώνες - Τοπική Κοινότητα,Δήμος,κράτος και υπηρεσίες,ιδιώτες - που έρχονται να πάρουν "την περιουσία του λαού" και μόλις υπογραφούν τα συμφωνητικά να εξαπατήσουν αμέσως τον κόσμο και να τους πάρουν τα νε
ρά τους!Ακούστε,όμως,και κάτι άλλο που άκουσα,ακόμα πιο αστείο:
-Εγώ δεν συμφωνώ,μου λέει,να δώσουμε τα νερά μας γι'αυτά τα υδροηλεκτρικά!
-Γιατί,πώς το βλέπεις εσύ το θέμα;
-Τι θα το κάνω εγώ το νερό μου,είναι δικό μου θέμα!
-Γιατί,τι άλλο θα το κάνεις εσύ το νερό από το να ποτίσεις τον κήπο σου και ό,τι άλλο έχεις;Θέλεις να το ....κλείσεις κάπου μέσα;Ε,θα γεμίσει π.χ.η στέρνα και το νερό θα πάει στο ποτάμι!
     Μπορεί,αγαπητοί φίλοι,να μοιάζουν αστειότητες όλα αυτά,αλλά στην πράξη ενδεχομένως να απο
δειχθεί ότι δεν είναι!Γιατί αν με αυτά τα σκεπτικά κάποιοι ψηφίσουν "όχι στα υδροηλεκτρικά",ουσια
στικά αυτοί - χωρίς και να το αντιλαμβάνονται καν - θα ψηφίσουν κατά του συμφέροντος του τόπου
μας!Αυτό είναι εδώ το πρόβλημα!Αλλά,επιτέλους,για να τελειώνουμε με το θέμα αυτό:ΤΑ ΝΕΡΑ
ΤΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΩΝ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ! ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ
ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ!ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ - ΠΟΥ ΘΑ 'ΡΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΟΞΥΑΣ - ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΎ!ΑΥΤΟ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΞΥΩΤΕΣ!

                       Ποια θα είναι τα οφέλη των κατοίκων της Οξυάς από τα υδροηλεκτρικά;

     Τη στιγμή που είναι γνωστό ότι τα οφέλη των κατοίκων της Οξυάς - και της Τοπικής Κοινότητας-
δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητα,κάποιοι κάνουν την προπαγάνδα τους και σ'αυτό το θέμα.Λέει
π.χ. ο Καραβίδας στον κόσμο της Οξυάς:"Κανένα όφελος - ή ασήμαντα τα οφέλη - από αυτά τα υδρο
ηλεκτρικά για τους κατοίκους της Οξυάς"!Έτσι είναι,όμως;Αρνητικός και εδώ ο ρόλος αυτού του"κυ
ρίου" που έχει ως στόχο "την αποτροπή της κατασκευής"αυτών των έργων στο χωριό!Ασφαλώς και
δεν θα ήταν λογικό να περιμένουμε από την ΑΡΓΩ ΕΠΕ να λύσει   ως δια μαγείας όλα  τα συσσωρευ μένα σήμερα προβλήματα στο χωριό της Οξυάς!Μπορεί,όμως,να συμβάλει στη βελτίωση της σημερι νής κατάστασης,στο βαθμό και στους τομείς που είναι δυνατό αυτό να γίνει.Ας δούμε ένα - ένα ποια θα είναι,τελικά,αυτά τα οφέλη,τα οποία - όπως μου είπαν άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - θα
καταγραφούν και αυτά σε ξεχωριστό πρωτόκολλο και θα υπογραφούν μαζί με το συμφωνητικό:
α.Έκπτωση στην κατανάλωση ρεύματος:Σύμφωνα με την επιστολή του εκπροσώπου της εταιρείας
ΑΡΓΩ ΕΠΕ,η οποία επιστολή είναι συνημμένη στο φάκελο του έργου - του υδροηλεκτρικού στο Μελίσσι,δηλαδή - η έκπτωση αυτή υπολογίζω να είναι της τάξεως του 60%,τουλάχιστον,επί της ετήσιας κατανάλωσης (κιλοβατωρών) ηλεκτρικού ρεύματος για κάθε νοικοκυριό.Για κάθε σπίτι,δηλα δή,που έχει ρολόι της ΔΕΗ.Αν,για παράδειγμα,οι κιλοβατώρες της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, για μία οικογένεια,κοστίζουν 100€,τότε εκπίπτουν τα 60€ και αυτή η οικογένεια θα πληρώ σει μόνο τα 40€!Εννοείται ότι,αν μία οικογένεια έχει 0 κιλοβατώρες ετήσιας κατανάλωσης - δεν καταναλώσει καθόλου ρεύμα,δηλαδή - τι έκπτωση να έχει.Μηδενική θα είναι η έκπτωση σ'αυτή την περίπτωση.Το λέω αυτό,γιατί υπήρξε κάποιος που είπε:"Και τι όφελος θα έχω εγώ;Εγώ δεν καίω καθόλου ρεύμα στο χωριό"!Πράγματι,αυτός ο κύριος δεν θα έχει κανένα όφελος στην περίπτωση αυτή.Δεν θα έχει,όμως,και κανένα χάσιμο, Ή μήπως θα 'πρεπε τότε να του δώσουν και ....επιδότηση; Ας μη  σκεφτόμαστε τόσο στενόμυαλα και μόνο τον εαυτούλη μας.Υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι συγχωριανοί του που θα κερδίσουν,γιατί καταναλώνουν αρκετές κιλοβατώρες ρεύματος το χρόνο. Είτε μόνιμοι κάτοικοι είναι αυτοί είτε άλλοι που ανεβαίνουν νωρίς την άνοιξη στο χωριό και φεύγουν τον Οκτώβρη ή και τον Νοέμβρη!Δέστε,τι μου είπε κάποιος άλλος που είναι εναντίον των έργων αυτών:"Έλα,τώρα,ποιος καίει ρεύμα στο χωριό μας;Πού να το κάψουν";Πού και πώς να "κάψουν" ρεύμα στο χωριό - έστω και αν μείνουν 20 μέρες σ'αυτό; Δεν έχουν ψυγείο; Δεν έχουν  κουζίνα,πλυντήριο  και κάποιες λάμπες;Ίσως να έχουν και κάποια άλλα εργαλεία ακόμα.Η ετήσια
κατανάλωση για κάποιες οικογένειες  είναι πολύ μεγάλη.Κι αυτοί Οξυώτες είναι και όχι μόνο ο πιο πάνω κύριος!
    Η έκπτωση αυτή στο ρεύμα - σημειωτέον - θα περνά αμέσως σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ!Τα λέμε όλα,ώστε να μην μπορούν κάποιοι να προπαγανδίζουν και πάνω σ'αυτό το θέμα!
β.Τα αντισταθμιστικά έργα στο χωριό της Οξυάς:Προκειμένου αυτά τα έργα - υδροηλεκτρικά και
αιολικά πάρκα - να γίνονται αποδεκτά από τις τοπικές κοινωνίες,η πολιτεία,όπως είπαμε,φρόντισε να
υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη,κάποια έργα,δηλαδή,κοινής ωφέλειας μέσα στα όρια αυτών των
Τοπικών Κοινοτήτων,όπου και θα κατασκευάζονται τα εν λόγω έργα των ΑΠΕ.Το κόστος αυτών των
αντισταθμιστικών έργων  θα το αναλαμβάνει η εκάστοτε κατασκευάστρια εταιρεία. Τα αντισταθμιστι
κά αυτά έργα δεν θα μπορούσε,ασφαλώς,να τα ορίσει επακριβώς η πολιτεία,καθώς αυτά εξαρτώνται
από τις υπάρχουσες ανάγκες στις τοπικές κοινωνίες.Σαφέστατα,ωστόσο,θα ακουμπούν πάνω στις ανάγκες που έχουν σχέση με τις υποδομές κάθε τόπου,οι οποίες ανάγκες για το χωριό της Οξυάς σήμερα είναι ουκ ολίγες.Από τα Τοπικά Κοινοτικά Συμβούλια ορίζονται τα αντισταθμιστικά έργα,με
τά από άτυπες και γενικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις με τους κατοίκους κάθε περιοχής - και κυρίως
με πρόσωπα κύρους στην τοπική κοινωνία.Για την Οξυά, ποια θα μπορούσαν να είναι  αυτά  τα αντι
σταθμιστικά έργα;Πολλά και διάφορα θα μπορούσαν να είναι,τα οποία,ωστόσο,θα πρέπει να συγκε
κριμενοποιηθούν και να καταγραφούν σε μία λίστα, προκειμένου αυτά, όπως προανέφερα,να περιλη
φθούν σε ξεχωριστό πρωτόκολλο που θα υπογραφεί μαζί με το συμφωνητικό κάθε έργου που είναι
υπό κατασκευή στο χωριό της Οξυάς.(Τώρα-όπως ακούω-προστέθηκε και ένα τρίτο υδροηλεκτρικό,
αλλά τη στιγμή αυτή στον ορίζοντα υπάρχουν δύο έργα:ένα υδροηλεκτρικό,στο Μελίσσι,και ένα αι
ολικό πάρκο,κάπου κοντά στον αυχένα του Αη-Λιά).Πιο συγκεκριμένα - λαμβάνοντας υπόψη και τις
ανάγκες σε υποδομές στην Οξυά,όπως αυτές τις έχω καταγράψει στη θεματική ενότητα 37 αυτού του ιστότοπου -τα αντισταθμιστικά έργα στο χωριό της Οξυάς θα πρέπει να έχουν σχέση με δρόμους-και
χαλικοστρώσεις καλής ποιότητας,με χαλίκι 3Α-με παιδικές χαρές και αθλητικούς χώρους,με άλλα έρ
γα αναψυχής,με το μύλο και την ντριστέλλα που πρέπει να τεθούν σε λειτουργία κ.ο.κ.Δεν το ξέρω, αλλά μακάρι να ήταν δυνατό να γίνουν και ασφαλτοστρώσεις.Τα έργα,βέβαια,αυτά,θα εξαρτώνται κάθε φορά και από τη βούληση - και τις οικονομικές δυνατότητες - της εκάστοτε κατασκευάστριας εταιρείας,αλλά κατά κάποιο ίσως τρόπο θα εξαρτώνται και από τη συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Εθελοντισμού, που έχει συσταθεί στην Οξυά,αλλά και με τους συλλόγους του χωριού. Προέχει,όμως, αυτό που προανέφερα: Συγκεκριμενοποίηση και καταγραφή  σε λίστα αυτών  των αντισταθμιστικών έργων! Μολύβι,χαρτί και δουλειά,πρόεδρε και κοινοτικοί σύμβουλοι της Οξυάς!
γ.Οικονομικά οφέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση:  Όχι ευκαταφρόνητα θα είναι τα οικονομικά οφέλη και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Ένα ποσοστό επί των κερδών της εταιρείας θα αντιστοιχούν
στην Τοπική Κοινότητα της Οξυάς και - λιγότερα - στο Δήμο Μουζακίου.Τα οφέλη αυτά για την Κοι
νότητα της Οξυάς ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 15.000 και να φτάσουν και στις 20 χιλιάδες ευρώ, ετησίως,οπότε θα έχει σχετική ευχέρεια να καλύπτει και το κόστος για κάποια χρήσιμα για το χωριό έργα.Τώρα,αν μου πουν κάποιοι ότι  αυτό το όφελος  για την Τοπική Κοινότητα της Οξυάς  "είναι  ψί
χουλα",θα του έλεγα ότι πολλά σίγουρα δεν είναι,όχι όμως και ψίχουλα.
δ.Οφέλη και για την εθνική μας οικονομία:Για το θέμα αυτό έγινε λόγος και πιο πάνω.Η πατρίδα
μας σήμερα διεξάγει έναν αγώνα για σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη και του πετρελαίου - ως
καύσιμων υλών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος - με πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια,όπως
είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).Οι θετικές επιπτώσεις,μακροπρόθεσμα,για την προστα
σία του περιβάλλοντος και την εθνική μας οικονομία θα είναι σωρευτικές. Από την αυτάρκεια  της εγ
χώριας παραγωγής ρεύματος θα προκύπτει σημαντικό όφελος με το σταμάτημα της αιμορραγίας συναλλάγματος και των δαπανών για εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τρίτες χώρες,ενώ από την
υπερεπάρκεια  θα έχουμε  συναλλαγματικό όφελος από τη δυνατότητα  εξαγωγής  ηλεκτρικού  ρεύμα
τος.Έχει,άραγε,αυτό κάποια σημασία για τον καθένα από μας;Έχει και πολύ μεγάλη μάλιστα!Όποιος
δεν το έχει καταλάβει ακόμα, ας ρίξει μια ματιά γύρω του - και στην τσέπη του - για να ιδεί   τις συνέ
πειες από έναν εγωκεντρικό τρόπο σκέψης που μας οδήγησε στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα που βιώνουμε ως χώρα!Η σωστή οπτική μας σήμερα είναι αυτή - μία παραλλαγή της σκέψης του Τζων Κέννεντυ:"Μη ρωτάς τι η πατρίδα σου μπορεί να κάνει για σένα,αλλά πρώτα τι εσύ μπορείς να
κάνεις για την πατρίδα σου¨! Αλλιώς,θα ξανάρθουμε εδώ και ας μην έχουμε βγει ακόμα  από το τού
νελ,στο οποίο έχουμε μπει,χωρίς ποτέ να έχουμε καταλάβει το γιατί!                                                   ε.Οφέλη από την εργασία που θα βρουν αρκετοί Οξυώτες:Ο αντιπρόσωπος της κατασκευάστριας
εταιρείας - ΑΡΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ είναι ο πλήρης τίτλος της εταιρείας - δεσμεύτηκε,και αυτό θα
αποτυπωθεί και σε γραπτό κείμενο-πρωτόκολλο,ότι οι 20 έως 40 εργάτες που θα χρειαστούν,στα δυό
μισι*περίπου χρόνια  που θα διαρκέσουν οι εργασίες  για την κατασκευή του έργου,θα είναι  αποκλει στικά από το χωριό της Οξυάς!Επιπλέον,5 έως 6 άτομα θα απασχολούνται για ένα μικρό χρονικό διάστημα που θα διαρκούν οι εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων του έργου κάθε χρόνο,από την Οξυά θα είναι κι αυτοί.Το μόνιμο προσωπικό,για τη λειτουργία του Μικρού αυτού Υδροηλεκτρικού   Σταθμού,θα είναι δύο άτομα.Το εξειδικευμένης εργασίας αυτό προσωπικό θα καλυφθεί από δημότες της Οξυάς.Σε περίπτωση που αυτό το προσωπικό δεν μπορεί να καλυφθεί από Οξυώτες,μόνο τότε είναι φυσικό επόμενο να καλυφθεί από κατοίκους άλλων χωριών ή και περιοχών!
     Επειδή είναι γνωστό ότι η προπαγάνδα βρίσκει φυσικούς συμμάχους όπου επικρατεί άγνοια - και
όπου συναντά συγγενείς ψυχισμούς - κάποιοι δεν έχασαν την ευκαιρία να παραπληροφορήσουν και εδώ τον κόσμο:"Ποιοι Οξυώτες θα απασχοληθούν σ'αυτά τα έργα; Μόνο δύο άτομα λένε  ότι θα  δουλέ ψουν εκεί!",μου είπε  κάποιος.Τώρα τι σου λένε αυτοί,φίλε,"κάποιε";Ότι δεν θα δουλέψουν ούτε τα
δύο άτομα;Βρίσκουν ευήκοα ώτα και προπαγανδίζουν,υποτιμώντας ουσιαστικά τη νοημοσύνη του
κόσμου!
στ.Οφέλη από την αγορά των υλικών:Η εταιρεία δεσμεύτηκε,επίσης,ότι η αγορά των υλικών,που θα χρειαστούν για την κατασκευή του έργου,θα είναι αποκλειστικά από επιχειρήσεις της περιοχής του Μουζακίου.Έτσι,θα υπάρξει και για κάποιους επιχειρηματίες οικονομικό όφελος -επιχειρηματίες, μάλιστα,που ενδεχομένως να είναι και Οξυώτες - για αγορά ξυλείας, άμμου,χαλικιού,τσιμέντου και
άλλων υλικών που έχουν σχέση με οικοδομές και έπιπλα.Δεν θα πρέπει να δούμε και αυτό το θέμα
αρνητικά - ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει.Σ'αυτές τις επιχειρήσεις εργάζονται κάποιοι άνθρωποι,οι οποίοι,αν η επιχείρηση δεν πάει καλά,αυτοί θα μείνουν χωρίς δουλειά!Λέτε να μην μας αφορά αυτό;
Εκείνος που θα πει ότι δεν τον αφορά,αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά του - με τη μία ή την άλλη μορφή!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Διόρθωση:Ενάμιση χρόνο θα διαρκέσουν οι εργασίες για την κατασκευή του έργου και όχι δυόμισι                                 χρόνια που εκ παραδρομής γράφτηκε.Συγνώμην για το λάθος!
           
            Η τομή πάνω στο δρόμο Μουζακίου-Αγίας Τριάδας Οξυάς,για τη μεταφορά του νερού!
     Εδώ κι αν δεν έγινε σπέκουλα και προπαγάνδα!"Γιατί το νερό να πάει τόσο μακριά και να μην μείνει μέσα σε οξυώτικο έδαφος";Ύποπτο! "Γιατί οι εγκαταστάσεις  να γίνουν μέσα σε έδαφος  του Πευ
κόφυτου";Ύποπτο!  "Είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος  για δυόμιση μήνες   που θα  διαρκέ σουν οι εργασίες πάνω στο οδόστρωμα"!
α.Αρχίζοντας από το τελευταίο,θα ρωτούσα αυτούς τους προπαγανδιστές:Στο σπίτι τους δεν κάνανε ποτέ εργασίες;Και,επειδή κάποιος θα έχει λίγες ταλαιπωρίες με τα χώματα και τα τσιμέντα,αυτό είναι
σοβαρός λόγος για να μην κάνει τις απαραίτητες εργασίες στην κουζίνα του,στην αυλή και οπουδήπο
τε αλλού στο σπίτι του; Κάποια ταλαιπωρία ενδεχομένως να υπάρξει στην κυκλοφορία των αυτοκινή
των,για το διάστημα των δυόμιση μηνών που θα διαρκέσουν οι εργασίες για την τομή που θα γίνει πάνω στο οδόστρωμα,προκειμένου να τοποθετηθούν οι σωλήνες που θα μεταφέρουν το νερό στον τόπο των εγκαταστάσεων του υδροηλεκτρικού έργου,αλλά τι σημασία;Αυτό είναι λόγος για να μαται
ωθεί το έργο;Θα χρειαστεί να κάνουμε και λίγη υπομονή!Έτσι δεν είναι;Πάντως,ο αντιπρόσωπος της
εταιρείας στην επιστολή του το ξεκαθαρίζει:Θα κάνουμε - λέει - ό,τι μπορούμε,ώστε οι εργασίες στο
οδόστρωμα να τελειώσουν με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τον κόσμο.Στόχος μας είναι - γρά
φει - να μη σταματήσει η κυκλοφορία  των αυτοκινήτων. Το άνοιγμα στο οδόστρωμα, για την τοποθέ
τηση των σωλήνων,θα γίνεται τμηματικά - ανά δέκα μέτρα,ας πούμε - ώστε να κλείνει γρήγορα,πριν
προχωρήσουν πιο πέρα, ενώ τα μπάζα θα απομακρύνονται αμέσως  για να μην εμποδίζουν την κυκλο
φορία των αυτοκινήτων.Αν,τελικά,αυτοί οι προπαγανδιστές έχουν να προτείνουν κάτι άλλο,ώστε να
μην υπάρξει ούτε η ελάχιστη ταλαιπωρία του κόσμου,ας μας το πουν. Όχι,όμως,να μας πουν  ότι  πρέ
πει να αποτραπεί η κατασκευή του έργου.Όταν πονάει κεφάλι,κόβει κεφάλι;Προσχηματικά,άλλωστε,
είναι όλα αυτά!
β.Προχωράμε στο επόμενο θέμα.Γιατί να γίνει αυτή η μεταφορά του νερού σε απόσταση 2.900 μ.και
οι εγκαταστάσεις  του υδροηλεκτρικού  να χτιστούν μέσα σε έδαφος που ανήκει  στο Πευκόφυτο; Κά
ποιοι θεωρούν ότι αυτό έγινε επί τούτου,άρα,είναι ύποπτο!Ας το δούμε αν είναι έτσι ή κάπως αλλιώς:
   Για να έχει το νερό τη δύναμη να κινήσει τις ηλεκτρογεννήτριες,στις εγκαταστάσεις,πρέπει να μετα
φερθεί σε μία ορισμένη απόσταση,οκέι;Ναι,μας λένε,αλλά γιατί να μην καταλήξει σε σημείο που να βρίσκεται μέσα σε οξυώτικο έδαφος;Ποιος ο λόγος για να γίνει αυτό;Εύλογη απορία,θεωρώ.Και η
δική μου ερώτηση είναι αυτή:Υπήρχε κάποιο άλλο σημείο,μέσα σε οξυώτικο έδαφος,που θα μπορού
σε να συγκεντρώσει τα ίδια πλεονεκτήματα με αυτό που έχει επιλέξει η εταιρεία μέσα σε έδαφος του
Πευκόφυτου,ένα σημείο που βρίσκεται πολύ κοντά στα οξυώτικα όρια;Αν,ναι,τότε θα συμφωνήσω κι εγώ ότι κακώς επιλέχτηκε από την εταιρεία η θέση "Νησιά"που ανήκει στο Πευκόφυτο.Από μία
πρόχειρη ματιά,όμως,που έριξα,περνώντας από αυτό το μέρος,η επιλογή της θέσης αυτής δεν έγινε
τυχαία από την εταιρεία.Τη βόλευε,γι'αυτό και την επέλεξε!Έχει κάποια πλεονεκτήματα που δεν τα
έχει άλλο σημείο εκεί γύρω.Το σημείο αυτό είναι επίπεδο μέρος,βρίσκεται κοντά σε άσφαλτο και η
πρόσβαση στους χώρους αγοράς - και μεταφοράς - των υλικών είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι σε
οποιοδήποτε άλλο σημείο!Αν υπάρχει άλλη θέση με τα ίδια,όπως πιο πάνω,πλεονεκτήματα,γιατί
όχι,ακόμα και τώρα μπορούμε να ζητήσουμε να αλλάξει το σημείο των εγκαταστάσεων!Αν,όμως,
δεν βρεθεί άλλο - το ίδιο κατάλληλο - σημείο,τότε δεν αξίζει και τον κόπο,ξέρετε,για να αλλάξει
η θέση που επιλέχτηκε για τις εγκαταστάσεις του έργου.Γιατί το λέω αυτό;Το ότι οι εγκαταστάσεις
θα γίνουν  σε σημείο που ανήκει στο Πευκόφυτο,ελάχιστη σημασία έχει. Η ονομασία  του έργου δίνε
ται από το σημείο  της υδροληψίας που βρίσκεται μέσα στο οξυώτικο έδαφος. Γι'αυτό,άλλωστε,το έρ
γο ονομάστηκε "Υδροηλεκτρικό του Μελισσιού" και όχι "των Νησιών".Όμως,εδώ λέγεται κάτι άλλο που πρέπει να το συζητήσουμε.Αυτοί που κάνουν προπαγάνδα εναντίον του έργου,λένε ότι το
σημείο στη θέση "Νησιά,δεν επιλέχτηκε για κανέναν άλλο λόγο παρά για να δοθούν στο Πευκόφυτο
τα ωφελήματα που προορίζονταν για την Οξυά!Μα,ο Καραβίδας δεν είναι που  μας λέει ότι δεν θα υπάρχουν ωφελήματα για την Οξυά από την κατασκευή αυτού υδροηλεκτρικού;Τώρα μας λέει ότι υπάρχουν,αλλά τα δίνουν στο Πευκόφυτο;Αν αυτό εννοούσε,ιδού η απάντηση:Ξέρετε ποιο -και μόνο αυτό - θα είναι το όφελος του Πευκόφυτου από την κατασκευή των εγκαταστάσεων στη θέση αυτή; Ούτε 5% του ετήσιου οικονομικού οφέλους  που αναλογεί για την Κοινότητα της Οξυάς,όπως  ανέφε ρα πιο πάνω (παράγραφος γ)!Δηλαδή - με τη γλώσσα των αριθμών - αν για την Οξυά αντιστοιχεί ετήσιο οικονομικό όφελος 20.000€,η αναλογία για το Πευκόφυτο,όπως μου είπαν,   θα είναι λιγότερο από 1000€!Αξίζει τον κόπο;Άλλο όφελος για το Πευκόφυτο,που να το αφαιρεί από την Οξυά, δεν υπάρχει!Άντε,και να σταματήσουν κάποιοι να προπαγανδίζουν και να παραπληροφορούν τον κόσμο!

 Ο Καραβίδας πάτησε πάνω σε ένα "προηγούμενο"!Υπάρχει ένα "προηγούμενο" με το Πευκόφυτο
που είχε ενοχλήσει παλαιότερα  τους Οξυώτες και πάνω σ' αυτό πάτησε,προφανώς,σήμερα  ο Καραβί
δας για να προπαγανδίσει εναντίον του τωρινού υδροηλεκτρικού!Το "προηγούμενο" αυτό είχε σχέση με το έργο της εκτροπής του Αχελώου!Συγκεκριμένα,είχε σχέση με το σημείο εξόδου του νερού  από τη σήραγγα εκτροπής,ένα σημείο που βρίσκεται μέσα σε οξυώτικο έδαφος!Εκεί είχαν γίνει και οι απαραίτητες εργασίες για την υποδοχή της εκτροπής του νερού. Εντούτοις,το έργο εκείνο - και η σχεδιαζόμενη τεχνητή λίμνη - είχε ονομαστεί"Εργο Πευκοφύτου",χωρίς πουθενά μέχρι σήμερα να αναφερθεί το όνομα της Οξυάς,ωσάν να μην υπήρχε καν στο χάρτη ως ένα χωριό που είχε κάποια σχέση με το έργο της εκτροπής του Αχελώου!Δεν γνωρίζω αν η πρώην Κοινότητα της Οξυάς προέβη τότε σε κάποιο διάβημα διαμαρτυρίας για το θέμα,αλλά το "προηγούμενο" αυτό συνδέθηκε - και δικαιολογημένα ίσως ως ένα βαθμό - με το τωρινό που προέκυψε στη θέση "Νησιά", όπως  προανέφε ρα, μία θέση μάλιστα που βρίσκεται  πολύ κοντά σε εκείνο το σημείο εξόδου του νερού  από τη σήραγγα της εκτροπής!Το σημερινό αυτό θέμα,στη θέση"Νησιά",έχει ανασύρει κάποιες μνήμες εκείνου του "προηγούμενου" και έχει ενισχύσει ίσως - δικαιολογημένα πάλι - την καχυποψία των Οξυωτών απέναντι στις προθέσεις κάποιων Αρχών που συνδέονται με το θέμα των νερών και των υδροηλεκτρικών στο ποτάμι της Οξυάς!Αν και τα δύο αυτά θέματα δεν ταυτίζονται απόλυτα μεταξύ τους,εντούτοις υπήρξε μία ενόχληση στους Οξυώτες,η οποία - όχι τυχαία - μεγεθύνθηκε από τις .......ενημερώσεις του Καραβίδα,ο οποίος έσπευσε να ξύσει αρκετά την παλαιότερη εκείνη - ανεπούλωτη ίσως - πληγή,να σπεκουλάρει πάνω σ'αυτό -για να ενισχύσει τη θέση του -προπαγανδίζο ντας εναντίον των σημερινών έργων,από τα οποία μόνο όφελος μπορεί να προκύψει για την Οξυά!          Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,θα ήθελα να παρακαλέσω τον αντιπρόσωπο της κατασκευά στριας εταιρείας - ΑΡΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ - αν δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί η θέση της κατασκευής των εγκαταστάσεων του υδροηλεκτρικού του Μελισσιού μέσα σε οξυώτικο έδαφος,τουλάχιστον να μην αφαιρεθεί από το ετήσιο οικονομικό όφελος, που αντιστοιχεί στην Οξυά,το αναλογούν για το Πευκόφυτο -μικρό έστω - ποσοστιαίο ετήσιο οικονομικό όφελος!Το μικρό αυτό ποσοστό,δηλαδή,να πληρωθεί από την εταιρεία προς το Πευκόφυτο!Έτσι, κανείς πλέον δεν θα μπορεί να σπεκουλάρει πάνω στο προαναφερόμενο ζήτημα,σπέρνοντας διχαστικά  μηνύματα ανάμεσα στον κόσμο της Οξυάς!


               Ενημέρωση - Πληροφόρηση - Παραπληροφόρηση

   Αγαπητοί φίλοι,
     Η παρούσα θεματική ενότητα είναι η δεύτερη εκτενής δημοσίευση που κάνω για το φλέγον θέμα των υδροηλεκτρικών έργων στο χωριό της Οξυάς.Είναι το ίδιο ΥΠΕΥΘΥΝΗ όπως και η
πρώτη!Δεν το γνωρίζω αυτή τη στιγμή,αλλά και δεν το αποκλείω να υπάρξει και τρίτη,εφόσον
αυτή χρειαστεί.Να είναι σίγουροι οι Οξυώτες ότι  όλες οι δημοσιεύσεις του "Φηγουσιώτη" γίνο
νται με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης για ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!Εχθρός του "Φηγουσι
ώτη" είναι η συστηματική παραπληροφόρηση!Αν η έγκυρη πληροφορία και η αντικειμενική πληροφόρηση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες της γνώσης,της σκέψης,της οργάνωσης της
ζωής και της δράσης,η παραπληροφόρηση αποτελεί τον αντίποδά τους και το σπερματικό αίτιο αποσυντόνισης της ζωής και της κοινωνίας.Δυστυχώς,στο χωριό της Οξυάς σήμερα υπάρχει έντονο το στοιχείο της παραπληροφόρησης.Υπηρετείται - και πάλι δυστυχώς - από ανθρώπους
που μπερδεύουν τα προσωπικά ζητήματα με τα κοινά!Από ανθρώπους που διακατέχονται από μία οπτική των πραγμάτων - και της πραγματικότητας - η οποία δεν συνάδει με την ιδιότητά τους και τους διακηρυγμένους στόχους τους!Και είναι,όντως,αυτό δυστύχημα για έναν τόπο με
τόσα προβλήματα,τα οποία μόνο με την αξιόπιστη στάση μας και τη συνεργασία των ανθρώπων
του θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.Στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων στοχεύει ο "Φηγουσιώτης" κυρίως με τις θεματικές του ενότητες:1,36,37 και την παρούσα 46.Μπείτε σ'
αυτόν τον ιστότοπο,αγαπητοί φίλοι:ofigousiotis.blogspot.gr,ενημερωθείτε και συστήστε τον
και σε άλλους συγχωριανούς και φίλους.Έχετε μόνο να κερδίσετε!Όσοι το επιθυμούν,μπορούν
να στείλουν και το σχόλιό τους ή την άποψή τους,στο e-mail μου:giwrgospattas@gmail.com.To
προτιμώ από τη φόρμα επικοινωνίας μου.Ευχαριστώ!
                                                                      Ο Φηγουσιώτης


      Μία πρόταση - λύση για τις αρμόδιες Αρχές!
   Στην παραπάνω δημοσίευσή μου,για τα υδροηλεκτρικά της Οξυάς,είδαμε πώς έχει σήμερα η κατάσταση:κλίμα διχαστικό μεταξύ των κατοίκων του χωριού και ατμόσφαιρα τεταμένη,
εμποτισμένη  με αρκετά μεγάλη δόση παραπληροφόρησης, προσωπικές εμπάθειες και  προκατα
λήψεις! Προκειμένου να εκτονωθεί κάπως η κατάσταση αυτή και  να εκλείψουν  οι παρασκηνια
κές διαβουλεύσεις που την τροφοδοτούν και την ενισχύουν,ένα είναι,θεωρώ,το αντίδοτο: Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!Η διαφάνεια αυτή-εν προκειμένω-που θα αφοπλίσει τους εν δυνάμει
σαμποταριστές των υπό κατασκευή έργων στην Οξυά και θα εκμηδενίσει τις δυνατότητες που
σήμερα αυτοί διαθέτουν,περνά μέσα από το ΣΥΝΦΩΝΗΤΙΚΟ - ή σύμβαση - όπου θα εμπεριέχο
νται οι όροι της κατασκευής των έργων και το ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ,όπου θα καταγράφονται,λεπτο
μερώς,τα αντισταθμιστικά οφέλη  για το χωριό της Οξυάς και  τους κατοίκους της.  Για τους λό γους αυτούς,ΠΡΟΤΕΙΝΩ στους αρμόδιους φορείς(Τοπική Κοινότητα Οξυάς,Δήμο Μουζακίου
και αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας) ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΟ
ΜΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΞΥΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ,η οποία θα ήταν μάλλον προτιμότερο να συγκληθεί σε μία αρκετά
ευρύχωρη αίθουσα - ή μεγάλο περίκλειστο χώρο - της πόλης του Μουζακίου! Εκεί,λοιπόν, μπρο
στά σε όλους τους Οξυώτες,θ α  δ ι α β α σ τ ο ύ ν  τα παραπάνω έγγραφα,θ α  ε λ ε γ χ θ ο ύ ν
από μία τριμελή εφορευτική επιτροπή Οξυωτών,θ α  ε γ κ ρ ι θ ο ύ ν  και θ α  υ π ο γ ρ α φ ο ύ ν!
Αντίγραφα,δε,αυτών - τα οποία θα έχουν ετοιμαστεί,εννοείται,από πριν - θα παρακαλούσα να δο
θούν,εκτός από τους παραπάνω φορείς,και στους τρεις συλλόγους του χωριού της Οξυάς!Κατ'
αυτόν τον απόλυτα διαφανή τρόπο, κανείς πλέον δεν θα έχει  την παραμικρή αμφιβολία για τις  
προθέσεις των αρμόδιων Αρχών,αλλά και κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την εγκυρότη   τα των συμφωνηθέντων - πόσω μάλλον να σπεκουλάρει πάνω σ'αυτά - και ότι το υπάρχον σήμε ρα καθεστώς της χρήσης των νερών του χωριού είναι απολύτως εξασφαλισμένο για το μέλλον!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιό σας...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *